Acuzațiile lansate de Guvernul Marii Britanii la adresa Chinei “reprezintă o denaturare gravă a faptelor și constituie o ingerință gravă în afacerile interne ale Chinei”, a declarat astăzi Zhao Lijian (foto), purtătorul de cuvând al Ministerului chinez de Externe, ca reacție la evenimentele înregistrate la Shanghai în ziua de 27 Noiembrie, când se afirmă că un jurnalist BBC a fost bătut și arestat în timp ce acoperea protestele din Shanghai.
Potrivit oficialului chinez, în noaptea de 27 Noiembrie, “pentru a menține ordinea publică, poliția locală din Shanghai a cerut persoanelor care s-au adunat la o intersecție, să plece. Unul dintre cei aflați la fața locului a fost și un jurnalist rezident, de la BBC. Deși poliția i-a spus clar jurnalistului și altora că trebuie să plece, jurnalistul a refuzat să plece, refuzând să se identifice ca jurnalist”.
În aceste condiții, odată cu alți participanți la eveniment, jurnalistul a fost ridicat, dus la poliție, unde i-a fost verificată identitatea și a fost informat cu privire la legile în vigoare privind acțiunile de stradă. Ulterior, a fost lăsat să plece.
“Totul s-a desfășurat în cadrul procedurilor legale. Acest jurnalist BBC a refuzat să coopereze cu forțele de aplicare a legii, apoi a acționat ca și cum ar fi fost o victimă”, a declarat oficialul MAE chinez, subliniind că “BBC a răsturnat situația și a propagat masiv narațiunea că jurnalistul său a fost ‘arestat’ și ‘bătut’ de poliție în timp ce lucra, pentru a încerca să creioneze China ca parte vinovată. Această denaturare deliberată a adevărului este mult prea familiară ca parte a modului dezagreabil de acțiune al BBC”.
Zhao Lijian a mai arătat că deși au dreptul de a prezenta știri din China, jurnaliștii străini trebuie să respecte în mod conștient legile și reglementările chineze.
“Atunci când efectuează reportaje și interviuri, jurnaliștii trebuie să își prezinte mai întâi acreditările de presă și să nu se implice în activități incompatibile cu calitatea de jurnalist. Acest lucru este valabil pentru toate organizațiile mass-media și nu se referă la libertatea presei. Multe organizații media străine au prezență în China. Cum se face că BBC este întotdeauna implicat în probleme la fața locului? Aceasta este o întrebare care necesită o gândire serioasă”, a declarat Zhao.
Plecând de la acest incident, reprezentantul MAE chinez a insistat să evidențieze modul în care gestionează guvernul britanic protestatarii interni din Marea Britanie, arătând că în 2020, poliția britanică a arestat peste 150 de persoane atunci când londonezii au ieșit în stradă, pentru a protesta împotriva lockdown-ului COVID. Apoi, în 2021, poliția britanică a arestat peste 200 de persoane, în timpul demonstrațiilor de amploare declanșate de reducerile de cheltuieli publice ale guvernului.
“Înregistrările video disponibile public arată că polițiștii britanici au lovit și bătut fără milă un protestatar neînarmat și nu s-au oprit nici atunci când protestatarul a început să plângă și cerșea milă”, a declarat Zhao Lijian.
Apoi, aceste a evidențiat modul în care guvernul britanic tratează jurnaliștii, fiind date ca exemple o jurnalistă chineză condamnată de un tribunal britanic pentru că și-a exercitat legitim profesia, dar și pe Graham Phillips, jurnalist britanic, înscris pe lista de sancțiuni a țării, “doar pentru că a creat conținut mediatic care nu este pe placul occidentului”.
Nu în ultimul rând, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez de Externe a dorit să evidențieze modul BBC prezintă în mod constat China, “aplicând unui filtru sumbru, într-o lumină negativă, distorsionată, despre Xinjiang și Hong Kong (…) existând o istorie de necontestat a BBC de a defăima și ataca China”.
“În ceea ce privește pandemia COVID-19, BBC a folosit chiar și imagini din timpul unui exercițiu militar anti-terorist ca ‘dovadă’ a așa-numitei violențe a Chinei în prevenirea epidemiei. Este datoria jurnaliștilor BBC să prezinte știri false sau să inventeze știri?”, s-a întrebat prezenentantul MAE chinez.