Cu încălcarea Constituției, Republica Moldova modifică Constituția

Pentru că asta era cea mai importantă problemă a moldovenilor, majoritatea parlamentară de la Chișinău a președintelui Maia Sandu a decis că limba limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Bun! Minunat! Însă acțiunea fără de care Republica Moldova nu putea ieși din marasm s-a făcut cu încălcarea Constituției.

În Constituția republicii, se arată la Articolul 13(1) că „Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”, iar la Articolul 142(3) că Constituţia nu poate fi revizuită pe durata stării de urgenţă, de asediu şi de război.

La data de 2 Februarie a.c. Parlamentul Republicii Moldova a hotărât cu majoritate de voturi, prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul ţării cu 60 de zile începând cu data de 4 februarie 2023. Adică până la începutul lunii Aprilie 2023. (Vezi AICI)

Potrivit Articolul 143(1) din Constituţia Republicii Moldova, Parlamentul de la Chișinău „este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării iniţiativei corespunzătoare. Legea se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi”. Însă tocmai Parlamentul este cel care calcă în picioare Constituția, care este siluită … în numele sfintei democrații!

Limba în care se exprimă oficial moldovenii era prima și ultima dintre problemele pe care majoritatea condusă de Maia Sandu trebuia să o rezolve rapid, chiar și cu încălcarea Constituției.

Este un alt semn că Maia Sandu nu are capacitatea intelectuală necesară pentru a înțelege de ce moldovenii cred că Republica Moldova se află pe un drum greșit (66%), lupta anticorupție este un eșec (68%), ieșirea din neutralitate și CSI este o eroare de politică (vezi barometrul socio-politic realizat în Februarie 2023 de IMAS).
Maia Sandu nu are capacitatea intelectuală, iar cei care o transformă într-un Zelenskyi de Chișinău demonstrează că singurul interes vizat este escaladarea tensiunilor interne, evident în numele … democrației!

Că încălcarea Constituției nu mai reprezintă o gravă abatere în Democrație ci o regulă de aur, o demonstrează inclusiv politicienii de la București. De la premierul Nicolae Ciucă (PNL), la juriști de nivelul lui Robert Cazanciuc (PSD), prostocrația se exprimă plenar.
„După aproape 30 de ani de masacrare rusofilă a identității naționale, în ciuda Declarației de Independență din 1991, moldovenii vorbesc oficial în aceeași limbă sfântă”, transmite Cazanciuc, pe Facebook  … fără să observe că totul se face cu încălcarea Constituției. O nimica toată!

Dar … abia acum s-a eliberat Basarabia, abia acum s-au speriat rușii (sau ucraineni!?), abia acum au dispărut problemele (inclusiv de limba română), abia acum va revărsa cornul abundenței.

Câtă prostie! Câtă impostură! Câtă bătaie de joc!

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Republica Moldova, România, România - R. Moldova, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.