Ambasada și Consulatul României din China au fost închise?

De mai bine de o săptămână încerc să intru în legătură cu reprezentanții Consulatului României din Beijing și ai Ambasadei României în China. Este imposibil! Telefoanele promovate pe beijing.mae.ro sunt simplu decor consumator de timp și răbdare.

Încerc să ajut oameni care se izbesc de indiferența și proastele servicii consular-diplomatice oferite de România la Beijing! 

Pe numărul de Consulat, o voce de chinezoaică, într-o engleză aproximativă, repetă că numărul apelat nu este “reachable”. Și are dreptate, de o săptămână, indiferent la ora la care sun în intervalul programului de lucru, de luni, până vineri, între orele 9-13/14:16!

Pe numărul de Ambasadă, o voce de româncă, într-o chineză aproximativă, te ține de vorbă exact ca în multinaționale: te invită să apeși tasta 1 (pentru Ambasadă) sau 2 (pentru Consulat) și aleg tasta 2 … dar, surpriză! În loc să fiu direcționat spre Consulat, mi se dictează numărul de telefon al consulatului, acolo unde răspunde doar vocea de chinezoaică!

În situația mea se află români și chinezi, dar și reprezentanți de instituții din China, instituții universitare, care au ajuns să mă întrebe ce se întâmplă la Ambasada din Beijing?

Nu am știut ce să răspund, motiv pentru care, începând de miercuri, 29 Iunie 2022, am sunat zilnic la Consulat și la Ambasadă, unde nu am trecut de voci înregistrate și indicațiile: apăsați tasta 1, apăsați tasta 2, apoi, brusc, intră tonul de ocupat!

Ce să fie? Ambasada și Consulatul României din Beijing au fost închise?

Evident, nu! Cel puțin dacă privești pagina de Facebook a Ambasadei în care este promovat președintele Klaus Iohannis, dar și prezența unora dintre angajați pe grupul de socializare chinezesc Weechat.

În aceste condiții, cum este posibil ca Ambasada și Consulatul să nu poată fi contactate, să nu se răspundă la numerele de telefoane apelate în timpul programului?

Situația asta, tolerată de ani de zile de Ministerul Român al Afacerilor Externe, a devenit etichetă pentru diplomația românească în China. O etichetă care are un nume: BĂTAIE DE JOC!

Voi continua să insist, pentru că angajații din Ambasada și Consulatul României din Beijing sunt plătiți pentru a servi interesele românilor, nu doar pentru a avea o prelungită vacanță pe bani publici!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.