Vladimir Putin: “Occidentul a ajuns să considere democrația o subminare a ordinii liberale bazate pe reguli”

Lumea de astăzi este condusă după o serie de reguli despre care “nu avem nicio idee cine le-a elaborat, pe ce se bazează aceste reguli sau ce se află în aceste reguli, fapt care duce la degradarea instituțiilor globale, erodarea principiilor de securitate colectivă și înlocuirea regulilor cu dreptul internațional, a declarat președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, în cadrul sesiunii de plen a celei de-a 19-a reuniuni a Clubului Internațional de Discuții Valdai, eveniment care, în acest an, s-a concentrat în principal pe chestiuni legate de ordinea internațională, modul în care lumea se schimbă, cine se află în realitate la conducerea lumii. (Sursa: Kremlin.ru)

Liderul Rusiei a subliniat că lumea parcurge schimbări majore și grave, care generează riscuri. “Se pare că asistăm la o încercare de a impune o singură regulă, prin care cei aflați la putere – iar acum mă refer la puterea globală – ar putea trăi fără a respecta nicio regulă și ar putea scăpa fără să pățească nimic”, a susținut Putin, subliniind că, “din păcate, evenimentele continuă să urmeze un scenariu negativ (…) devenind o criză majoră la nivelul întregului sistem, care a afectat, pe lângă sfera militaro-politică, și sferele economice și umanitare.

Catalogându-l drept “o construcție teoretică”, câtă vreme nu este unit și în mod clar este un conglomerat extrem de complex, Putin a arătat că prin deciziile din ultimii ani, dar mai ales din ultimele luni, Occidentul nu a făcut decât să escaladeze situația, “căutând întotdeauna să agraveze lucrurile, ceea ce nu este nimic nou”. Între decizii, Putin a evidențiat războiul din Ucraina, provocările din jurul Insulei Taiwan, dar și destabilizarea piețelor mondiale de alimente și energie.

Destabilizarea pieței energiei a rezultat dintr-o serie de greșeli sistemice făcute de autoritățile occidentale (…), situația fiind agravată și mai mult de distrugerea conductelor de gaz paneuropene. – Vladimir Putin

În opinia liderului de la Kremlin, “așa-numitul Occident” duce “un joc este cu siguranță periculos, sângeros și murdar”, “negând suveranitatea țărilor și popoarelor, identitatea și unicitatea acestora, călcând în picioare interesele altor state”.

Făcând  aluzie la SUA, Putin a afirmat că “cine seamănă vânt, culege furtună”, criza actuală căpătând o dimensiune globală, afectând întreaga lume, aflată “la o răscruce de drum: fie continuă să acumuleze probleme și, în cele din urmă, să fie strivită sub greutatea lor, fie să lucreze împreună, pentru a găsi soluții – chiar și imperfecte, atâta timp cât cooperează – care pot face lumea noastră un loc mai stabil și mai sigur”.

Am crezut întotdeauna în puterea bunului simț. Prin urmare, sunt convins că, mai devreme sau mai târziu, atât noile centre ale ordinii internaționale multipolare, cât și Occidentul vor trebui să înceapă un dialog pe picior de egalitate cu privire la un viitor comun pentru noi toți și cu cât mai repede cu atât mai bine, desigur. – Vladimir Putin

Evidențiind faptul că ultimele evoluții au umbrit problemele de mediu, schimbrile climatice, pierderea biodiversității, Putin a întrebat a declarat că este la fel de important să fie menținute: diversitatea culturală, socială, politică și civilizațională, în condițiile în care netezirea, ștergerea tuturor și a oricăror diferențe sunt, în esență, elementele a ceea ce înseamnă Occidentul modern, fapt care a accentuează potențialul creativ decăzut al Occidentului și dorința de a restrânge și bloca dezvoltarea liberă a altor civilizații. Scopul acestor acțiuni este acela de a extinde piețele pentru produsele lor, un scop catalogat foarte primitiv.

“Occidentul proclamă valoarea universală a culturii și viziunii sale asupra lumii”, a arătat Vladimir Putin, (…) “politica pe care o urmărește fiind menită să arate că aceste valori trebuie să fie acceptate necondiționat de toți ceilalți membri ai comunității internaționale”, câtă vreme toate aceste valor sunt, “în mod deschis rasiste și neocoloniale”, cu forme deosebit de distorsionate, în special după apariția așa-numitei lumi unipolare.

