Statele Unite ale Americii (SUA) sunt adevăratul motor al tensiunilor din Marea Chinei de Sud și regiunea Indo-Pacific, fiind cele care continuă să ignore principiul unei singure Chine, a declarat Generalul-locotenent, Jing Jianfeng, adjunctul șefului statului major al Departamentului De Stat Major Comun al Comisiei Militare Centrale din China, ca reacție la acuzațiile făcute de Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, în timpul celui de-al 20-lea Dialog Shangri-La, organizat zilele acestea în Singapore (foto).
Ministrul chinez al Apărării a refuzat o întâlnire tet-a-tet cu Secretarul american al Apărării pe durata evenimentului din Singapore, în condițiile în care China solicită SUA o atitudine mai responsabilă în regiunea Indo-Pacific și cu precădere în problema Taiwan.
Jing Jianfeng a subliniat că SUA s-au amestecat în mod constant în problema Mării Chinei de Sud și au profitat de orice ocazie pentru a suprima diverse țări, în ultimii ani, ceea ce contravine complet voinței și eforturilor țărilor din regiune de a căuta pacea, dezvoltarea și stabilitatea, a declarat Jing.
Potrivit acestuia, SUA trimit frecvent nave de război și avioane de luptă în Marea Chinei de Sud generând provocări, susținând „libertatea de navigație”, înființarea de baze militare temporare, acțiuni prin care nu fac decât să producă tot mai multe riscuri de securitate și un potențial mai mare de criză.
În condițiile în care China deține suveranitatea asupra insulelor sale din Marea Chinei de Sud și a apelor din jurul acestora, realitate în conformitate cu dreptul internațional, inclusiv cu Convenția Organizației Națiunilor Unite privind Dreptul Mării (UNCLOS), Jing a subliniat că China refuză să accepte și să recunoască așa-numitul arbitraj american în Marea Chinei de Sud, catalogat ilegal și nul.
China susține soluționarea pașnică a problemei Mării Chinei de Sud, fiind angajată în soluționarea disputelor prin dialog și consultare cu țările direct interesate, pe baza respectării istoriei, faptelor și dreptului internațional.
Pe de altă parte, Jing a declarat că SUA continuă să submineze principiul unei singure Chine, prin acțiunile de consolidare a schimburilor oficiale cu regiunea Taiwan și susținerea acțiunilor separatiste pro-independența Taiwanului.
„SUA cresc cantitatea și performanța armelor vândute în regiunea Taiwan, navighează frecvent în apropierea Strâmtorii Taiwan și îndeamnă alte țări să intervină în problema Taiwanului”, a declarat Jing, acțiuni care obligă China la contramăsuri militare, ca urmar ea ingerințelor străine.
Armata Populară chineză de Eliberare (PLA) este pregătită în orice moment să protejeze suveranitatea națională și integritatea teritorială a Chinei, a subliniat Jing.
Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, a declarat în cadrul Dialogului Shangri-La, că SUA susțin dublarea alianțelor regionale și parteneriatelor în fiecare etapă a planificării apărării, obiectivele vizând „descurajarea agresiunii și să aprofundarea regulilor și normelor care promovează prosperitatea și previn conflictele”. Iată de ce, SUA intensifică planificarea, coordonarea și instruirea „cu prietenii noștri de la Marea Chinei de Est, până la Marea Chinei de Sud, până la Oceanul Indian.”
Austin a subliniat tensiunile în creștere în regiunea Indo-Pacific, impulsionate de amenințările nucleare nord-coreene și de provocările Chinei. „Republica Populară Chineză continuă să efectueze un număr alarmant de interceptări riscante ale avioanelor americane și aliate care zboară legal în spațiul aerian internațional”.
Potrivit acestuia, conflictul nu este inevitabil, SUA menținând angajamentul de a consolida pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan și Marea Chinei de Sud, fiind cerută continuarea dialogului dintre cele două țări.
În condițiile în care ministrul chinez al Apărării a refuzat o întâlnire tet-a-tet cu secretarul american al Apărării pe durata evenimentului din Singapore, mesajele au fost transmise indirect, chiar dacă Li Shangfu și Lloyd J. Austin au participat la dineul de debut al Dialogului Shari-La.
Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a declarat în cadrul celui de-al 20-lea Dialog Shangri-La din Singapore, că deși au sisteme diferite China și SUA, diferențele nu ar trebui să împiedice cele două țări să caute un spațiu comun și să aprofundeze cooperarea bazată pe interese comune. Li a subliniat că relațiile China-SUA sunt vitale pentru stabilitatea globală, cele trei principii ale respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării reciproce, fiind calea corectă pentru înțelegere comună.
Ministrul chinez a îndemnat SUA să se comporte ca o țară majoră responsabilă și să evite provocarea confruntării între tabere. De asemenea, a subliniat că autoritățile chineze au încercat să construiască un nou tip de relație majoră cu SUA, dar este nevoie ca partea americană să dea dovadă de sinceritate și să adopte măsuri concrete pentru a se întâlni cu China la jumătatea drumului, pentru a opri declinul relațiilor bilaterale și economico-militare.
„Lumea este suficient de mare pentru a se adapta dezvoltării comune a țărilor din regiune, inclusiv a Chinei și a SUA”, a mai arătat Li Shangfu.