„Avansând în noua eră” este titlul expoziției dedicate dezvoltării Chinei în ultimii zece ani, eveniment la care am fost onorat să fiu invitat și să o vizitez, astăzi, la Beijing. Evenimentul este cu atât mai important cu cât a fost dat să fiu singurul român care a onorat invitația.
Pe o suprafață de câteva zeci de mii de metri pătrați, China se prezintă în cele mai mici detalii sociale, economice, culturale și tehnologice, de la agricultură, la apărare, de la sport, la cercetarea spațială. Succesiv, expoziția te poartă prin: dezvoltare, educație, mediu, apărare, energie, economie, sistemul politic „o țară, două sisteme”, diplomație, guvernare, pentru a ajunge la pavilioanele marilor orașe și provincii: Beijing, Tianjin, Mongolia Interioară, Liaoning, Sichuan, Tibet, Qinghai, Xinjiang etc.
Vă invit să faceți un efort pentru a renunța la prejudecăți, șabloane și propagandă, pentru a descoperi China așa cum este, dar mai mai ales cum dorește, cum își proiectează și reușește să fie, pentru că nu cere nimănui voie ca să se dezvolte, pentru că nu acceptă condiții sau impuneri din exterior.
Am selectat doar două minute și 37 de secunde din zecile filmate, imaginile video putând fi urmărite AICI (pe Facebook).
Dar, în expoziție poți petrece liniștit o jumătate de zi pentru a intra în detalii, pentru a urmări exponatele, unele în dimensiune reală, așa cum sunt: capsula de cercetare a stației spațiale chineze, roverul care cercetează suprafața planetei Marte, roboții și mașinile agricole sau o parte dintre dotările militare.
China este o țară de invidiat, iar meritul aparține harnicului popor chinez și Partidului Comunist Chinez care are viziunea și determinarea necesare de a ridica o țară din sărăcie, la dezvoltare, educație și bunăstare generală, temperând în același timp și spiritele hegemonice planetare.
Impresionant și ABSOLUT remarcabil! Vă mulțumesc pentru efortul și dăruirea dumneavoastră de-a face cunoscut un colț de lume atât de interesant!
Regretabil, totuși, că ați fost singurul român dispus să onoreze invitația unei țări care, încă din timpul spătarului Nicolae Milescu, ne este prietenă.
Bine descrieți mentalitatea caracteristică a unora dintre conaționali: „prejudecăți, șabloane și propagandă”! Cei lipsiți de trăsăturile acestea și care înțeleg valoarea fundamentală a Chinei au rămas, din păcate, prea puțini. Nici măcar curiozitatea (care-i un atribut al inteligenței, până la urmă) nu-i împinge către reflexivitate, către puterea de-a chibzui și discerne că națiunea chineză reprezintă VIITORUL. Românii au ajuns (NU toți, NU generalizez) ca o confruntare postumă însă cu filmul propriei lor vieți: văd porțiuni întregi albe, altele mișcate, confuze, din care nu pot „monta” mai nimic și la care nu mai e nimic de retușat. Păcat!