Punând în paralel acțiunile naziștilor care au ajuns la punctul de a arde cărți și gardienii liberalismului și progresului occidentali care au ajuns la punctul de a-i interzice pe Dostoievski și Ceaikovski, Putin a susținut că adevărata anulare a culturii este eradicarea a tot ceea ce este viu și creativ, prin sufocarea gândirii libere în toate domeniile, fie că este vorba de economie, politică sau cultură. Astfel, ideologia liberală a devenit de nerecunoscut, atâta vreme cât așa-numita societate deschisă are dușmani, iar libertatea acestor dușmani ar putea și ar trebui să fie restricționată, dacă nu anulată. S-a ajuns în punctul absurd în care orice opinie alternativă este declarată propagandă subversivă și o amenințare la adresa democrației.

Astăzi, standardizarea, monopolul financiar și tehnologic, ștergerea tuturor diferențelor este ceea ce stă la baza modelului occidental al globalizării, care este de natură neocolonială, a declarat Putin, arătâd că scopul urmărit este acela de a stabili dominația necondiționată a Occidentului în economia și politica globală. Pentru a face acest lucru, Occidentul a pus în slujba sa resursele naturale și financiare ale întregii planete, precum și toate capacitățile intelectuale, umane și economice, susținând că este o caracteristică naturală a așa-numitei noi interdependențe globale.

Mai mult, Putin a accentuat că Occidentul de îndată ce țările neoccidentale au început să obțină unele beneficii din globalizare, mai presus de toate, națiunile mari din Asia, a schimbat imediat sau a abolit complet multe dintre aceste reguli, iar așa-numitele principii sacre: ale comerțului liber, deschiderii economice, concurenței egale, chiar și drepturilor de proprietate, au fost uitate brusc, complet. Ei schimbă regulile din mers, pe loc, oriunde văd o oportunitate pentru ei.

“Ideologii și politicienii occidentali spun lumii că nu există alternativă la democrație (…) ca și cum toată lumea ar fi de mâna a doua. (…) Se întâmplă de secole și continuă până în zilele noastre. – Vladimir Putin

În prezent, o majoritate covârșitoare a comunității internaționale cere democrație în afacerile internaționale și respinge toate formele de dictat din parteea unor țări sau grupuri de țări, a exemplificat Putin, prezentând totodată că Occidentul a ajuns să considere democrația o subminare a ordinii liberale bazate pe reguli, motiv pentru care a recurs la războaie economice și comerciale, la sancțiuni, boicoturi și revoluții colorate, pregătind și desfășurând tot felul de lovituri de stat, una dintre acestea finalizându-se cu consecințe tragice în Ucraina, în 2014 (revoluția Maidan, Kiev – n.m.), pe care au susținut-o și chiar au specificat suma de bani pe care au cheltuit-o pentru această lovitură de stat.

Mai mult, Putin a susținut că Washingtonul continuă să se refere la ordinea internațională actuală ca fiind de tip liberal american, dar această ordine acutizează haosul în fiecare zi, devenind din ce în ce mai intolerantă chiar și față de țările occidentale și încercările lor de a acționa independent. Așa s-a ajuns ca SUA să nu mai ezite să impună sancțiuni chiar și propriilor aliați, fiind dată ca exemplu Ungaria.

În finalul mesajului zău, președintele Vladimir Putin a arătat că lumea nu se confruntă cu o criză sistemică, ci una doctrinară a modelului neoliberal american care afectează ordinea internațională. “Nu au idei de progres și dezvoltare pozitivă. Pur și simplu nu au nimic de oferit lumii, decât să-și perpetueze dominația”, a subliniat liderul rus, care a contrabalansat cu nevoia ca lumea să nu anuleze nimic, fie că este vorba de valori creștine, islamice, iudee sau alte religii, fiind nevoie de respect reciproc și dialog.
Textul integral AICI

Clubul de Discuții Valdai a fost înființat în 2004. Este numit după Lacul Valdai, care este situat în apropiere de Veliky Novgorod, unde a avut loc prima întâlnire a Clubului. Velikiy Novgorod este unul dintre cele mai vechi orașe ale Rusiei, situat în Nord-Vestul țării, fost centru politic al triburilor slave și fino-ugrice de la mijlocul secolului al IX-lea.
Clubului de Discuții Valdai cuprinde peste 1.000 de reprezentanți ai comunității academice din 85 de țări, profesori de la marile universități și think tank-uri din lume, inclusiv Harvard, Columbia, Georgetown, Stanford, Universitățile Carleton, Universitatea din Londra, Universitatea Cairo, Universitatea din Teheran, Universitatea din China de Est, Universitatea din Tokyo, Universitatea din Tel Aviv, Universitatea din Messina, Universitatea Johns Hopkins, London School of Economics, King’s College London, Sciences Po și Sorbona.
Programele regionale ale Clubului vizează relațiile Asiatice, Orientului Mijlociu, relațiile Rusia-China și Euro-Atlantice, dar și Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg și la Forumul Economic Estic de la Vladivostok.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Europa, Europa - Asia, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vladimir Putin: “Occidentul a ajuns să considere democrația o subminare a ordinii liberale bazate pe reguli”

  1. Anonim spune:

    Din punctul meu de vedere logica, exprimarea si viziunea liderului rus, sunt impecabile !

