CIO critică interdicția aplicată Rusiei și Belarus la Wimbledon

Avertizând asupra riscului ca deciziile politice să infereze în sport, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a criticat decizia organizatorilor britanici de a interzice participarea la Wimbledon a jucătorilor din Rusia și Belarus.

„Conform propriilor noastre reguli și regulilor dreptului internațional, nu există nicio sancțiune și nu ar trebui să existe sancțiune pentru deținerea unui pașaport”, a declarat Bach (foto) în cadrul Adunării Generale de vară a Asociației Federațiilor Internaționale Olimpice (ASOIF) organizată ieri la Lausanne (Elveția), avertizând că guvernele nu trebuie să-și urmărească interesele politice prin sport.

Acesta a arătat că jucătorii ruși și belaruși au fost lăsați să participe la Roland Garros 2022, au primit interdicție la următorul Grand Slam de la Wimbledon, în condițiile în care organizatorii au declarat jucătorii personae non grata și au argumentat că s-au aliniat politicii guvernului de la Londra.

„Dacă permitem acest lucru, dacă cedăm la asta, atunci suntem pierduți. Cum poți garanta atunci, în sport, o competiție internațională corectă, dacă guvernele decid în funcție de propriile interese politice, cine poate participa la o competiție și cine nu poate participa?”

„Dacă deschizi această poartă, astăzi sunt Rusia și Belarus, mâine este țara ta, pentru că orice țară are interese politice și nu există nicio țară în lume care să fie iubită de orice alt guvern. Dacă lăsăm asta în seama guvernelor, devenim un instrument politic și nu mai putem garanta o concurență loială”. – Thomas Bach

Acesta a avertizat că guvernele trebuie să respecte Comitetul Internațional Olimpic și să nu se amestece în sport, mai ales în condițiile în care lumea intră într-o fază nouă, mult mai dezbinată.

„Avem nevoie de respectul guvernelor pentru rolul nostru. Trebuie să ne uităm la imaginea de ansamblu. Ceea ce vedem acum, că o nouă ordine mondială este în pregătire. .. că nu va mai fi la fel ca înainte. Puteți vedea la orizont unde merge tendința, la o ordine mondială mai divizată. Unii, în lumea economică, vorbesc despre o decuplare a sistemelor politice și economice, iar aceasta nu va fi ordinea mondială cu care eram obișnuiți, unde căutați cauze comune.

Aceasta va fi o lume în care lumea politică va căuta mai degrabă să facă diferența și să fie dezbinată, decât să fie de acord, în mod natural, asupra unor cauze comune.

Cauza noastră este să facem tot ceea ce putem pentru a menține sportul dincolo de această tendință politică, misiunea noastră nu este o misiune politică, ci o misiune umanitară. Putem realiza acest lucru doar dacă autoritățile politice o respectă.”

Declarațiile președintelui Comitetului Internațional Olimpic sunt făcute în condițiile în care, atleții ruși și belarusi au fost excluși de la Jocurile Paralimpice de Iarnă Beijing 2022 și de la diverse competiții internaționale. Naționalei masculine de fotbal a Rusiei i-a fost refuzată șansa de calificare la Cupa Mondială FIFA 2022 din Qatar, în timp ce naționala feminină a fost exclusă de la Campionatul European din această vară, din Anglia.

Acum, Bach a explicat că abordarea CIO a avut ca scop pedepsirea conducerii Rusiei pentru presupusa încălcare a armistițiului olimpic, protejând în același timp atleții ruși și belarusi de ostilitatea cu care se presupune că s-ar confrunta la evenimente internaționale.

„Toți cei care susțin războiul, pot și ar trebui să fie sancționați, dar oricine nu susține războiul, drepturile sale trebuie respectate”, a mai subliniat Bach.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, JO Beijing 2022, Multilateralism ... în doi, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.