De la limuzine, la avioane … tot dispărut, tot iresponsabil (II)

Provocat de domnul Ion Cristoiu, deși nu stabilisem că vom aborda “perioada Sibiu”, am vorbit despre evenimente trăite și observate în perioada în care eram unul dintre cei doi gazetari care îndrăzneam să ne facem datoria în orașul asediat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR), în orașul trădat de PSD, PNL, ulterior de PD-L, iar acum PNL. Repet, eram doi. Pentru că luptătorul Marius Albin Marinescu a plecat în eternitate, în Decembrie 2020. Doar doi!

Iritat de o serie de comentarii și mesaje primite după dialogul public avut cu domnul Ion Cristoiu, apoi cu domnul Marius Tucă, în care mi se imputa că am venit să fac pe curajoasul abia acum și tocmai din China, am decis să fac apel la arhivele încă publice. O fac din două motive: pentru a arăta că nu am tăcut toți, dar mai ales pentru a arăta că exact ca și în anii din urmă, la fel ca și în perioada de dinainte de 1990, majoritatea era … complice, lașă, oportunistă!

Iată de ce, dacă în urmă cu peste 25 de ani, la Sibiu, eram doar doi, și am rămas doar doi până când Albin a plecat în altă lume, constat că de o vreme s-au înmulțit curajoșii locali și naționali. Este drept, la București au fost voci care au înțeles valoarea și nivelul uman al celui votat de două ori președinte, însă, inclusiv la București, interesele străine, complicitățile și trădările, au primat.

Da, este târziu. Da, este un dezastru. Da, este o permanentă bătaie de joc și sfidare la adresa României și a românilor. Dar … nu trebuie să uităm! Acesta este motivul pentru care astăzi, voi deschide seria de articole: CE PUȚINI AM FOST, CE MULȚI AM RĂMAS! Să nu mai uităm, pentru a nu repeta, la nesfârșit, pentru a nu prelungi blestemul crimelor pentru care suntem vinovați prin tăcere, indiferență sau complicitate.

Este un proiect în care voi arăta cum România a devenit un Sibiu ceva mai mare. Ce a făcut la Sibiu, Iohannis face la nivel de țară. Își bate joc, sfidează, umilește, calcă în picioare. Absolut tot!

Bătaia de joc este posibilă mai ales pentru că presa este complice! Pentru că presa minte, evită, distorsionează realitatea, exact cum se întâmpla înainte de 1990. Puținele voci care vorbesc sunt izolate, lipsite de resurse, nu în puține cazuri hărțuite, agresate, intimidate … democratic!

Cum este posibilă această prăbușire spre o nouă dictatură în România și la nivelul Uniunii Europene? Simplu: prin tăcere, complicitate și trădarea intereselor naționale.

Cine trădează România?

PSD și PNL, în principal. Apoi, trebuie să privim spre tot ceea ce înseamnă uniforma statului: servicii și armată. Cei în uniformă au jurat credință ROMÂNIEI, nu unui tembel sau străinilor.
Apoi, cei care trădează România sunt cei din mass media, care au transformat presa într-un instrument supus și la ordin politic, chestiune incompatibilă în sistemele așa-numite democratice.

Seria de articole va avea la bază texte publicate în Jurnalul Național, în perioada în care eram în România, în perioada în care Marius Tucă (director), Valentin Zaschievici (redactor șef-adjunct) – un om rar și neprețuit, la fel cum făcea și Victor Ciutacu (redactor șef), ținea spatele corespondenților din teritoriu. De asemenea, textele au la bază arhiva personală a publicației Dacii Liberi, pe care am deținut-o la Sibiu, și volumul “Iluzia Democrației”, apărut în 2010 la Editura Universității “Lucian Blaga” din Sibiu, cu puține zile înainte de a pleca din România.

De ce fac acest demers? Repet: pentru că românii au memorie scurtă. Iar pe cât de scurtă este memoria, pe atât de lată, lungă și fără margi este impostura și lașitatea.

Episodul – II –

De la limuzine, la avioane … tot dispărut, tot iresponsabil

Cu riscul de a deveni iritant, repet: când cei din presă devin complice, când politicienii transformă instituțiile în curți personale, iar instituțiile de ordine: poliție, parchet, servicii etc., trădează, societatea este în pericol de moarte!