  2. Nu am avut timpul necesar pentru a analiza în detaliu discursul lui Vladimir Putin de la cea de-a 15-a întâlnire a Clubului de la Valdai, dar un lucru mi se pare extrem de clar: acesta este punctul final în relațiile Rusiei cu Occidentul liberal-globalist! În același timp, el a întins o mână fraternă tuturor popoarelor lumii, dispuse să renunțe la stăpânirea occidentală și să se întoarcă la valorile tradiționale ale strămoșilor lor.

    Apoi niște semnale secrete referitoare la traiectoria politicii interne și externe rusești, dar evidente în alocuțiunea rostită, au fost transmise în special prin redarea directă a citatelor din marii gânditori conservatori ruși Nikolai Danilevski și Konstantin Leontiev, cuprinzând inclusiv afirmarea teoriei „autarhiei spațiilor mari” ce-i aparține lui Friedrich List și eurasiaticilor ruși precum Dughin, regăsindu-se în cadrul speech-ului liderului de la Kremlin inclusiv fraze sugestive din cuprinsul discursului lui Aleksandr Soljenițîn de la Harvard (1978) referitoare la „orbirea superiorității” Occidentului.

    Cam aceasta-i impresia mea, FĂRĂ a intra în profunzimea mesajului transmis, ci doar surprinzând nuanța/tușa sa superficială. Parcă niciodată până acum, cuvântările șefului statului rus nu au fost atât de saturate ideologic, deși începând cu discursul de la Munchen din 2007, Vladimir Putin a avut multe prelegeri strălucitoare, chiar și-n acest an începând cu discursul din luna februarie. Despre ce scriu și vorbesc conservatorii imperiali ruși încă din secolul al XIX-lea s-a reflectat în ghidul de acțiune directă livrat de la tribuna Clubului Valdai, parcă solicitând aprobarea lumii întregi asupra principalei misiuni rusești: rolul celei de-a treia Rome care protejează planeta de răul absolut: situația de efect, de recuzită teatrală, găsită și exploatată de americani spre a-și explica hegemonia: „ordinea liberală bazată pe reguli.”

    NU vor mai exista compromisuri din partea Rusiei, pentru că națiunea se află pe drumul ei, acela original și MAI ALES rusesc! La urma urmei, așa cum a spus Vladimir Putin astăzi: „Schimbarea jaloanelor este un proces dureros, dar inevitabil, viitoarea ordine mondială se formează sub ochii noștri… Ne aflăm la o răscruce de drumuri istorică, probabil periculoasă, imprevizibilă, dar în același timp foarte importantă de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial: se încheie perioada istorică a dominației occidentale. Statele Unite și aliații săi vor trebui să-l accepte ca pe un fapt împlinit cu cât mai devreme cu atât mai bine – că lumea nu poate fi unipolară, iar Rusia nu va fi o semicolonie a Occidentului”.

    Și-n țara mea aștept o astfel de schimbare, din temelii, a tot ceea ce a reprezentat colonizare americană și vest-europeană vreme de 33 de ani încoace, deși NU mai sper să se-nfăptuiască o asemenea transformare! Și nu neapărat din cauza politicienilor, ci fiindcă românii nu și-o doresc, fiind încă atrași de mărgeluțele colorate și poleiala occidentală. Și iarăși ne aflăm poziționați cum nu se poate mai rău, similar cu circumstanțele când s-au produs marile prefaceri globale, precum acelea rezultate în urma celor două războaie mondiale. Și Eliade și Vulcănescu, ba și Țuțea dacă nu mă înșel, afirmau la vremea lor că poporul român are o formidabilă caracteristică, aceea de-a întoarce mortul de la groapă când nimeni nu mai așteaptă vreun strop de moment prielnic ori de „mântuire” (nu neapărat luată în sens religios). Tare mi-aș dori să se întâmple o așa minune și să nu mai pierdem totalitatea acelor disponibilități către acel tărâm alcătuit, cu siguranță, din noi orizonturi!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.