După cinci ani tensionați, Blinken riscă să rateze prezența la Beijing

Secretarul de stat american Antony Blinken a fost primit astăzi, la Beijing, de ministrul chinez al Afacerilor Externe, Qin Gang, fiind marcată prima prezența în China a unui înalt oficial SUA din ultimii cinci ani (Octombrie 2018), dar și prima vizită în China a unui Secretar de stat Sub administrația Biden.

Vizita are loc pe fondul unei tensionări a relațiilor economice și diplomatice, dar și militare, ca urmare a prezenței tot mai frecvente militare SUA în zona de influență și apele teritoriale ale Chinei. La aceasta se adaugă implicarea directă a SUA în afacerile Taiwanului, inclusiv prin furizarea de arme strategice.

Sosirea la Beijing a început cu zâmbete, un protocol sec și strângeri de mână lipsite de încredere reciprocă, nu și de determinare. Dacă Blinken a venit la Beijing pentru a lansat avertismente, sau pentru a căuta să preseze Beijingul cu privire la problema Taiwan și Marea Chinei de Sus, din nou, este pierdere de vreme. China nu acceptă presiuni, lecții, dumblu limbaj și somații, cu atât mai puțin pe teritoriul propriu.

Mai mult, dacă SUA, cel puțin declarativ, nu vor renunța la acțiunile de susținere a forțelor care doresc independența Taiwanului și angajamentele de înarmare din regiune, prezența lui Blinken la Beijing va fi soldată cu eșec, deplasarea este lipsită de sens. Asta chiar dacă SUA va putea argumenta că a încercat, că a făcut eforturi, dar că nu a găsit partener de dialog.

China așteaptă și acceptă doar dialogul pe picior de egalitate în orice domnu, nu și în problemele interne, pe care nu le negociază și nu le discută decât în cadrul intern, pentru că sunt probleme interne ale Chinei și chinezilor.

Intențiile anunțate de partea americană, înaintea vizitei, acelea de a menține deschide liniile de comunicare, pentru a gestiona în mod responsabil relația, nu pot fi privite dincolo de retorică. Se știe bine că SUA una spun, alta fac, boală care a contagiat politica țărilor occidentale și a UE.

China dorește reluarea colaborării cu SUA și gestionarea eficientă a diferențelor, pentru o cooperare solidă și constantă, dar, nu în orice condiții. Pentru că Beijingul cere în mod cât se pote de clar SUA să renunțe la a se mai amesteca în problema Taiwan și în afacerile interne ale Chinei, încetând să submineze suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale Chinei, în numele concurenței.

Este evident că Blinken nu este în măsură să ofere o reconciliete pentru aceste probleme vechi de zeci de ani, prin care SUA refuză să rămână în granițele proprii.

Apoi, trebuie observat că presa oficială de la Beijing de astăzi a tratat sosirea și prezența lui Antony Blinken în China cu un interes rezidual. Reflectările sunt a nivelul a două-trei fraze seci, standar, desprinse dintr-un limbaj de proces-verbal de raport de ședință. Toate aceste sunt un semnal clar legat de răceala și lipsa de așteptări din partea chineză, dar și că discuțiile de azi nu au schimbat mare lucru în realitatea cunoscută.

În condițiile în care dialogul China-SUA la nivel militar strategic era deja blocat, în cadrul Dialogului Shangri-la 2023 din Singapore, de zilele trecute, situația a fost reconformată. Ministrul chinez al Apărării, Li Shangfu, a refuzat o întâlnire tet-a-tet cu Secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin, ca semnal clar al nemulțumirilor autorităților de la Beijing cu privire la prezența miliară tot mai insistentă în apropierea Chinei.

China cere SUA o atitudine mai responsabilă în regiunea Indo-Pacific, cu precădere în problema Taiwan, renunțând la provocările pe suport militar și economic, petru că Beijingul vede în SUA adevăratul motor al tensiunilor din Marea Chinei de Sud și regiunea Indo-Pacific. Câtă vreme SUA vor contina să ignore principiul unei singure Chine, dialogul bilateral nu are condițiile petru a se ajunge la un consens, al un real rezultat.

Venid mai aproape de vizita începută astăzi, la Beijing, trebuie reamintit că în cadrul dialogului telefonic avut de ministrul Qing Gang și secretarul Anthony Blinken, derulat în urmă cu patru zile, la solicitarea părții americane, fiecare parte nu a făcut decât să reafirme pozițiile deja cunoscute.

China dorește promovarea schimburilor și cooperărilor cu SUA, pentru a opri declinul și pentru a se reveni pe calea dezvoltării sănătoase și stabile, dar nu în orice condiții, a declarat ministrul Qin Gang, cu trimitere clară la Taiwan și sancțiunile unilaterale și arbitrare aplicate unui număr tot mai mare de companii chineze prezente pe piața americană și europeană.

La rândul său, SUA a subliniat importanța menținerii unor linii deschise de comunicare SUA-China, pentru a gestiona în mod responsabil relația bilaterală, „pentru a evita calculele greșite și conflictele”. Secretarul Antony Blinken a clarificat faptul că SUA vor continua să utilizeze angajamentele diplomatice, pentru a evidenția zonele care generează de îngrijorare, dar și domeniile de potențială cooperare. Adică, în principal Taiwan.

