China susține Rusia în cadrul ONU privind atacul terorist asupra Nord Stream

China susține proiectul de rezoluție pregătit de Federația Rusă, înaintat Consiliului de Securitate al ONU, privind investigarea atacului terorist asupra sistemului de gaze Nord Stream 1 și 2, a anunțat Zhang Jun, reprezentantul permanent al Chinei la ONU. Documentul ar putea fi supus la vot în această săptămână, Rusia solicitând o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind situația sistemului. (Surse: TASS, Global Times, fmprc.gov.cn, Xinhua)

„Am văzut apelul membrilor Consiliului de Securitate de a face investigații asupra exploziei. Considerăm că această solicitare este legitimă”, a declarat Zhang Jun, care a adăugat că „susținem derularea discuțiilor în cadrul Consiliului de Securitate și, de asemenea, adoptarea măsurilor corespunzătoare pentru a ne asigura că avem o imagine clară cu privire la ceea ce s-a întâmplat și pentru a-i identifica pe cei care se fac responsabili”.

Pe de altă parte, Ministerul chinez de Externe (MAE) a transmis că îndemnă toate părțile să deruleze o anchetă obiectivă, imparțială și profesionistă privind exploziile înregistrate la gazoductul Nord Stream. Purtătorul de cuvânt al MAE chinez, Wang Wenbing, a declarat că explozia a avut un impact negativ semnificativ asupra pieței globale de energie și asupra mediului ecologic global, Europa fiind forțată să intre în criză energetică înaintea iernii. Având în vedere prejudiciul cauzat de deteriorarea infrastructurii transnaționale și consecințele grave, comunitatea internațională are dreptul de a solicita o anchetă aprofundată, a arătat Wang.

La data de 17 Februarie a.c., Rusia a prezentat Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezoluție privind investigarea atacul terorist asupra Nord Stream 1 și 2. Potrivit agenției de presă TASS, în proiect este condamnat faptul că mai multor părți direct interesate, inclusiv operatorului de conducte, nu li s-a permis participarea la investigațiile derulate până acum, privind exploziile înregistrate la data de 27 Septembrie 2022.

După producerea exploziilor, SUA, UE, NATO și Rusia au susținut că sunt rezultatul unui sabotaj. Mai mult, președintele Vladimir Putin a declarat că gazoductul Nord Stream a fost ținta unui atac terorist internațional fără precedent.

O investigație realizată de jurnalistului american Seymour Hersh, publicată la data de 8 Februarie a.c., arată că SUA se află în spatele exploziilor, în timp ce John Dougan, un alt jurnalist american, a adus noi dovezi care arată implicarea SUA în sabotarea Nord Stream.

Pe de altă parte, atât China, cât și Rusia, acuză „tăcerea colectivă” a guvernului SUA, mass-media și partenerilor europeni, tăcere care, potrivit MAE chinez întărește convingerea că sabotajul Nord Stream a fost o acțiune extrem de complicată.

„În urma acestor dezvăluiri, guvernul și mass-media americană au tăcut în mod misterios, iar țările în cauză din Europa par destul de ezitante cu privire la modul în care reacționează. Aceste semne neobișnuite oferă oamenilor și mai multe motive să creadă că adevărul din spatele exploziei Nord Stream este mai complicat decât își pot imagina. Având în vedere gravitatea sabotării infrastructurii transnaționale vitale și consecințele grave care decurg din aceasta, comunitatea internațională are tot dreptul să solicite o anchetă aprofundată în acest sens”, a declarat Wang Wenbing, purtătorul de cuvânt al MAE chinez.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.