Liderii de la Beijing cer Statelor Unite ale Americii (SUA) să nu mai caute să reprime China, să nu mai pună noi obstacole în calea relațiilor bilaterale, câtă vreme politicile interne și diplomatice ale Chinei sunt deschise și transparente, iar SUA nu ar mai trebui să acționeze orbite ideologic, a declarat ministrul chinez de Externe, Wang Yi, în cadrul dialogului telefonic avut, ieri, cu Secretarul de stat american, Antony Blinken. (Foto arhivă)
„Dacă SUA doresc cu adevărat să cunoască China, ar trebui să citească cu atenție Raportul (Congresului PCC – n.m.)„, a declarat Wang, menționând că „politicile interne și diplomatice ale Chinei sunt deschise și transparente, iar intenția strategică este sinceră și directă, situație în care SUA nu ar trebui să facă presupuneri subiective și nici să fie orbite de prejudecățile sale ideologice”.
Pe de altă parte, Wang a subliniat că readucerea relațiilor China-SUA pe drumul cel bun este nu doar în concordanță cu interesele reciproce ale celor două țări, dar și o așteptare a comunitatea internațională. Mai mult, Wang a avertizat că noile restricții impuse de SUA asupra exporturilor și investițiilor în China au încălcat grav acordurile de liber schimb, afectând interesele de drept ale Chinei. Ministrul chinez a vizat recentele interdicții impuse de Washington exporturilor de semiconductori și cipuri către China, interdicții care limitează investițiile în China, încalcă grav regulile liberului schimb, afectând grav drepturile și interesele Chinei.
Potrivit Ministerului chinez de Externe, Wang Yi a arătat că un semnal important transmis de cel de-al 20-lea Congres Național PCC este acela potrivit căruia China va respecta principiul diplomatic al susținerii păcii mondiale și al promovării dezvoltării comune, fiind angajată își asumarea unei politici naționale de deschidere spre exterioare, de promovare a progresului pentru omenire, China propunând un model prin care să aducă stabilitate într-o lume aflată în criză.
Trebuie subliniat că problema Taiwan, extrem de sensibilă în cadrul relațiilor China-SUA, nu a fost menționată în niciuna dintre informările publice ale celor două părți, cum nu a fost abordată nici în timpul dialogului pe care ministrul Wang a avut-o, recent, cu noul ambasador SUA acreditat la Beijing, Nicholas Burns.
Legat de situația din Ucraina, Wang Yi a declarat că toate părțile implicate ar trebui să își mențină calmul și să intensifice eforturile diplomatice pentru a preveni escaladarea situației sau chiar scăparea de sub control.
„Atâta timp cât există o posibilitate de un procent pentru pace, efortul ar trebui să fie îndreptat 100% spre impunere păcii”, a declarat Wang.
De partea cealaltă, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul discuțiilor de ieri, Secretarul de stat Antony Blinken a transmis necesitatea menținerii uni linii deschise de comunicare, dar și de a gestiona în mod responsabil relația SUA-China.
Blinken a ridicat problema războiul Rusiei împotriva Ucrainei și amenințările pe care aceasta le reprezintă la adresa securității globale și a stabilității economice, remarcând, de asemenea, deteriorarea situației umanitare și de securitate din Haiti.
Potrivit părții chineze, Antony Blinken a declarat că lumea așteaptă ca relațiile de cooperare SUA-China să funcționeze, Statele Unite fiind pregătite să mențină comunicarea și cooperarea cu China, explorând baza relațiilor bilaterale. De asemenea, Blinken a exprimat disponibilitatea SUA de a menține comunicarea și de a se angaja în cooperare cu China.
SUA au fost orbite de prejudecăți ideologice încă din vremea părinților fondatori, prin urmare, este zadarnică întreaga activitate diplomatică a Chinei, întreaga ei deschidere către susținerea păcii mondiale în raport cu o națiune care promovează bigotismul, colonialismul, fascismul, hegemonia și imperialismul, concepte care sunt indisolubil legate de retorica referitoare la „ordinea liberală bazată pe reguli”, noțiune tot atât de stupidă pe cât de mult este trâmbițată de administrațiile americane. Fiindcă cei care susțin această viziune asupra lumii neagă dreptul altor modele – fie ele economice, politice, socio-culturale sau orice altceva – de a exista și de a se manifesta conform voinței altor popoare decât cel american.
Fotografia articolului pare extrem de sugestivă, iar diferențele dintre cei doi protagoniști sunt COLOSALE! Iar aici mă refer îndeosebi la intelect! Priviți la „little Blinken” și mutați-vă imediat privirea spre Wang Yi! E jale mare! Și când te gândești că yankeii vor (ÎNCĂ) să mai conducă lumea!!!
Din nefericire, proștii creează cele mai mari probleme! Nu știu în ce fel secretarul de stat al SUA a justificat față de Wang mutarea bombardierelor nucleare B-52 în Australia, întrucât militarizarea nordului Australiei reprezintă un răspuns la evoluțiile recente legate de Taiwan. Iar chinezii știu perfect acest lucru! În 2011 dacă mi-amintesc corect, guvernul laburist de atunci a semnat „pivotul către Asia” la propunerea Washingtonului, o vastă construcție militară în Asia-Pacific îndreptată împotriva Beijingului, adăugând INCLUSIV înființarea unei noi baze americane la Darwin, precum și alte măsuri care integrează Australia în mașinăria de război americană ca ancoră sudică în timpul conflictului cu China. Desfășurarea bombardierelor B-52 este un avertisment că aceste planuri sunt acum activate prin impunerea unei blocade ale rutelor maritime cheie din regiune, rute maritime de care depinde partea chineză pentru transportul materiilor sale prime și pentru comerț.
Consider că Wang Yi a făcut referire – desigur, exprimându-se abil și calculat – exact la acest excepționalism alimentat de SUA, provenit din disperarea de a-și amâna la nesfârșit declinul inevitabil al hegemoniei unipolare. Acest lucru explică de ce susțin în mod fals că Rusia și China sunt amenințări la adresa securității lor naționale, pentru că americanii urăsc cu înverșunare faptul că aceste țări reprezintă exemple de succes, modele alternative economice, politice și socio-culturale la supremația proprie și, în loc să le respecte dreptul de a exista, încearcă agresiv să le elimine. Aroganța asta sper să-i coste!