Xi Jinping, mesaj pentru Africa: „Nu ar trebui să ne temem de nicio hegemonie”

„Nu ar trebui să ne temem de nicio hegemonie, colaborând unii cu alții ca parteneri reali, pentru a impulsiona relațiile noastre în mijlocul peisajului internațional în schimbare”, a transmis Africii președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul unui articol apărut în mai multe publicații din Africa de Sud, înaintea sosirii la Johannesburg, gazda summitului liderilor țărilor BRICS (22-24 August), unde a fost întâmpinat de președintele Cyril Ramaphosa.

Potrivit președintelui Xi, China va continua să depună eforturi pentru realizarea unor progrese substanțiale în procesul de aderare a Uniunii Africane (UA) la G20 în acest an, dorind un rol mai important al țărilor africane și al UA în afacerile internaționale și regionale. (Foto: Xinhua)

În articolul semnat sub titlul „Navigând nava uriașă din China-Africa de Sud, prietenie și cooperare spre un succes mai mare”, președintele Xi arată că China și Africa de Sud ar trebui să fie factori decisivi în stabilirea solidarității și cooperării, relația bilaterală marcând un salt de dezvoltare, de la parteneriatul strategic, la parteneriatul strategic cuprinzător. Este una dintre cele mai vibrante relații bilaterale din lumea în curs de dezvoltare, având largi perspective și un viitor promițător.

„Trebuie să asigurăm sinergia strategiilor de dezvoltare, să promovăm o cooperare mai puternică în infrastructură, economia digitală, inovarea științifică și tehnologică și tranziția energetică, să ne asigurăm că tot mai mulți oameni din cele două țări vor beneficia de rezultatele dezvoltării”, a transmis Xi, subliniind că China și Africa de Sud ar trebui să fie moștenitorii prieteniei China-Africa, să fie campionii intereselor comune, în condițiile în care lumea are nevoie de pace, nu de conflict, lumea dorind coordonare, nu confruntare.

Ca membri ai Sudului Global, China și Africa de Sud ar trebui să colaboreze pentru a face tot mai puternică și influentă vocea țărilor în curs de dezvoltare, în afacerile internaționale, pentru a promova accelerarea reformei instituțiilor financiare internaționale și pentru a se opune sancțiunilor unilaterale și abordării „curte mică, gard înalt”.

Abordând summitul BRICS, președintele Xi a subliniat că tot mai multe țări bat la ușa organizației, aspirând să se alăture cooperării, aceasta fiind o dovadă a vitalității și influenței mecanismului de cooperare BRICS.

„China este pregătită să colaboreze cu colegii din cadrul BRICS pentru a acționa în spiritul deschiderii, incluziunii și cooperării câștig-câștig, pentru a construi un consens cu privire la probleme importante, pentru a duce mai departe tradiția diplomației independente și pentru a susține cu fermitate echitatea și justiția internațională”.

Potrivit textului semnat de președintele Xi, comunitatea internațională trebuie să se concentreze din nou pe problemele de dezvoltare, să promoveze un rol mai mare al mecanismului de cooperare BRICS în guvernanța globală, în condițiile schimbărilor profunde nemaivăzute în ultimul secol. În aceste condiții, „o relație puternică China-Africa și o cooperare productivă China-Africa vor oferi un nou impuls dezvoltării globale și vor asigura o mai mare stabilitate a lumii”, aceasta fiind o responsabilitate internațională și o misiune istorică a celor 2,8 miliarde de chinezi și africani.

China va susține colaborarea cu toate țările din Africa pentru extinderea cooperărilor în agricultură, producție, noile energii și economia digitală, pentru integrarea economică, industrializarea și modernizarea agricolă a Africii.

„Privind înainte, în următorii 25 de ani, nava uriașă a prieteniei și cooperării China-Africa de Sud va naviga și vom face progrese tot mai mari, în construirea unei comunități China-Africa cu viitor comun în noua eră, precum și în construirea unei comunități cu viitor comun pentru omenire”, se mai arată în articolul semnat de președintele Xi Jinping, apărut în mass media din Africa de Sud.
Textul integral AICI sau AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, BRICS, China, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Xi Jinping, mesaj pentru Africa: „Nu ar trebui să ne temem de nicio hegemonie”

  1. Carmen spune:

    Mulțumim dle Tomozei ! Prin articolele dv. mai aflam și noi ce se întâmplă în alte părți ale lumii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.