În acest dezastru statal ne aflăm după aproape 20 de ani de încrucișare politică repetată, multiplă, anormală. Mai știe cineva în România sau în Europa ce este dreapta politică, stânga politică? Din combinarea asta au rezultat mutanții politici, lipsiți de educație, de memorie, de principii, de morală! Ce altceva este Iohannis?

Așa cum am afirmat în dialogul cu domnul Ion Cristoiu, în vara anului 2000, când a fost ales primar, Klaus Iohannis avea o Dacia 1300, primită moștenire de la părinții care au ales să plece în Germania. Intrase în Primăria Sibiu, exact așa cum am spus: cu doi păpuci de două feluri, iar printre primele decizii luate s-a numărat și renunțarea la șoferul instituției. Din primele săptămâni a luat pe persoană fizică mașina de serviciu alocată primarului, un Renault achiziționat în mandatul primarului CDR. De la Dacia 1300, la Renault de import, era un salt uriaș. La fel cum un salt uriaș a fost făcut atunci când viceprimarul Gheorghe Tuluc (PD) i-a cumpărat un costum, pentru ca primarul Iohannis să arate corespunzător funcției de primar.

Așa l-a găsit premierul din perioada 2000-2004, domnul Adrian Năstase. În vara anului 2002, când la Sibiu a fost organizat Congresul Național al Tineretului Social Democrat, în urma căruia urma să fie ales președinte “micul Titulescu” – Victor Ponta, Iohannis a cerut și insistat să aibă o întâlnire personală cu premierul Năstase. Deși inițial a refuzat, în cele din urmă, într-una din sălile Cercului Militar Sibiu (locul de desfășurare al Congresului TSD), întâlnirea a avut loc. Dar … numai după ce Iohannis, venit în blugi și cămașă cu mâneci scute, a fost lăsat să aștepte pe hourile instituției. Iohannis a cerut ca majoritatea zdrobitoare PSD din Consiliul Local Sibiu să îi acorde sprijin, iar guvernul să aloce un buget mai mare pentru problemele locale. Premierul și președintele PSD, domnul Năstase a acceptat, ulterior fiind semnat un acord de cooperare politică PSD-FDGR.

Imediat ce a primit sprijinul politic din partea PSD, Iohannis a făcut primul pas spre noul mandat. În vara lui 2002 a semnat acordul de cooperare politică. Câteva luni mai târziu, având de partea lui majoritatea PSD, avea să îl “decapiteze” pe viceprimarul Tuluc (PD), un real pericol de imagine, reala minte limpede și capcitate administrativă din Primăria Sibiu, fiind ales un al doilea viceprimar din partea PSD.

Jucând pe mize mici, neînțelegând eroarea făcută la Sibiu, după numai doi ani, candidatul la președinția României, Adrian Năstase, a plătit. Zecile de milioane de dolari alocate de la bugetul național, din care a fost construită imaginea superlativă a primarului cu Dacia 1300, s-au întors ca un bumerang. În toamna lui 2004, Iohannis a ieșit public și a declarat că îl votează pe Traian Băsescu.

Asta se întâmpla după ce Guvernul condus de domnul Adrian Năstase a decis, iar Ministerul Culturii condus de regretatul Răzvan Theodorescu a asumat proiectul de parteneriat Luxembourg – Sibiu Capitala Culturală Europeană 2007, o vacă de muls bani de la bugetul local și național.

Realegerea cu aproape 80%, în vara lui 2004, s-a datorat PSD, care a reușit performanța de a face din FDGR majoritar în Consiliul Local Sibiu, în timp ce PSD, PD și PNL au devenit reziduale, iar PNȚCD a dispărut din viața politică. A fost momentul care a anulat orice motiv de reținere și control de caracter în comportamentul lui Klaus Iohannis.

După 2006, au început să apară limuzinele. Inițial din bugetul Primăriei, apoi de la sponsorii ONG-ului FDGR. Totul sub explicația oficială, transmisă de Biroul de Presă al Primăriei Sibiu la data de 24 Martie 2009, potrivit căreia orașul “beneficiază de o imagine pozitivă prin faptul că primarul orașului folosește un astfel de autovehicul, ce nu ar fi putut fi achiziționat din bugetul local”. Vorbim de limuzine de lux marca Audi și BMW, atribuit prin comodat Municipiului Sibiu, dar folosite exclusiv de primarul Iohannis.

