Consilierul de stat, ministrul chinez al Apărării, Wei Fenghe, a reiterat poziția Chinei cu privire la problema Taiwan, arătând că rezolvarea problemei este o temă a chinezilor. Declarația a fost făcută, ieri, în timpul întâlnirii avute cu Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Siem Reap (Cambodia), în marja reuniunii Asociației Miniștrilor Apărării din Asia de Sud-Est.
De partea cealaltă, Secretarul de stat american Lloyd Austin a transmis că SUA își mențin angajamentul față de politica privind existența unei singure China, cerând totodată Chinei „să se abțină de la noi acțiuni destabilizatoare față de Taiwan”, afirmând totodată că vor fi îndeplinite angajamentele asumate în temeiul Legii americane privind relațiile cu Taiwanul.
Potrivit Ministerului chinez al Apărării, Wei Fenghe a subliniat că problema Taiwan reprezintă principala „linie roșie” în cadrul relațiilor China-SUA, fiind totodată un nucleu al intereselor de bază ale Chinei, orice tentativă de intererență străină fiind respinsă cu fermitate.
În cadrul celei de a doua întâlniri directe dintre cei de oficiali militari, Wei a mai arătat că Beijingul apreciază nivelul relațiilor cu armata SUA, cu atât mai mult cu cât autoritățile de la Washington „trebuie să respecte interesele fundamentale ale Chinei”.
De partea cealaltă, Secretarul de stat Lloyd Austin a exprimat unele îngrijorări cu privire la comportamentul militar al Chinei, cerând reluarea dialogurilor și mecanismelor militare, pentru a ajuta la gestionarea responsabilă situației (China a suspendat dialogul strategic militar, în urma vizitei efectuate în Insula Taiwan de Nancy Pelosi – n.m.).
Potrivit Departamentului american al Apărării, subiectul Taiwan a necesitat un „schimb îndelungat” de opinii, Lloyd Austin reiterând că politica SUA față de Taiwan nu s-a schimbat, fiind respinse schimbările unilaterale ale status quo-ului. Aceasta înseamnă că SUA își mențin angajamentul față de politica privind existența unei singure China, de cele trei comunicate comune SUA-China și cele șase asigurări, dar a China ar trebui „să se abțină de la noi acțiuni destabilizatoare față de Taiwan”.
Mai mult, SUA vor continua să își îndeplinească angajamentele asumate în temeiul Legii privind relațiile cu Taiwanul (lege care permite furnizarea de arme strategice autorităților de la Taipei, lege considerată de Beijing ingerință în afacerile interne ale Chinei, prin intermediului legislației interne americane cu „mână lungă” – n.m).
Secretarul american al apărării a reafirmat că SUA vor continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite dreptul internațional, exprimând îngrijorarea cu privire la „comportamentul din ce în ce mai periculos demonstrat de aeronavele chineze în regiunea Indo-Pacific, care crește riscul de accidente”.
Anterior, cei doi oficiali militari s-au întâlnit în cadrul Dialogului Shangri-la, organizat în luna Iunie, în Singapore.
China și „Legea relațiilor cu Taiwanul”
Potrivit Ministerului chinez de Externe, prin intermediul „Legii relațiilor cu Taiwanul” SUA urmărește limitarea drepturilor Chinei în problema Taiwan, fiind afectate pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat că angajamentele SUA în fața „Legii relațiilor cu Taiwanul” este cauză a tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan, în condițiile în care nu există decât o singură China, iar Taiwanul este parte inalienabilă a teritoriului Chinei.
Zhao Lijian a declarat că principala cauza a tensiunilor din Strâmtoarea Taiwan este reprezentată de faptul că autoritățile din Taiwan au solicitat sprijinul SUA pentru a căuta „independența Taiwanului” și că o serie de reprezentanți americani intenționează să izoleze China folosind problema Taiwan, gesturi care subminează pacea și stabilitatea în strâmtoare.
Zhao a arătat că „așa-numita Lege a relațiilor cu Taiwanul promovată unilateral de partea americană contravine principiilor celor trei comunicate comune China-SUA și normelor de bază care reglementează relațiile internaționale”. Potrivit acestuia, SUA nu au dreptul să pună o lege porprie internă deasupra dreptului internațional, cu atât mai puțin să o folosească pentru a interveni în afacerile interne ale Chinei.
În aceste condiții, China cere SUA să oprească interacțiunile oficiale și legăturile militare cu Taiwanul, să oprească vânzările de arme către Taiwan și să adopte măsuri concrete pentru a respecta angajamentul de a nu sprijini independența Taiwanului, pentru a se evita situațiile periculoase în cadrul relațiilor China-SUA.
Dat fiind că întrevederea dintre cei doi a avut loc la aproximativ o săptămână după ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit cu liderul chinez Xi Jinping în Indonezia, moment în care s-au trasat, între SUA și China, clar și concis liniile roșii asupra Taiwanului tocmai în ideea de a evita neînțelegerile ulterioare, consider (într-o manieră „condensată”, fără a intra în amănunte și fără a dezvolta prea mult subiectul, fiindcă astfel de evenimente le consider simple „tatonări” deocamdată, deoarece n-a sosit timpul acțiunii din moment ce Washingtonul n-a sfârșit conflictul cu Moscova în teritoriul ucrainean) că scopul principal al discuțiilor între Austin și Fenghe din Cambodgia pare să fie exact împiedicarea dezacordurilor dintre americani și chinezi pentru ca acestea să nu se transforme într-o ciocnire de interese suficient de violentă, încât să conducă către declanșarea unui potențial război.
Pe de altă parte, citeam zilele trecute că trimisul prezidențial rus pentru Siria, Alexander Lavrentiev, consideră că în spatele activării kurzilor din Siria și Irak se află un „dirijor cu experiență”, adică nimeni altul decât Statele Unite. Atacurile kurzilor pot fi un fel de front suplimentar în lupta împotriva Rusiei pe fundalul operațiunii speciale din Ucraina. În spatele atacului terorist de la Istanbul se află Washingtonul, știut fiind faptul că americanii sunt cei care le furnizează hrană și înarmează activ Nord-Estul Siriei, susținându-i inclusiv pe kurzii iranieni pe care-i pregătește pentru proteste. Judecând după reacția Turciei la condoleanțele oferite de yankei (Ankara NU le-a acceptat), sunt de părere că Lavrentiev are perfectă dreptate!
Este posibil, ca lovitura dată de kurzi să vizeze de fapt Rusia, întrucât americanii socotesc dosarul sirian ca un al doilea front îndreptat contra rușilor, la fel cum n-aș ignora nici posibilitatea ca atacurile kurde să țintească „formatul Astana”, în care Moscova joacă un rol foarte important. Iată, deci, alte priorități ale administrației Biden de care trebuie să se „ocupe”, în vreme ce trebuie să țină Beijingul „liniștit”, fără alte complicații.