COVID-19 | Isteria specifică din presa românească, departe de realitatea epidemică din China

Este degradant, dar în linia imposturii mass media din România să vezi informații din întreaga lume, pe orice subiect, dar niciodată despre realitatea românească, despre ce fac (mai corect ce nu fac) președintele, premierul, guvernul de la București sau autoritățile locale românești. Nu voi obosi să repet că 99% presa românească a devenit o amărâtă sculă de tradus și colportat texte din presa occidentală, controlată cu bani publici. Mai mult, presa românească este executant la ordin în războiul mediatic deschis de Occident împotriva Chinei, Rusiei și a oricăror țări nu se lasă siluite politic și economic. În aceste condiții, contactul dintre textele promovate cu titluri apocaliptice și realitate este, de cele mai multe ori egal cu ZERO!

Foarte, foarte mulți proști

Faptul că România nu are corespondenți de presă în Asia, nu reprezintă o scuză pentru preluarea fără discernământ a agențiilor de presă străine. Chiar și cele mai mari agenții de presă străine au în China 2-3 corespondenți, la o țară cu 1,44 miliarde de oameni. Aceștia colaborează, contra cost, cu diverși localnici care ajută la înțelegerea realităților locale.
Dacă o televiziune, o agenție de presă din România are corespondenți și colaboratori aproape în toate județele țării, cum poate un corespondent de presă străin să cuprindă imaginea realităților și evenimentelor din întreaga China, țară de două ori cât Europa? Evident este imposibil, iar potrivit modelului occidental se vinde senzaționalul, decupajul din realitate, exagerarea, lipsa de contact cu realitatea obiectivă.

Situația epidemică este sub control

În ciuda știrilor care au inundat presa românească, situația epidemică din China este sub control, iar numărul cazurilor raportate zilnic (vezi grafice luna Noiembrie și Decembrie 2022) este unul în limite normale, ținând cont nu doar de numărul populației chineze, ci mai ales de o serie de factori de ordin medical. Între aceștia se regăsesc: renunțarea la dinamica Zero-COVID, renunțarea la testarea obligatorie COVID la 24-48 ore, renunțarea la controlul epidemic în transportul în comun și intrarea în spațiile publice (marile magazine, piețe, spitale, parcuri etc). Insist asupra dimensiunii populației din China, pentru a înțelege efectele oricăror măsuri.

În totală contradicție cu aberațiile preluate de presa din România, renunțarea traptată la măsurile, la politicile și dinamica Zero-COVID, s-a realizat treptat, cu o pregătire prealabilă de mai multe luni. Una dintre cele mai importante dintre pregătiri a vizat stabilirea, la nivelul fiecărei comunități, a unei liste de spitale desemnate COVID, pacienții și potențialii solicitanți de servicii medicale fiind direcționați spre spitale aflate în proximitate.
Pe acest fond, sistemul medicale din capitala Beijing și din întreaga Chină a rămas funcțional, fără să fie produse blocaje sau o sufocare a sistemului.

Ce s-a schimbat?

Odată cu relaxarea măsurilor anti-epidemice, în capitala Beijing și în diverse zone urbane ale Chinei, s-a decis revenirea la munca de acasă (acolo unde este posibil) începând cu data de 21 Noiembrie a.c., școlile au reintrat în sistem online, iar activitatea majorității grădinițelor de stat și private a fost suspendată. De asemenea, a fost solicitată sistendarea tuturor activităților publice, inclusiv a recepțiilor și evenimentelor oficiale. Astfel, este pentru prima dată din 2019, când inclusiv reprezentanța UE în China a anulat recepția de Crăciun și Anul Nou, organizate fără întrerupere în 2020 și 2021.

Apoi, pentru prima dată în ultimii trei ani, am observat o creștere a numărului de cazuri declarate pozitive COVID-19 în rândul celor apropiați, a cunoscuților, colegilor, fenomen inexistent până în urmă cu câteva săptămâni. Însă, afecțiunile reclamate și starea de sănătate nu au avut o intensitate majoră, nefiind necesară internarea ci tatarea la domiciliu. În majoritatea cazurilor conoscute, starea de disconfort fizic a fost depășită după 3-5 zile, fără un tratament medical special.

Nu în ultimul rând, au fost intensificate controalele în rețelele de districuție farma și în farmaci, pentru a se preveni specula, în condițiile în care cererea de medicamente locale și de import anti-gripale a crescut exponențial, iar la nivelul raportărilor oficiale, începând cu luna Decembrie, au fost eliminate datele privind cazurile asimptomatice.

Previziuni statistice vs. isterie mediatică

În condițiile în care absolut toate deciziile anti-epidemice adoptate în China, din Decembrie 2019, până astăzi, au avut la bază analize și previziuni statistice confirmate de realitate, sistemul medical chinez și valoarea specialiștilor chinezi epidemiologi au fost confirmate.
Dacă în 2020 s-a afirmat că în absența măsurilor stricte anti-epidemice există posibilitatea ca numărul victimelor (deceselor) la nivelul Chinei să ajungă la câteva milioane, la fel și acum au fost prezentate previziuni statistice care arată că în absența unor măsuri de prevenție minimală se poate ajunge la un milion de decese. Ce nu citește și nu transmite presa românească, preluând presa ociidentală, este că vorbim de PREVIZIUNI, nu despre realitate statistică.

Datele oficiale prezentate de Comisia Națională pentru Sănătate din China (NHC) aferente întregii luni Noiembrie 2022 arată că numărul deceselor raportate COVID-19, la nivelul zonei continantale chineze (1,42 miliarde) a fost de 7 (șapte), iar în perioada 1-21 Decembrie 2022 este de 7 (șapte). În 51 de zile, China a înregistrat un total de 14 decese asimilate COVID-19.

