China aplică o nouă lege privind relațiile externe și cetețenii străini

Autoritățile RP Chineze aplică, începând de astăzi, noua Lege privind relațiile externe a Republicii Populare Chineze, document care reglementează modul în care sunt protejate suveranitatea și securitatea naționale, interesele de dezvoltare, protejarea și promovarea intereselor poporului chinez. De asemenea, este reglementat modul în care este urmărită transfomării Chinei într-o mare țară socialistă modernizată și întinerirea națiunii chineze, dar și pacea și dezvoltarea mondiale, odată cu construcția unei comunități cu viitor comun pentru omenire.

Pe de altă parte, în document se arată că China respectă și protejează drepturile omului, respectă principiul universalității drepturilor omului în cadrul condițiilor și realităților specifice fiecărei țări, cooperând “pentru dezvoltarea sănătoasă a cauzei globale a drepturilor omului”. În acest sens, China cere tuturor țărilor “să se ridice deasupra diferențelor naționale, etnice și culturale și să susțină pacea, dezvoltarea, echitatea, justiția, democrația și libertatea, care sunt valori comune ale umanității”.

Astfel, organizațiile și persoanele fizice aflate pe teritoriul Chinei trebuie să respecte legile țării, fără să pună în pericol securitatea națională, fără să submineze interesele sociale și publice sau să perturbe ordinea socială și publică.

Noua lege se aplică în cadrul relațiilor diplomatice ale Chinei cu alte țări, în schimburile și cooperările economice, culturale și de altă natură, dar și în relațiile cu Organizația Națiunilor Unite și cu alte organizații internaționale. De asemenea, în textul legii este subliniat că țara își conduce relațiile externe după gândirea lui Mao Zedong, a teoriei lui Deng Xiaoping și gândirii lui Xi Jinping, asupra socialismului cu caracteristici chineze în noua eră, fiind urmărită o politică externă independentă de pace, cu respectarea celor cinci principii ale coexistenței pașnice*.

*** Cele cinci principii ale coexistenței pașnice (和平共处五项原则/hé píng gòng chǔ wǔ xiàng yuán zé) sunt normele fundamentale și permanente ale Chinei care ghidează relațiile internaționale.
Aceste cinci principii vizează: (1) respectul reciproc pentru suveranitatea și integritatea teritorială, (2) neagresiunea reciprocă, (3) neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, (4) egalitatea și beneficiul reciproc, (5) coexistența pașnică.
Cele cinci principii au fost prezentate de premierul Zhou Enlai, în perioada negocierilor derulate la Beijing, între China și India  (Decembrie 1953 – Aprilie 1954), cu privire la relațiile bilaterale în regiunea Tibet.
Ulterior, Cele cinci principii consemnate oficial în „Acordul dintre RP Chineză și Republica India, privind comerțul și relațiile dintre regiunea Tibet din China și India”, pentru ca din luna Iunie 1954, să fie incluse în Comunicatul comun semnat de premierii Zhou Enlai și Jawaharlal Nehru, devenind componentă relevantă în diverse documente internaționale, fiind acceptate ca norme de bază în relațiile dintre țări.

Arătând că statul încurajează schimburile interpersonale prietenoase și cooperarea cu țările străine, noua lege subliniază că relațiile externe ale Chinei se află sub conducerea direct a Partidului Comunist Chinez, Ministerul Afacerilor Externe exercitând conducerea generală asupra activității misiunilor diplomatice chineze în străinătate. De asemenea, instituțiile statului, armate, partidele politice, instituțiile și organizațiile publice sau de stat, dar și cetățenii, au obligația de a proteja suveranitatea, securitatea națională, demnitatea, onoarea și interesele Chinei, în cursul schimburilor și cooperării internaționale.

De asemenea, orice organizație sau persoană care comite acte care afectează interesele naționale ale Chinei, în timpul schimburilor internaționale, va fi trasă la răspundere potrivit legii.

Principalul obiectiv al legii urmărește derularea relațiilor externe pentru a susține sistemul socialist cu caracteristici chineze, pentru protejarea suveranității, pentru unificare și menținerea integrității teritoriale, promovând dezvoltarea economică și socială.

Ca o noutate, în noua lege sunt menționate inițiativele chineze privind Dezvoltarea Globală, Securitatea Globală și Civilizației Globale, lansate în ultimii ani, alături de inițiativa „O centură, un drum”, China avansând o agendă externă pe mai multe direcții și niveluri, în diverse domenii și cu dimensiuni multiple.

China susține principiul sincerității, bunei-credințe, binelui comun și intereselor comune, consolidând solidaritatea și cooperarea cu alte țări în curs de dezvoltare, încurajând multilateralismul, reforma și dezvoltarea sistemului de guvernanță globală, având în centru Organizația Națiunilor Unite, ordinea internațională susținută de dreptul internațional și normele fundamentale care reglementează relațiile internaționale bazate pe scopurile și principiile Cartei ONU.

De asemenea, China promovează democrația în relațiile internaționale și cooperează pentru o globalizare economică mai deschisă, mai incluzivă, mai echilibrată și mai benefică pentru toate țările.

În cadrul cooperărilor și ajutorului extern, China susține respectarea suveranității țărilor, China nu intervine în afacerile interne ale altor țări și nu impune nicio condiție politică, în cadrul schimburilor și cooperărilor în domeniul: educației, științei și tehnologiei, cultural, sănătății publice, sportului, social, ecologic, militar, securității, statului de drept.

În conformitate cu principiile fundamentale ale dreptului internațional și cu normele fundamentale care reglementează relațiile internaționale, China va lua măsuri pentru aplicarea legii, măsuri judiciare sau de altă natură, pentru a-și proteja suveranitatea, securitatea națională și interesele de dezvoltare, pentru a proteja drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor chineze.

Pe acest fond, legea arată că autoritățile chineze au dreptul să acționeze “pentru a contracara sau pentru a lua măsuri restrictive împotriva acțiunilot care pun în pericol suveranitatea, securitatea națională și interesele sale de dezvoltare”.

Stabilirea și dezvoltarea relațiilor diplomatice cu alte țări sunt susținute pe baza principiului unei existenței unei singure China. Acest principiu include respectarea realității potrivit căreia Insula Taiwan aparține teritoriului Republicii Populare Chineze, autoritățile de la Beijing fiind singurele reprezentante în cadrul relațiilor de cooperare externe, la toate nivelurile.

Pe de altă parte, China va lua măsurile necesare pentru a proteja siguranța, securitatea, drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor chineze aflate în străinătate, dar și pentru a proteja interesele naționale în străinătate, împotriva oricărei amenințări.

Legea privind relațiile externe a Republicii Populare Chineze, adoptat în cadrul celei de-a treia ședințe a Comitetului Permanent al celei de-a 14-a Adunări Naționale a Reprezentanțilot Poporului, din data de 28 Iunie 2023, intră în vigoare începând de astăzi, 1 Iulie a.c.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.