Reprezentanții Agenției Spațiale Chineze cu echipaj uman au prezentat o serie de informații legate de misiunea lunară care va duce primii chinezi pe Lună, până la sfârșitul acestui deceniu.
În cadrul celui de-al nouălea Forum Aerospațial Comercial Comercial al Chinei (CCAF) organizat zilele trecute la Wuhan (provincia Hubei), Zhang Hailian, inginer șef-adjunct al Agenției Spațiale Chineze cu Echipaj Uman (CMSA), a anunțat că planul Chinei include lansarea a două rachete purtătoare Marșul cel Lung 10. Prima rachetă va transporta un modul de aselenizare, a doua urmând să transporte echipajul uman.
După atingerea pozițiilor prestabilite, modulul de aterizare și nava spațială cu echipaj vor andoca. Echipajul va intra în modulul de aterizare, care apoi se va desprinde și va asigura aselenizarea.
Pe suprafața Lunii, taikonauții vor avea la dispoziție un un robot (rover) cu ajutorul căruia vor îndeplini misiuni științifice și vor colecta mostre. După finalizarea misiunilor, taikonauții vor reveni în modulul de aselenizare, care îi va purta înapoi pe orbita lunară și va andoca la nava spațială.
China a devenit a treia țară care a prelevat eșantioane de pe suprafața Lunii
În ultima etapă a misiunii, taikonauții vor transfera mostrele prelevate în nava spațială, care se va desprinde de modulul de aselenizare, urmând să revină pe Pământ.
Pentru realizarea misiunii lunare cu echipaj uman, cercetătorii, proiectanții și inginerii chinezi dezvoltă capacitățile rachetei Marșul cel Lung 10, noul model urmând să aibă trei trepte și jumătate, cu o greutate de ridicare de aproximativ 2.200 de tone. Racheta va fi capabilă să trimită în spațiu o navă spațială cu greutatea de 27 de tone, care va ajunge pe orbita lunară de transfer.
La rândul său, nava spațială destinată echipajului uman, aflată în procesul de cercetare și construcție, va avea trei componente cu o greutate totală de 26 de tone: turnul de evacuare, o capsulă de reintrare și o secțiune de servicii. Această navetă spațială este proiectată pentru un multiple misiuni, atât în apropierea Pământului, cât în spațiul îndepărtat.
Modulul spațial pentru aselenizare va avea două părți: o secțiune de aterizare și o secțiune de propulsie, cu o greutate de aproape 26 de tone. Acesta va găzdui doi taikonauți, robotul lunar cu patru roți (de 200 de kilograme) și echipamentele științifice.
Potrivit proiectantului șef al programului de explorare lunară, Wu Weiren, sonda lunară Chang’e*-6 este planificată să fie lansată în anul 2024 pentru a preleva primele mostre din partea îndepărtată (nevăzută) a Lunii și pentru a le aduce pe Pământ.
Apoi, în 2026, misiunea spațială Chang’e-7 va fi prima navă spațială care va aseleniza la polul sud al Lunii, cu misiunea de a căuta dovezi ale existenței apei.
În 2028, China intenționează să lanseze misiunea Chang’e-8, care va coopera cu Chang’e-7, pentru a construi o stație de bază internațională pentru cercetarea științifică, proiectată să fie dezvoltată la polul Sud al Lunii. Aici vor fi efectuate experimente privind explorarea și utilizarea resurselor lunare.
De asemenea, misiunea Chang’e-8 va testa dacă o bază poate fi construită pe lună dar și modul în care poate fi realizată comunicarea pe Lună și Lună-Pământ.
Construcția stației de cercetare de bază este planificată să fie finalizată până în 2030.
* Potrivit mitologiei chineze, Chang’e este zeița Lunii și totodată zeița iubirii, având rolul de pețitoare, celebrată anual cu ocazia Sărbătorii Lunii – Sărbătoarea din Mijlocul Toamnei, marcată în cea de-a 15-a zi din a opta lună a anul agricol tradițional chinezesc, în noapte cu Lună plină.
Zhang Hailian a mai anunțat că, pe termen lung, China intenționează să construiască un avanpost științific pe Lună, pentru a efectua explorări extinse și operațiuni demonstrative tehnologice.
China – Un nou zbor în proiectul misiunii lunare
„Misiunile cu echipaj uman pe Lună vor fi un pas realist și practic pentru a extinde eforturile noastre de explorare în spațiul îndepărtat. Din punct de vedere științific, pentru noi este important să continuăm să explorăm Luna, deoarece îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine originea și evoluția sistemului solar, precum și compoziția planetelor”, a declarat Zhang.