CHINA: Dialog cu Rusia, Coreea de Sud, Pakistan și Africa

Noul ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a avut, luni, o serie de discuții telefonice cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ministrul pakistanez de externe, Bilawal Bhutto Zardari, și ministrul de sud-coreean de externe, Park Jin, fiind subliniate continuitatea și intensificarea relațiilor Chinei cu cele trei țări. Pe de altă parte, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a început astăzi un turneu în Africa, pentru aprofundarea parteneriatul strategic și de cooperare cuprinzător China-Africa. Qin Gang (foto) a fost numit ministru Externe la data de 30 Decembrie 2022.

China – Rusia

Potrivit Ministerului de Externe de la Beijing, în cadrul dialogului Qin – Lavrov s-a subliniat că China și Rusia vor continua relațiile bilaterale la nivel înalt, impulsionând relația care se bazează pe nealiniere, neconfruntare și nevizarea unei părți terțe.
Parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia în noua eră a fost menținut la un nivel înalt, schimburile și cooperarea în diverse domenii fiind adâncite, relația de prietenie trebuind să fie consolidată, a declarat Qin.
La rândul său, ministrul Lavrov a exprimat speranța continuării strânselor cooperări împreună cu noul ministru Qin, odată cu promovarea parteneriatul strategic cuprinzător de coordonare China-Rusia.
În cadrul dialogului China-rusia, cei doi miniștri au avut un schimb de opinii și cu privire la criza din Ucraina.

China – Coreea de Sud

Dezvoltarea sănătoasă și stabilă a relațiilor China – Coreea de Sud servește intereselor comune ale ambelor părți, fiind pe direcția generală a eforturilor celor două țări, a declarat ministrul Qin Gang, în timpul dialogului cu omologul de la Seul. În timpul dialogului, Qin a arătat că este dispus să stabilească și să mențină o bună colaborare cu ministrul Park Jin. Bazându-se pe prezent și pe proiectele pe termen lung, Qin a arătat că înțelege situația generală regională, urmând să depună eforturi pentru promovarea unei relații bilaterale stabile și de anvergură.

Pe de altă parte, Qin a exprimat îngrijorarea cu privire la recentele măsuri restrictive temporare impuse de Seul persoanelor care ajung din China în Coreea de Sud, solicitând o atitudine obiectivă și științifică.
Având perspectiva celor 30 de ani de relații diplomatice bilaterale, ministrul Park Jin a transmis așteaptarea ca ambele părți să pună în aplicare, în mod eficient, consensul stabilit la nivelul liderilor celor două țări, pentru menținerea respectului reciproc și cooperării reciproc avantajoase.
Nu în cele din urmă, cei doi miniștri de externe au avut un schimb de opinii și cu privire la situația peninsulei coreene.

China – Pakistan

China și Pakistan se bucură de o relație de prietenie „fără precedent și unică”, cu un grad ridicat de încredere reciprocă, a declarat ministrul Qin Gang în cadrul dialogului avut cu omologul pakistanez Bilawal Bhutto Zardari.
China este pregătită să colaboreze cu Pakistanul pentru a aprofunda prietenia tradițională bilaterală, pentru a construi o comunitate mai strânsă China-Pakistan, cu un viitor comun în noua eră, acordând o atenție deosebită siguranței cetățenilor din Pakistan și sprijinind Pakistanul să adopte măsuri eficiente de securitate, a subliniat Qin.
La rândul său, ministrul Zardari a declarat că Pakistanul este dispus să promoveze parteneriatul strategic de cooperare bilaterală, depunând eforturi pentru a proteja siguranța persoanelor, instituțiilor și proiectelor chineze din Pakistan.

Aprofundarea relațiilor China – Africa

Pe de altă parte, pentru a susține aprofundarea parteneriatul strategic și de cooperare cuprinzător China-Africa, dar și pentru a stimula cooperarea prietenească între cele două părți, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a început astăzi un turneu de vizite în: Etiopia, Gabon, Angola, Benin și Egipt, urmând să ajungă și la sediul Uniunii Africane și sediul Ligii Statelor Arabe. Programat pentru perioada până pe 16 Ianuarie 2023, turneul de vizite asigură continuitatea celor 33 de ani consecutivi în care, anual, Africa a fost destinația primei vizite externe a miniștrilor chinezi de Externe.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, Asia, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.