CHINA: NATO generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale!

NATO este cea care generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale, deși pretinde că este o alianță regională defensivă, a declarat Zhao Lijian (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, ca reacție la “Conceptul strategic NATO 2022”, adoptat la summitul organizației desfășurat la Madrid. Oficialul chinez a transmis că autoritățile de la Beijing sunt “profund îngrijorate de acest lucru și se opune ferm” poziției adoptate la Madrid.

NATO a căutat constant să se extindă în noi zone și domenii, a purtat războaie în diferite țări ale lumii. NATO are pe mâini sângele poropriilor popoare. De asemenea, poporul chinez nu va uita crimele comise de alianță, în urmă cu 23 de ani, când NATO condusă de SUA a bombardat Ambasada Chinei din Republica Federală Iugoslavia,  a declarat Zhao.

În opinia reprezentantului MAE chinez, Conceptul strategic NATO 2022 denaturează faptele și adevărul, în condițiile în care, în document, NATO definește din nou China, în mod greșit, ca fiind o provocare sistemică. Prin această poziționare, “se încearcă stimularea confruntării și antagonismului, având mirosul puternic al mentalității Războiului Rece și părtinirii ideologice”.

Zhao Lijian a arătat că R.P. Chineze este cunoscută ca o forță dedicată păcii mondiale, o apărătoare a ordinii internaționale, o țară care nu a invadat niciodată nicio altă țară, nu a lansat niciodată un război prin intermediari, nu s-a alăturat și nu a format blocuri militare, fiind angajată pe calea dezvoltării pașnice, construirii unei comunități umane cu viitor comun.

Potrivit oficialului chinez, NATO și-a întins tentaculele în zona Asia-Pacific, căutând să exporte mentalitatea Războiului Rece și să reproducă confruntare între blocuri, în condițiile în care Asia-Pacific este una dintre cele mai pașnice și mai stabile regiuni din lume, dar și un teren promițător pentru cooperare și dezvoltare.

“NATO trebuie să înceteze imediat acuzațiile nefondate și retorica provocatoare la adresa Chinei, să renunțe la mentalitatea învechită a Războiului Rece, la mentalitatea jocului cu sumă zero, să renunțe la încrederea oarbă în puterea militară și la practica greșită de a căuta securitatea absolută. De asemenea, trebuie să oprească încercarea periculoasă de a destabiliza Europa și Asia-Pacific, și acționând în interesul securității și stabilității în Europa și nu numai. – Zhao Lijian

“Orice încercare de a submina pacea și stabilitatea, de a sabota solidaritatea și cooperarea regională, va fi respinsă de toți locuitorii Chinei și regiunii Asia-Pacific”, a mai arătat Zhao Lijian, subliniind că promovarea așa-numitei amenințări a Chinei nu va duce nicăieri.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la CHINA: NATO generează provocări sistemice la adresa securității și stabilității mondiale!