Toate aceste ilegalități erau cunoscute în mediul politic și judiciar. Însă, a venit rândul PD – Traian Băsescu (ales președinte în Decembrie 2004) și PNL – Călin Popescu-Tăriceanu (devenit premier) să devină complice la jaful produs la Sibiu. Firmele implicate în proiectul Capitala Culturală 2007 au trecut de sub controlul PSD, sub control PD-PDL, prin urmare zecile de milioane de dolari alocale anual erau … pe mâine bune!

Ce s-a schimbat de atunci, până astăzi?

PD-ul s-a topit inițial în PD-L, apoi a decedat în PNL. Cu PSD nu s-a întâmplat nimic deosebit, cu excepția perioadei în care Liviu Dragnea a încercat să scoată România de sub dictatura Iohannis, tentativă pentru care a plătit cu pușcăria și eliminarea din viața politică, așa cum a plătit domnul Adrian Năstase pentru că a îndrăznit să îl înfrunte pe Traian Băsescu – Petrov.

La rândul lui, Victor Ponta a fost eliminat politic pentru că a îndrăznit să îi înfrunte atât pe Băsescu, cât și pe Iohannis.

Năstase, Ponta și Dragnea au avut majorități parlamentare zdrobitoare, dar au fost incapabili să producă schimbările necesare, inclusiv la nivelul comunicării publice. Aici nu a fost doar trădare internă de partid, ci mai ales trădarea celor în uniforma statului, care au jucat permanent pe o carte impusă din afara României, așa cum s-a întâmplat în Decembrie 1989.

Dacă de ani de zile Iohannis își permite să sfideze românii, cheltuind anual zeci de milioane de dolari din bugetul public pentru protocolul personal, inclusiv pentru avioanele private închiriate în timpul vacanțelor oficiale, asta se întâmplă pentru că avem o clasă politică (des)compusă din complici, fricoși, lași, impostori!

Dacă Iohannis dispare cu săptămânile, fără ca țara să știe unde este și ce face, asta este posibil pentru că presa este complice, așa cum se întâmpla în perioada în care era primar de Sibiu, perioadă în care avea escapade similare.

Vă voi da un exemplu din perioada în care deja Iohannis intrase în conflict cu președintele Traian Băsescu, cel care nici astăzi nu a mai ridicat titltul de Cetățean de Onoare al Sibiului acordat în 2007 de Consiliul Local Sibiu, pentru contribuția decisivă la proiectul Capitală Culturală Europeană. În schimb, Iohannis s-a prezentat la Controceni, alături de toți cei implicați în afacerile dubioase de la Sibiu, pentru a primi de la Băsescu titluri naționale și cruci în grad de cavaler, pentru jaful Sibiu 2007.

Exemplul … unei dispariții prost regizate

La finalul lunii Noiembrie 2009, președintele Traian Băsescu și-a anunțat prezența la Sibiu. Fiind desemnat prezumtiv premier al coaliției PSD-PNL, având construcția unui laș, Iohannis a făcut tot ce a fost posibil să evite o între cu Băsescu, care deja îl etichetase “premierul de la Grivco”.
Prezența lui Băsescu la Sibiu era motivată de turul doi al alegerilor prezidențiale, din care avea să iasă învingător în fața lui Mircea Geoană.

În aceste condiții, Iohannis, în cârdășie cu prietenii lui germani din vestul Europei, a inventat un eveniment. Primăria Sibiu a anunţat că Iohannis va pleca la Paris, la întâlnirea anuală a World Monument Fund (WMF) Europa, eveniment programat în perioada 22 – 29 Noiembrie 2009, exact între cele două tururi prezidențiale, când PSD și PNL aveau mai multă nevoie de susținere în bătălia prezidențială.

Numai că … în urma unui proces intentat personal Primăriei Sibiu și primarului Klaus Iohannis, în baza Legii 544/2001 – a accesului la informații publice, aveam să aflu că deplasarea la Paris s-a făcut la un eveniment care nu a avut loc și care nu a fost niciodată organizat de WMF!

Mai mult aveam să aflu că deplasarea la Paris s-a făcut cu mașina, condusă personal de Iohannis!

Prin urmare, Iohannis a luat limuzina primită șpagă mascată, a condus de unul singur 4.000 de kilometri și a făcut un decont oficial pentru 1,5 tone de combustibil, pentru … nimic.

