China „nu acceptă ca SUA să arate cu degetul sau să facă presiuni asupra relației China-Rusia, în condițiile în care SUA ar trebui să promoveze rațional o soluție politică a crizei (din Ucraina – n.m.), nu să adauge combustibil, căutând beneficii în urma conflictului”, a declarat Wang Yi (foto), directorul Biroului Comisiei pentru Afaceri Externe a Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CPC).
Cât privește relațiile China-Rusia, autoritățile de la Beijing reiterează că acestea reprezintă opțiunea a două state suverane și independente, respingând orice comentarii, presiuni sau implicații iraționale.
În contextul în care conflictul din Europa trenează și afectează tot mai mult securitatea și economia globală, China susține necesitatea declanșării negocierilor de pace Rusia- Ucraina, eforturi pentru care zilele următoare va prezenta un document cu poziții și propuneri privind găsirea unei soluții politice la criza. Anunțul a fost făcut de Wang Yi în cadrul celei de-a 59-a Conferințe de Securitate de la Munchen (MSC), dorința Chinei vizând găsirea unei soluții politice la criză.
Potrivit declarațiilor făcute de Wang Yi (până la 31 Decembrie ministru chinez de Externe), documentul va reitera respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor țărilor, respectul pentru scopurile și principiile Cartei ONU, odată cu abordarea serioasă a preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor. Pe acest fond, China susține că trebuie sprijinite toate eforturile care conduc la o soluționare pașnică a crizei.
Mai mult, în document, China va reitera faptul că un război nuclear nu trebuie purtat niciodată și nici nu poate fi câștigat, fiind necesare eforturi pentru asigurarea securității instalațiilor nucleare civile. De asemenea, China se opune atacării centralelor nucleare și utilizarea armelor biochimice.
Pe de altă parte, documentul va evidenția demersurile Chinei în susținerea presiunilor pentru a se pune capăt conflictului și pentru a se găsit o soluționare pașnică, deși autoritățile de la Beijing evidențiază că este dificil pentru toate părțile implicate în conflict să ajungă la un consens. Este motivul pentru care se exprimă îngrijorare cu privire la faptul că războiul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit, criza din Ucraina nefiind ceea ce China și-ar dori să vadă.
CHINA: Conflictul Rusia-Ucraina ar putea fi escaladat și prelungit
Trebuie observat că, în săptămâna recent încheiată, Wang Yi a derulat discuții cu ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Dmytro Kuleba, oficialul chinez subliniind că Beijingul nu dorește să asiste la „o criză prelungită și extinsă în Ucraina”.
De asemenea, în cadrul dialogului cu Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, Wang Yi a arătat că „o pace justă” nu înseamnă recompensarea atacatorului, agresorului, ci „susținerea dreptului internațional și a celor care au fost atacați”.
Pe de altă parte, comentatorii și analiștii chinezi susțin că o serie de lideri europeni nu sunt dispuși să se așeze la masa dialogului, fiind stimulați de Washington care dorește continuarea războiului și alimentarea cu arme a Ucrainei, fapt care prezintă riscul ca întreaga Europă să fie cuprinsă de război.
Astfel, în viziunea chineză, Europa este cuprinsă de o ură irațională și de antagonism împotriva Rusiei, fiind preocupată de securitatea continentului dar excluzând Rusia de la dialog.
Revenind la declarațiile oficiale transmise de China prin intermediul lui Wang Yi, trebuie subliniată dimensiunea afirmației potrivit căreia: „Nu suntem clarificați cu privire la motivele care stau la baza acestuia (conflictului – n.m.). Se pare că unele forțe ar putea să nu dorească să vadă o discuție de pace de succes sau o încheiere a conflictului. Acestor forțe nu le pasă de viața poporului ucrainean, nici de pierderile suferite de Europa”.
În spațiul de comunicare diplomatic și politic, rămâne să fie clarificat cine exact „nu suntem conștienți” de motivele crizei din Ucraina, acolo unde SUA se luptă cu Rusia, unde SUA pune la pământ economia UE și unde SUA amenință China pentru că nu se alătură coaliției anti-ruse.
(Vă salut Domnu Tomozei și vă Mulțumesc pentru frumoasele articole pe care le scrieți și cu informțiile cu care mă țineți la curent și pe mine
Eu vreau să vă fac atent că ați OMIS un cuvânt în Articolul Dvs. de mai sus (pe care-l voi pune între ACOLADE sub linia discontinuuă de mai jos.)
————————————————–
Este vorba de acest pasaj:
„Cât privește relațiile China-Rusia, autoritățile de la Beijing reiterează că acestea reprezintă opțiunea a două {STATE} suverane și independente, respingând orice comentarii, presiuni sau implicații iraționale. ”
————————————
Vă MULȚUMESC! ȘI vă doresc succes și multă PUTERE de muncă în tot ceea ce faceți pentru LUMINAREA Românilor manipulați și otrăviți mental de propaganda mediatică pro-occidentală!
Dumnezeu să vă AJJUTE în toate și să vă aibă în PAZĂ pe Dvs. și pe Familia Dvs.! Amin!
Cu prețuire, VELA Gheorghe din România !)
Vă mulțumesc.