 1. E firească reacția chinezilor! Pentru că summitul NATO n-a făcut altceva decât să indice că axa militară condusă de SUA a adoptat, în plus pe lângă identificarea Rusiei drept „o amenințare pentru pacea globală”, o bază de război împotriva Chinei. Altfel, de ce ar fi invitat Washingtonul la o organizație Nord Atlantică să participe pentru prima dată patru națiuni din Pacific, care au tot repetat retorica anti-China promovată de yankei? Liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud s-au aflat la Madrid pentru a forma așa-numitul pact „Patru Asia-Pacific”, prin intermediul căruia, ca și-n cazul AUKUS, Pacificul va fi transformat într-o zonă de luptă a NATO în același mod în care Atlanticul este dominat de ostilitatea aceleiași alianțe față de Rusia. În cele din urmă, SUA și interesele lor imperiale sunt servite și oferă o nouă direcție de urmat lacheilor săi. Ca să nu mai amintesc aici, întrucât e deductibilă întreaga situație, despre o altă cale de atac, un alt posibil focar de conflict.
  Lumea ar trebui delimitată, după mințile psihopate ale factorilor de decizie americani, numai în „aliați și dușmani”, pentru ca militariștii americani să determine capitalismul lor infect să supraviețuiască. În momentul când războiul rece cu Uniunea Sovietică s-a încheiat în 1991 o dată cu prăbușirea politică și economică a Uniunii Sovietice, administrațiile care s-au perindat pe la Casa Albă și vasalii lor din NATO și-au dat seama că prin intermediul războaielor și loviturilor de stat jocurile erau potrivite pentru îmbogățirea peste măsură a segmentului lor corporativ capitalist. Apoi a apărut Doctrina Wolfowitz și dominanța pe spectru complet, prin care SUA și pudelii săi europeni au declarat literalmente război întregii planete spre a îngheța resursele naturale și pentru a ține sub control puterile considerate concurente. O Rusie care renaște și o Chină ascendentă, depășindu-i economic de câțiva ani buni pe „excepționalii” planetei, au fost considerate ca impedimente pentru ambițiile hegemonice americane. Că ne place să recunoaștem sau nu, dar în ultimii 30 de ani de la sfârșitul războiului rece, nu a existat nimic altceva prin lumea-ntreagă decât o orgie a războiului orchestrată de Statele Unite prin NATO în care națiunile mai slabe, una după alta, au fost distruse de militarismul ticălos condus de americani. Dreptul internațional și drepturile omului au fost încălcate și desconsiderate de un blitzkrieg condus de Washington pe planetă.
  Oameni cu principii precum Julian Assange, care au demascat o astfel de criminalitate, au fost persecutați și torturați. Libertatea de exprimare și gândirea critică independentă, autentică, au fost ucise. Cu o ipocrizie și o aroganță incredibile, Biden și alți complici NATO exaltă principiile democrației, a ordinii bazate pe reguli și a dreptului internațional, demonstrând fără încetare că ei sunt dușmanii păcii mondiale.
  Pe de altă parte, China a demonstrat cu îndrăzneală că nu este dispusă să-și subordoneze independența mandatului imperial al Washingtonului. Acesta este motivul pentru care America abandonează politica „One China”, veche de jumătate de secol, cu ​​scopul ulterior de a considera Beijingul drept rival. Provocarea față de Rusia sub forma conflictului din Ucraina reprezintă fațeta aceleiași monede cu provocarea față de China cu un Taiwan înarmat de „licurici”.
  Aproape toate întâlnirile membrilor NATO nu reprezintă altceva decât conferințe de planificare a războiului. Bătăușii planisferei nu se mai satură, nici n-au de gând să intre-n vacanță! Într-o lume afectată de boli, degradare umană, sărăcie, foamete și șomaj, puterile capitaliste canalizează miliarde în abjecta mașinărie de război numită NATO și provoacă confruntări bazate pe frică și pe fobia unui ultim război pentru specia umană.
  Imperialismul american a creat o mare parte din crizele actuale ale lumii. Și orbi dacă am fi fost, tot ne-am fi lămurit până acum referitor la intențiile „indispensabililor” mondiali! Rusia, China, Iran și alte națiuni din Sudul Global (NU amintesc aici India din motive TOTAL întemeiate) cărora le-a ajuns „supremația” NATO ar trebui să-și unească forțele spre a împinge axa SUA-NATO în mormântul pe care îl merită. Altfel, degeaba este interesată China doar să prospere economic și să respecte suveranitatea altor state, dacă nu-i dispusă la o luptă susținută, constantă și de durată nu numai spre a-și păstra supremația în TOT și în TOATE, dar și pentru a demonstra că este capabilă să-și protejeze proprii aliați, că poate și merită să fie o alternativă viabilă la hegemonia americană.

 2. Ciobanul Bucur spune:

  Vazut opinia chineza. Dar opinia dvs., domnule Tomozei?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.