Nu mai intru în detalii, am scris la vrea respectivă, inclusiv despre faptul că Biroul de Presă şi Comunicare al Primăriei Sibiu a jonglat până în ultimul moment cu privire la data desfășurării evenimentului de la Paris: 22 – 29 Noiembrie, 23 – 26 Noiembrie, apoi 24 – 25 Noiembrie. Ultima variantă a fost cea menționată în documentul falsificat care a justificat deplasarea, deși deconturile sau făcut pentru perioada 22-29 Noiembrie, șapte zile, nu două. Mai mult, aveam să demonstrez că primarul Iohannis avea să se plimbe pe bani publici la câteva evenimente mondene, necum la un eveniment EMF Europa.

De unde am aflat asta? Dintr-un răspuns oficial primit, la data de 26 ianuarie 2010, din partea directorului de comunicare al WMF, cu sediul la New York, care informa oficial că în perioada vizată pentru deplasarea la Paris, “s-au căutat informaţii despre evenimente, dar nu a găsit nimic relevant cu privire la întâlnirea WMF Europa”.

În fața acestor informații, prezentate în fața instanţei de Contencios Administrativ Sibiu, Primăria Sibiu și primarul Iohannis au fost obligați să îmi prezinte toate datele și documentele financiare care au stat la baza decontului de călătorie a Primarului Municipiului Sibiu în deplasarea la Paris în perioada 22 – 29 noiembrie 2009, în interes de serviciu, inclusiv documentul prin care s-a încasat suma (decontul) de către pârât, adică Iohannis.

Privind comportamentul primarului Iohannis și al președintelui Iohannis, ce este nou?Privind complicitatea PSD și PNL (PD a murit), ce este nou?
Singurul lucru schimbat este acela că Iohannis se află sub protecția uniformei statului. Atât!

Disparițiile și vacanțele pe bani publici, sfidarea și lipsa de responsabilitate, cu care surprinde Iohannis în anii din urmă, nu sunt deloc o noutate pentru cei care l-am cunoscut așa cum a fost încă de la început: un parvenit frustrat lipsit de caracter, oricând șantajabil!

Dacă la Primăria Sibiu toca zeci de mii de euro pentru plăceri personale, la Președinția România are la dispoziție, anual, zeci de milioane de euro pentru care nu răspunde.

De ce? Pentru că majoritatea PSD – PNL a votat secretizarea exercițiul bugetar al președintelui, din motive de … siguranță națională.

Și la Sibiu, din funcția de primar, și la București, din funcția de președinte, Iohannis și-a cumpărat liniștea cu bani și resurse publice.

De ce? Cum a fost și este posibil?

Asta se întâmplă când presa este de vânzare, când cei care se prezintă drept jurnaliști, gazetari, reporteri etc., nu sunt nimic mai mult decât niște mercenari care distrug profesia, așa cum în medicină sau educație am ajuns să avem impostori care nu au nici măcar Bacalaureatul luat în mod riguros.

– VA URMA –

REFERINȚE >>>

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ALEGERI 2014, ALEGERI 2019, Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la De la limuzine, la avioane … tot dispărut, tot iresponsabil (II)

  1. Stanciulescu Valter spune:

    O istorie traita. Felicitari pentru detalii. Aprecieri pentru lupta.

  2. Olteanu Constantin spune:

    Articolul foarte bun. Păcat că aceste articole nu mai au acces la populație. Nația noastră este la capătul rândului, cum spunea bunicul, tinerii noștri nici nu înțeleg. Cei care citesc articolul sunt cei ce cunosc problemele, marea majoritate nu are nici măcar curiozitate să-l citească. Zici că poate învață ceva, niciodată, am învățat de la colegii mei de serviciu că din 96, apoi din 2004 până în prezent că nu interesează pe nimeni interesul personal sau de stat, singura rațiune este să nu câștige ” ciuma roșie”. Două mandate dezastru Basu, apoi două Johan, nu am văzut în 33 de ani un singur om să zică am greșit când am votat. Nu, românul NU greșește niciodată. Se știe că fură, minte, înșeală, îndatorează țara pe mii de ani, NU a făcut nimic în timpul mandatului, important este să nu iasă ” roșii” și îl mai votăm încă o dată. Cum a spus domnul de mai sus, restul este istorie. Cât de bucuros aș fi ca multă, multă lume să citească asemenea articole și să înțeleagă măcar acum când am intrat de mult în ultimul ceas.

  3. andron spune:

    E istorie. Nimeni nu învață nimic din istorie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.