În numele cui finanțează UE războiul din Ucraina?

Videoconferința organizată, ieri, de președintele SUA, Joe Biden, pe tema Ucrainei a fost un lătrat la Lună pe timp de furtună. Pe absolut nimeni nu interesează cauzele, doar efectele! SUA și partenerii europeni au renunțat la ultima fărâmă de decență, reevaluând organizațiile extremist-naziste din Ucraina, devenite aliate, pe care le alimentează cu armament și suport informațional în lupta cu Rusia.

Pe nimeni din Occident nu mai interesează că Ucraina, până la data de 24 Februarie 2022, reprezenta o uriașă pată neagră a Europei în materia extremismului, gravelor încălcări ale drepturilor și libertăților, ale democrației.

Dincolo de toate, trebuie să ne întrebăm în ce bază legală finanțează UE războiul din Ucraina? În numele căror interese furnizează UE 1,5 miliarde euro pentru finanțarea livrărilor de arme, chiar dacă aceasta este o contribuție în mare parte germană, așa cum declară cancelarul Olaf Scholz?

Țara transformată în spațiu al spălării miliardelor de dolari, al experimentelor bio-militare derulate de SUA și Germania în zeci de laboratoare cu activități secretizate, a devenit cel mai apropiat și susținut aliat al SUA, UE, NATO, nu neapărat pentru că a fost atacată militar de Rusia, ci mai ales pentru că războiul din ultimele luni a scos la lumină toată mizeria finanțată și dezvoltată de SUA, UE, NATO în Ucraina: corupție, mafie, corupție, crimă organizată, genocid etnic!

La discuțiile de ieri au fost invitați doar o parte dintre aliați și parteneri, mai exact cei mai slugarnici: premierul Canadei, premierii Italiei, Marii Britanii, Japoniei, cancelarul Germaniei, Secretarul general NATO, șefa Comisiei Europene, președinții Franței, Poloniei și României! În mod așteptat, mesajele transmise au fost cele deja cunoscute: agresiune militară ilegală și nejustificată, escaladarea sancțiunilor la adresa Rusiei, creșterea sprijinului militar și logistic pentru Ucraina. Absolut nimic despre forțarea dialogului de pace, despre oprirea conflictului. Nu insist absolut deloc asupra mesajului transmis de slugarnicul Klaus Iohannis, mesaj în care nu a făcut decât să confirme că deciziile pe care le susține duc România în dezastru economic și social.

Așa cum arată declarațiile făcute ieri, Occidentul nu este îngrijorat de soarta oamenilor din Ucraina, de soarta țării distruse de război, de efectele economice cu uriașe reverberații în plan alimentar și energetic. Occidentul are o singură și principală problemă, evidențiată de cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, care a declarat că Rusia nu ar trebui să câștige în Ucraina!

„Încă odată, semnalul clar pentru președintele rus: încetați să bombardați orașele ucrainene. Faceți posibil un armistițiu imediat. (…) Opriți acest război teribil. (…) Împreună cu partenerii noștri din UE și din NATO, suntem complet de acord: Rusia nu trebuie să câștige acest război.Olaf Scholz

Pe când de justificată este poziția Occidentului, pe atât de neagră este soluția propusă de SUA, Marea Britanie, Germania: furnizarea de arme Ucrainei, nicidecum așezarea la masa negocierilor de pace!

În fond, această idee a fost prezentată ca linie directoare încă de la anunțarea videoconferinței inițiate de președintele Joe Biden, derulate sub tema: sprijin internațional pentru Ucraina în fața agresiunii ruse. (vezi AICI)

Prin urmare, solidaritatea Occidentului și țărilor satelit din Europa de Est echivalează cu escaladarea conflictului și sancțiunilor ilegale la adresa Rusiei, cu acutizarea distrugerilor și provocarea riscului de extindere a conflictului dincolo de granițele Ucrainei.

Dacă SUA și Marea Britanie au refăcut în totalitate alianța post-Brexit, este inimaginabilă abordarea sinucigașă a Germaniei și Franței, total obediente în fața pericolului extrem pe care Washingtonul în prefigurează la mii de Kilometri distanță de propriile granițe.

Simultan cu confirmarea că bugetul Uniunii Europene este folosit pentru finanțarea războiului din Ucraina, cancelarul Olaf Scholz ridică miza cerând „industriei germane de armament să ne spună ce material poate livra în viitorul apropiat”.

„De altfel, atunci când Uniunea Europeană furnizează 1,5 miliarde EUR pentru finanțarea livrărilor de arme, aceasta este o contribuție semnificativă și în mare parte germană, pe care trebuie să o refinanțam și din propriul nostru buget. Ei servesc și pentru asta. Vom continua să facem acest lucru dacă există lucruri care pot fi livrate, pe care le putem sprijini și care au resursele adecvate.Olaf Scholz

Mai mult, cancelarul german vorbește despre un sprijin financiar uriaș acordat Ucrainei, în valoare de 50 de miliarde euro.