De asemenea, datele oficiale NHC arată că în luna Noiembrie 2022, în zona continentală a Chinei au fost înregistrate 62.715 cazuri confirmate COVID-19 (o medie de 2.090 cazuri/zi), iar în perioada 1-21 Decembrie 2022 61.342 cazuri confirmate COVID-19 (o medie de 2.921 cazuri/zi), în creștere cu aproape 30%.

În tot acest timp, la fel cum s-a procedat în ultimii trei ani, accesul la serviciile medicale a fost și este asigurat, atât pentru cei care reclamă afecțiuni presupuse COVID-19, cât și pentru cei care suferă de diverse afecțiuni.

Chiar și la aceste cifre, după trei ani de epidemie COVID-19, zona continentală a Chinei, în care a fost aplicată dinamica Zero-COVID, are un total de 389.306 cazuri confirmate și un total de 5.241 decese. Prin comparație, după aproape trei ani, România are 3.305.048 cazuri confirmate și 67.341 decese.

Iată, așadar, doar o serie de argumente pentru care isteria promovată cu program de presa occidentală și din România este lipsită de contact cu realitatea chineză, dar vine să reconfirme starea generală de inconștiență, de interes pentru informarea corectă, înlocuită total de grotesc și panică indusă cu program.

Ce este de așteptat

Analizele și previziunile prezentate de oficial arată că, la nivelul capitalei Beijing și la nivelul întregii zone de nord a Chinei unde clima este preponderent sub zero grade Celsius, este posibilă o creștere a cazurilor severe COVID-19, în următoarele două săptămâni. Pentru aceasta, au fost extinse unitățile de terapie intensivă (ATI) și resursele medicale, pentru a se face față unui valul iminent de infecții, considerat ca fiind vârful epidemic al iernii 2022-2023, dominat de tulpina BF.7, mai puțin virulentă, dar mult mai contagioasă și transmisibilă, cu consecințe posibil grave în cazurile unde există afecțiuni medicale grave.

Astfel, potrivit recomandărilor NHC, spitalele publice trebuie să ajungă la 4% din totalul paturilor alocate ATI, cu posibilitatea transcormării de rugență a alte 4% din paturi, dacă situația epidemică o impune.
De asemenea, spitalele publice din China au fost avertizate să se aprovizioneze pentru asigurarea tratamentului specific, inclusiv prin asigurarea de ventilatoare.

Potrivit ordinelor interne, la fiecare pat ATI din China alocat COVID-19 trebuie să existe un medic specialist și de 2,5-3 asistenți medicali pregătiți să trateze cazurile critice.

În aceste condiții, vârful epidemic COVID-19 la nivelul întregii Chine este așteptat să dureze până la sfârșitul Festivalului Primăverii 2023 (22 Ianuarie), viața urmând să revină treptat la normal în luna Februarie-Martie 2023.

Recomandări generale

În fața acestor realități, autoritățile chineze sugerează purtarea măștii medicale în spațiile publice (obligatorie în spațiile închise și transportul în comun) până la sosirea sezonului cald, pentru a se evita pe cât posibil contactarea COVID-19, boală infecțioasă respiratorie care afectează în principal sistemul respirator și poate duce la pneumonie severă, insuficiență respiratorie, sindromul respirator acut. Ca o subliniere sublimentară, autoritățile chineze atrag atenția că sezonul rece este, de asemenea, unul de vârf pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare, care, în combinație cu COVID-19 pot determina complicații majore și chiar deces.

Nu în ultimul rând, deși tastarea COVID-19 nu mai este obligatorie de la finalul lunii Noiembrie a.c., autoritățile continuă să asigure testarea gratuită pentru toți cei care doresc, cu atât mai mult cu cât, în funcție de politicile adoptate, unele spații publice (restaurante sau instituții guvernamentale) pot solicita la intrare prezentarea unui rezultat negativ pentru ultimele 48 de ore.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, CORONAVIRUS 2020, De departe ... România, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

4 răspunsuri la COVID-19 | Isteria specifică din presa românească, departe de realitatea epidemică din China

  1. Vlad Tepes spune:

    D-le Tomozei, ”presa” romaneasca ventileaza informatia conform careia, 1 din 2 chinezi care ajung in Europa, este infectat, considerindu-se ca aceste persoane sint, de fapt, arme bacteriologice in mina regimului Xi.
    In acest fel, China ar urmari reblocarea economiilor europene si americana, urmata de prabusireaa acestora si consolidarea pozitiei Chinei de lider mondial.
    Aceasta ”idee” prinde la public, adversitatea fata de China fiind in crestere, iar factori responsabili au inceput sa gindeasca (justificate) masuri de protectie epidemiologica la granite.
    Pe noi nu ne intereseaza ce face China ci , doar, sa nu ne mai trezim inchisi in case, sau sa avem interdictii de deplasare si acces etc.
    Chinezii pot purta 1000 de ani masti, dar nu pot sa ne oblige si pe noi sa o facem, trimitindu-ne persoane infectate.
    Dvs. ce credeti ?!

    • Dan Tomozei spune:

      Cred că presa occidentală este la fel de liberă și capabilă să înțeleagă realitate la fel cum sunt Iohannis și guvernele sale.
      Legat de Covid, am n argumente pentru a nu mai lua în serios abordarea occidentala, care a transformat Covid în politică interesată și afacere, în detrimentul oamenilor și sănătății.

  2. Anonim spune:

    Da, multumesc, chiar eram curios ce se intampla in China, increderea mea in presa romaneasca (si occidentala) tinzand catre minus infinit……

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.