Xi Jinping: China va contribui mai mult la pacea, stabilitatea și dezvoltarea Orientului Mijlociu

China este pregătită să colaboreze cu Arabia Saudită pentru a construi o comunitate china-arabă și pentru a contribui mai mult la pacea, stabilitatea și dezvoltarea Orientului Mijlociu, a declarat președintele Xi Jinping, în cadrul unei convorbiri telefonice avute cu prințul moștenitor și premierul Mohammed bin Salman Al Saud. Liderul chinez a exprimat speranța că Arabia Saudită și Iranul vor susține spiritul de bună vecinătate și vor continua să îmbunătățească relațiile, China continuând să sprijine dialogul saudito-iraniene.

Discuția telefonică susținută de Xi Jinping și Mohammed bin Salman Al Saud a avut loc după ce, la începutul acestei luni, ca urmare a medierilor asigurate de China, Arabia Saudită și Iranul au convenit să restabilească relațiile diplomatice și să redeschidă ambasadele și misiunile diplomatice, în termen de două luni.

Detensionarea relațiilor dintre țările arabe regionale arată că soluționarea conflictelor și diferendelor prin dialog și consultare este în concordanță cu aspirațiile oamenilor, cu tendința vremurilor și cu interesele tuturor țărilor, a mai transmis președintele Xi.

De partea cealaltă, prințul moștenitor Mohammed bin Salman Al Saud a mulțumit pentru sprijinul Chinei în procesul de îmbunătățire a relațiilor dintre Arabia Saudită și Iran, afirmând că evenimentul subliniază rolul și responsabilitatea Chinei ca țară majoră, China jucând un rol tot mai important și constructiv în afacerile regionale și internaționale, poziție apreciat de partea saudită.
Prințul moștenitor a mai declarat că R.P. Chineză este un partener important al Arabiei Saudite, țară care acordă o mare importanță dezvoltării relațiilor cu Beijingul.

Privitor la relațiile China-Arabia Saudită, președintele Xi a subliniat că relațiile bilaterale sunt cele mai bune din istorie, China fiind pregătită să colaboreze pentru a pune în aplicare rezultatele vizitei sale de stat efectuate în luna Decembrie în Arabia Saudită (foto), ale primului summit China-Statele Arabe și summitului Consiliului de Cooperare China-Țările Golfului, susținând o mai amplă dezvoltare a parteneriatului strategic cuprinzător China-Arabia Saudită.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Xi Jinping: China va contribui mai mult la pacea, stabilitatea și dezvoltarea Orientului Mijlociu

    • Dan Tomozei spune:

      Cunosc că se încearcă impunerea în țările Europei de Vest. Dacă europenii acceptă … este fix problema lor.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.