Alături de cooperările și schimburile economice, problema Taiwan rămâne una acută și contonendă în relațiile China-SUA. Trebuie văzut dacă decidenții SUA vor înțelege că astăzi China nu este Europa, iar Insula Taiwan nu este acceptat nici în glumă să fie alăturat Ucrainei, ca imagine sau următoarea zonă de conflict.

Pentru a deschide și mai mult aria de iritare chineză, SUA au acuzat China că are acvtitate serviciilor de informații în afara granițelor și în presupuse „baze de spionaj cubaneze”. Acuzațiile au fost respinse de MAE chinez, pe care le-a inclusiv „într-o pagină de manual” de manipulare americană.
„Am afirmat poziția Chinei cu privire la întrebări similare, de mai multe ori. Statele Unite utilizează aceeași pagină din manualul lor, iar oamenii sunt deja destul de familiarizați cu asta”, a declarat Wang Wenbin, subliniind că SUA sunt campioane în domeniul furtului de date și supraveghere nediscriminatorie a altor țări.

La fel cum rezultatele dialogului telefonic Qin Gang – Anthony Blinken, din 14 Iunie a.c., nu făcut decât să evidențieze intențiile SUA de a continua provocările la adresa Chinei. Până unde, cât de departe vor încerca americanii să provoace China pe propriul teren, nu știm. Ceea ce știm este că pozițiile fiecărei părți par, astăzi, ireconciliabile.

Deși Insula Taiwan este teritoriu al RP Chineze, realitate recunoscută de 172 de state membre ONU, SUA continuă să trateze Insula Taiwan ca pe un dominion, implicându-se în viața politică de la Taipei, în viața economică și militară. Mai mult, SUA continuă să furnizeze armament de zeci de miliarde SUD către Taiwan, încălcând Communicatele comun China – SUA din 1979 și 1982, în care s-au angajat să reducă și să sisteze furnizarea de armament Insulei Taiwan.

Iată doar o serie de argumente pentru care, după prima zi a vizitei, contactele dintre diplomații chinezi și americani, dar și cu oficialii din domeniul apărării, nu au cum să ofere o rezolvare practică, reală, pentru problemele tensionate SUA-China.

Cele trei comunicate comune China – SUA:
1972, 1979 și 1982

Potrivit Departamentului de Stat american, Secretarul de stat Antony Blinken se va deplasa la Beijing și Londra, în perioada 16-21 Iunie.

În timpul prezenței la Beijing, secretarul Blinken se va întâlni cu înalți oficiali ai Partidului Comunist Chinez, alături de care „va discuta despre importanța menținerii unor linii deschise de comunicare pentru a gestiona în mod responsabil relația SUA-China”, arată într-un comuniat Departamentul de Stat american. De asemenea vor fi abordate probleme bilaterale de interes, probleme globale și regionale și o potențială cooperare privind provocările transnaționale.

Odată ce va ajunge la Londra, Blinken va participa la o conferință pentru redresarea Ucrainei și mobilizarea sprijinului internațional public și privat pentru a ajuta Ucraina.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Ucraina, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la După cinci ani tensionați, Blinken riscă să rateze prezența la Beijing

  1. RASVAN ROCEANU spune:

    Am vizionat un interviu dat unei televiziuni franceze de Dominique de Villepin, fost ministru de externe francez, fost premier.
    In interviu DV recunostea senin ca francezii stiau f bine ca americanii minteau in ce priveste armele de distrugere in masa ale irakienilor ca pretext pentru invadarea Irakului, dar s-au multumit sa le spuna americanilor ca ei au alte informatii.
    Atata tot.
    Francezii nu au anuntat comunitatea internationala ca americanii mint, nu au facut publice informatiile pe care ei le aveau, nu au protestat impotriva intentiei americanilor, au acceptat sa fie declansat un razboi bazat pe minciuni.
    Au asistat pur si simplu, inerti, la modul in care Washingtonul isi impune vointa asupra lumii.
    Si DV nici macar nu parea ca regreta aceasta atitudine.

  2. Vlad Tepes spune:

    ”Până unde, cât de departe vor încerca americanii să provoace China pe propriul teren, nu știm. Ceea ce știm este că pozițiile fiecărei părți par, astăzi, ireconciliabile.”

    Un posibil raspuns ar fi acela ca SUA vor merge orict de departe, cu orice risc si dementa maxima, fiindca sint disperate sa incetineasca sau sa opreasca fenomenul de implozie care, deja, pare sa se fi amorsat.
    China nu mai are a se astepta la gesturi logice din partea monstrului canceros, singura atitudine rezonabila fiind aceea de natura sa grabeasca prabusirea cit mai rapida a SUA, asa cum sint ele azi.
    Orice zi pierduta e in avantajul SUA si sclavilor lor din regiune care, la momentul ”oportun” vor fi asmutiti spre China.
    Japonezii vor fi primii, desi ei au incasat cele doua bombe atomice in 1945, iar acum, nu este exclus ca Tokio sa fi primit arme nucleare de la americani, pentru a le folosi impotriva Chinei.
    Sper ca intelepciunea multimilenara chineza sa isi spuna cuvintul !

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.