În cadrul președinției noastre G7, suntem pregătiți și ajutăm în mod activ guvernul ucrainean, în conformitate cu solicitarea acestora ca ajutor financiar să fie disponibil în volumul corespunzător. După cum știți, este vorba despre un total de 50 de miliarde de euro. O parte semnificativă a fost deja acoperită de angajamente, dar încă lipsește ceva. Considerăm că este sarcina noastră în cadrul președinției G7 să facem acest lucru posibil acum.”

Ca o dovadă că discuțiile de ieri au fost pierdere de vreme, președintele Emmanuel Macron, aflat pe ultimii pași ai alegerilor prezidențiale, a însărcinat un consilier să transmită concluziile videoconferinței inițiate de Biden. Aceasta deși Macron are ca principal subiect electoral războiul din Ucraina.

Astfel, Franța este pregătită să ofere garanții de securitate Ucrainei, simultan cu furnizarea de echipamente militare. Însă, ca o noutate, Franța supralicitează și transmite că „dacă este necesar am putea evalua modalități de a o asista pentru a-i permite să își restabilească suveranitatea și integritatea teritorială”, a anunțat consilierul Palatului Elysee.

Acordând o atenție minimală dialogului inițiat de Joe Bide, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis un mesaj pe Twitter, în care a arătat că:

Liderii lumii sunt ferm împreună în sprijinul Ucrainei. Vom înăspri și mai mult sancțiunile împotriva Rusiei și vom intensifica asistența financiară și de securitate pentru Ucraina. Mulțumesc @POTUS (President of the United States) pentru convocarea acestei importante convorbiri. Ursula von der Leyen

În mod firesc, în calitate de executant militar al intereselor economice ale SUA-UE, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prezentat „activitatea de consolidare a descurajării și apărării NATO, subliniind că NATO va face tot ce este necesar pentru a proteja și a apăra toți Aliații. De asemenea, a informat cu privire la „activitatea aliaților de a oferi Ucrainei mai mult ajutor militar, economic și umanitar, subliniind încă odată faptul că organizația a nu este una defensivă ci una direct implicată și interesată în conflictele militare din afara granițelor sale.

Dincolo de sancțiunile ilegale impuse de SUA și UE la adresa Rusiei, care încep să aibă afecte în cascadă la nivelul economiei mondiale, dar mai ales asupra țărilor sărace, rămân fără răspuns o serie de întrebări:

În numele cui finanțează UE războiul din Ucraina?
Dincolo de ajutorul umanitar și economic, în numele cui și când a decis Uniunea Europeană să finanțeze războiul din Ucraina?
Cum sprijină UE cetățeanul european obligat să suporte costurile în creștere galopantă la energie și hrană, determinate de deciziile abuzive adoptate de Bruxelles-ului doritor de război și destabilizare?

Trebuie observat că UE a ajuns un actor implicat fără menajamente în destabilizarea europeană și globală, știut fiind că înghețarea abuzivă a activelor Rusiei afectează stabilitatea economică globală, fără a mai lua în considerare acțiunile ilegale și subiective care au ca țintă persoane fizice și entități private, exclusiv pe considerentul că sunt din Rusia?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

5 răspunsuri la În numele cui finanțează UE războiul din Ucraina?

  1. beria spune:

    ..

  2. Roccass spune:

    UE si SUA sunt dispuse sa ajute Ucraina cu orice va cere Zelenski si in orice cantitate pt ca miza este enorma: daca lumea devine sau nu multipolara.
    Pentru moment ea este inca unipolara ( pornind de la ideea ca Occidentul in ansamblu vrea sa conduca lumea, chiar daca pt asta UE renunta la ambitiile de a reprezenta o voce distincta in plan global) sau va fi o lume multipolara.
    Daca Rusia nu va fi pur si simplu ingenuncheata, in toate sensurile, lumea va deveni multipolara sau, cel putin, va intra ireversibil pe drumul multipolarismului, ceea ce este total inacceptabil pt Occident

