Tratatul de la Trianon a fost marcat, astăzi, la Institutul Cultural Român (ICR) din Beijing. În fața celor câtorva zeci de participanți care au răspuns invitației, directorul ICR Beijing, Dr. Liviu Țăranu, a declarat evidențiat importanța acordului semnat la 4 Iunie 1920, mai mai bine de un an și jumătate de la încheierea Primului Război Mondial. Urmare a Tratatului de la Trianon, România recupera teritoriile ocupate de Austro-Ungaria: Transilvania și o parte a Banatului.
“Între cele 22 de țări semnatare ale Tratatului de la Trianon s-a aflat și China. Iată un argument pentru care să afirmăm că relațiile dintre România și China au un caracter și note istorice. Cred că istoria ne poate spune mai mult despre prezentul și viitorul relațiilor noastre. Filmul prezintă atmosfera și condițiile politice, economice și sociale, în care a fost realizată marea unire a României de la 1918”, a declarat Dr. Liviu Țăranu.
Filmul documentar “Marea Unirea de la 1918”, prezentat de ICR Beijing, a fost realizat în 2021 de Răzvan Clipici.
Filmul se bazează pe imagini de arhivă, declarații ale istoricilor și cercetătorilor din România și Republica Moldova, fiind o lecție despre eforturile pentru emanciparea, autonomia, unitatea și independența tuturor teritoriilor românești în cadrul României Mari. Marea zestre primită de la înaintași, la 1 Decembrie 1918.
Cum urci de la Bicaz in sus din loc in loc vezi un singur cuvant -,,NICIODATA,,-in limba romana si uneori maghiara.Multe sentimente antiromanesti.