CHINA/WPF: Lumea are nevoie de încredere și dialog, pentru asigurarea securității globale

Conflictul Rusia-Ucraina a slăbit securitatea globală, generând o serie de schimbări fără precedent în cadrul relațiilor globale, cum ar fi renașterea mentalității Războiului Rece, încetinirea și dezechilibrarea creșterii economice, intensificarea concurenței, dar și accentuarea confruntării între marile puteri, totul ducând la o creștere a instabilității și situațiilor imprevizibile, s-a afirmat în cadrul celui de-al 11-lea Forum Mondial pentru Pace (WPF), organizat ieri și astăzi, la Beijing, sub tema „Stabilizarea unei lumi instabile prin consens și cooperare”. (Surse: Global Times, Xinhua, China Daily)

„Una dintre cele mai grave amenințări de astăzi este legată de noul protecționism, cum ar fi limitarea dezvoltării țărilor emergente”, a declarat Dilma Rousseff, directorul Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) dezvoltată de țările BRICS, fost președinte al Braziliei.

La rândul său, șeful Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (CCPCC), Liu Jianchao, a declarat că echilibrul puterii, cooperarea reciprocă, sprijinul și contribuția la economia globală, au propulsat progresul civilizației umane. „Trebuie subliniat acum că nu putem urmări avantaje unilaterale sau să căutăm orbește interesul propriu, în detrimentul celorlalte părți”, a susținut Liu.

Relațiile China-SUA s-au aflat în centrul discuțiilor forumului, participanții susținând că pentru a stabiliza o lume incertă, dialogul onest și realist între Beijing și Washington este vital pentru securitatea din Asia-Pacific. În acest sens, menținerea canalelor de comunicare deschise este crucială.

Risc real de incident China-SUA

Deși liderii de la Beijing și Washington nu doresc un conflict sau război, acestea pot să apară accidental, ceea ce este îngrijorător, ca urmare a lipsei de încredere reciprocă, a declarat Daniel Russel, vicepreședinte pentru Securitate Internațională și Diplomație în cadrul Asia Society Policy Institute, participant la forum, citat de Global Times.

„Cred că există un risc real să existe un incident între China și SUA, deoarece nu avem canale bune de dialog și pentru că încrederea reciprocă este la un nivel atât de scăzut. Un incident ar putea escalada rapid într-o criză, iar o criză ar putea escalada într-un conflict, chiar dacă niciunul dintre președinții noștri, niciunul dintre guvernele noastre, nu dorește acest lucru”, a declarat Russel.

„Decuplarea” și „reducerea riscurilor”, noile arme politice

În mesajul prezentat, directorul Noii Bănci de Dezvoltare (NDB) – fostul președinte al Braziliei, Dilma Rousseff (foto dreapta), a subliniat că „decuplarea” și „reducerea riscurilor”, direcții promovate de SUA și aliați, nu doar că slăbesc globalizarea economică și relațiile financiare, dar sunt folosite ca arme politice, pentru a preveni apariția de noi participanți puternici pe scena internațională. Potrivit acesteia, una dintre cele mai grave amenințări din lumea de astăzi este noul protecționism, în condițiile în care situația macroeconomică globală se află într-un moment extrem de incert, fiind confruntată cu inflația și datoriile.

„Conceptul de cooperare și consens este străind de cei care încearcă să abordeze problemele dezvoltării civilizației, drepturilor omului și democrației, dintr-o perspectivă a confruntării impuse cu forța”, a declarat Dilma Rousseff, subliniind că unele modele politice derivate din experiența unei singure țări au fost ridicate la nivel de „standard universal” impus cu forța.

„Dacă nu acceptați acest sistem de valori impus, veți fi pedepsiți. În consecință, dacă nu veți accepta, vă veți confrunta cu război, lovituri de stat sau sancțiuni”, a susținut președintele NDB, menționând că bogăția și diversitatea civilizației umane sunt abandonate, diverse căi de dezvoltare ale specifice națiunilor fiind ignorate.

Chiar și în aceste condiții, deși impulsul globalizării a scăzut, lumea secolului XXI se află într-o interdependență economică profundă, interconectare crescând proporțional cu creșterea comerțului, cu densificarea lanțurilor valorice globale și dublarea fluxurilor de capital. În aceste condiții, deconectarea lumii a devenit impracticabilă, a susținut președintele NDB, încercarea de a ridica bariere insurmontabile între națiuni echivalând cu o revenire la „Cortina de fier”.

Dilma Rousseff a mai subliniat că una dintre cele mai grave amenințări ale acestei perioade este legată de noul protecționism, care urmărește limitarea dezvoltării țărilor emergente, singura soluție fiind reformarea guvernanței globale, pentru a pune capăt protecționismului și unilateralismulului, a mai declarat președintele NDB.

China propune soluționarea disputelor și conflictelor prin dialog

La rândul său, vicepreședintele Chinei, Han Zheng (foto sus), a declarat că, în contrast cu politica de putere derulată de SUA și cu mișcările unilaterale de suprimare a rivalilor, China propune protejarea multilateralismului, promovarea dialogului și negocierilor, în soluționarea disputelor și conflictelor. Potrivit acestuia, China este pregătită să colaboreze cu celelalte țări pentru a proteja pacea și securitatea mondială, pentru a urmări o dezvoltare și prosperitate globală, pentru a susține schimburile și învățarea reciprocă între civilizații, și pentru a împărtăși rezultatele dezvoltării umane, securității și civilizației.

Liderul chinez a subliniat că țările puternice ar trebui să adopte o poziție clară, pentru a promova dialogul de pace și medierea, astfel încât să construiască încrederea reciprocă, să rezolve disputele și să promoveze securitatea prin dialog. „Ar trebui să lucrăm împreună pentru a inaugura o nouă etapă de dezvoltare globală echilibrată, coordonată și incluzivă, să promovăm cooperarea internațională pentru dezvoltare, să îmbunătățim bunăstarea oamenilor din țările participante și să consolidăm fundația socială pentru pacea mondială”, a declarat Han Zheng.

Aceasta a subliniat că modernizarea chineză urmează calea dezvoltării pașnice, motiv pentru care China a prezentat o serie de inițiative majore, cum ar fi: Inițiativa de Dezvoltare Globală, Inițiativa de Securitate Globală și Inițiativa Civilizației Globale, alături de conceptul comunității cu viitor comun pentru umanitate.

În cadrul Forum Mondial pentru Pace organizat la Beijing s-a subliniat că „decuplarea” și „reducerea riscurilor”, termeni tot mai des utilizați pe scena internațională, vor slăbi procesul de globalizare economică și relațiile financiare, fiind arme politice pentru a împiedica și limita creșterea noilor forțe globale.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BRICS, China, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.