  3. Un răspuns scurt la întrebări, ca mai apoi să-l dezvolt, ar fi următorul:
    1. „În numele cui finanțează UE războiul din Ucraina?” – În numele Washingtonului și-al MIC Military Industrial Complex – Complexului Militar Industrial al SUA;
    2. „Dincolo de ajutorul umanitar și economic, în numele cui și când a decis Uniunea Europeană să finanțeze războiul din Ucraina?” – Președintele francez Emmanuel a adoptat rapid poziția administrației americane față de Ucraina în momentul când trupele ruse au intrat în țară, pe 24 februarie 2022;
    3. „Cum sprijină UE cetățeanul european obligat să suporte costurile în creștere galopantă la energie și hrană, determinate de deciziile abuzive adoptate de Bruxelles-ului doritor de război și destabilizare?” – NU îl sprijină, nu va avea posibilitatea decât printr-o reconfigurare substanțială și prin jefuirea resurselor de la balcanici în favoarea națiunilor bogate ale bătrânului continent. Practic, se va obține o nouă frontieră în care Europa de Vest va trece fie direct sub controlul Statelor Unite, fie sub controlul Londrei. Recomand ținerea sub observație a lui Viktor Orban- mare atenție la rolul pe care-l va avea Ungaria în următorii ani, în restabilirea unui proiect de anvergură austro-ungar pentru renașterea vechii Europe. Cel de-al doilea bloc european (cu Slovenia, Cehia, Polonia, Ungaria și balticele în prim-plan, plus nordul Italiei și sudul Germaniei) va fi format în jurul Rusiei. România nu se regăsește în ecuație, cum nu se regăsesc nici Serbia și Bulgaria, Aleksandr Dughin a explicat motivele prin 2014, dacă nu greșesc.
    Așadar, după cum spuneam, reorientarea Rusiei către piețele estice va fi un dezastru pentru Uniunea Europeană, deoarece ar deveni complet dependentă de Statele Unite. După ce Rusia a fost nevoită să-și schimbe modelul și politicile economice pe măsură ce relațiile comerciale cu UE au fost fracturate, Bruxelles-ul se va afla într-o situație în care va deveni complet dependent de SUA, situație pe care președintele francez Emmanuel Macron a urmărit s-o evite inițial, dar pe care a pus-o în mișcare el însuși prin adoptarea rapidă a poziției Washingtonului față de Ucraina.
    Deși unora rupți de minte le place să creadă că Federația Rusă este complet izolată și că ar exista un consens global împotriva președintelui Vladimir Putin, China și puteri în ascensiune precum India, Indonezia și Brazilia NU sunt angajate în asemenea ostilități economice. Într-un astfel de scenariu, UE nu mai este luată în serios pe scena internațională, deoarece întreaga sa retorică privind obținerea autonomiei strategice față de America nu s-a dovedit, până la urmă, a fi decât o argumentație bogată, riguroasă, dar lipsită de conținut REAL, palpabil.
    Într-o perioadă în care cetățenii europeni suferă din punct de vedere economic, MIC s-a îmbogățit foarte mult pe seama conflictului din Ucraina, forțând să capituleze ultimele încercări timide ale Europei de a obține o oarecare independență. În timp ce MIC din SUA beneficiază, Europa se confruntă cu o criză energetică (n-o mai trec în revistă și pe cea alimentară), în vreme ce operatorii de depozitare nu se grăbesc să achiziționeze gaz la prețul de 1300 USD/mia de metri cubi așteptând ca prețurile să scadă sezonier. Aș mai adăuga că o asemenea reducere se va întâmpla la calendele grecești, câtă vreme UE nu renunță la sancțiunile impuse Rusiei! Citeam zilele trecute diverse opinii ale oficialilor de la Gazprom, prin intermediul cărora avertizau că pentru a reumple depozitele subterane europene iarna viitoare, e necesar să fie pompați cel puțin 63 de miliarde de metri cubi. Numai că Gazprom consideră acest aspect o sarcină ambițioasă dar imposibilă, deoarece în ultimii ani asemenea volume NU au fost pompate și nici nu sunt suficiente pentru a asigura securitatea energetică pe vreme rece. Ar fi bine să nu mai repetăm imbecilitatea cu GNL-ul livrat de americani! Pe seama proiectelor imaginare și fanteziste ale UE, se va tremura neîndoielnic de frig în case! Infrastructura și depozitarea GNL-ului nu există, iar costurile creării lor sunt uriașe.
    Îmi este foarte clar, că pe parcursul operațiunii militare din Ucraina, Europa și-a inversat progresele făcute pentru a obține autonomie strategică față de Washington. Sub iluzia că Ucraina este un bastion liberal care luptă împotriva unei Rusii autoritare, UE a urmat SUA în sprijinirea Kievului, ignorând în același timp tratamentul față de minorități, ignorând politicile de protecție socială față de proprii cetățeni, făcând abstracție de ridicarea organizațiilor neonaziste precum Batalionul Azov în structurile statale. Tocmai de aceea susțin că marele câștigător din întreaga tevatură este Imperiul Minciunilor, fiindcă nu numai că a reușit să-i subjuge din nou pe europeni, dar a realizat o falie adâncă, o fractură imensă, între Europa și Moscova.

    • Babardis spune:

      Niciodată o țară nu ” ajuta” altă țară fără un interes.
      Gestul de ” ajutor” făcut de UE și SUA este mai mult o provocare.
      Odata ” democratizată” Russia, presiunea se va muta spre China.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.