PUTIN: În acordul privind cerealele, ONU, Turcia și Ucraina, nu și-au îndeplinit nicio obligație față de Rusia

În condițiile neîndeplinirii obligațiilor în cadrul acordului privind cerealele, „începând cu 18 Iulie, am refuzat să prelungim acest așa-numit acord. Vom fi gata să revenim la el, dar numai dacă toate obligațiile față de partea rusă sunt îndeplinite efectiv”, a transmis președintele Federației Ruse, Vladimir Putin (foto), participanților la Summitul BRICS aflat în desfășurare la Johannesburg (Africa de Sud).

În cadrul mesajul transmis în sistem video, Putin a arătat că partenerii din acord: ONU, Turcia și Ucraina, nu și-au îndeplinit nicio obligație față de Rusia. „Niciuna dintre condițiile așa-numitului acord, privind ridicarea sancțiunilor asupra exporturilor rusești de cereale și îngrășăminte pe piețele mondiale nu a fost pusă în aplicare. Angajamentele față de Rusia în această privință au fost pur și simplu ignorate”.

Succint, Putin a transmis că Acordul privind cerealele din Marea Neagră nu și-a îndeplinit obiectivul de a hrăni cele mai sărace națiuni. Chiar și în aceste condiții, Rusia este pregătită să furnizeze Sudului Global alimente atât pe baze comerciale, cât și gratuite.

Potrivit președintelui Putin, Rusia se angajează să furnizeze gratuit unui număr de șase țări africane: Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Republica Centrafricană și Eritreea, 25-50 mii tone de cereale.

Acesta a adăugat că, în 2022, Rusia exportat 11,5 milioane tone de cereale, în ciuda obstacolelor financiare și logistice create de sancțiunile occidentale, iar în 2023, până în luna August, Rusia a livrat deja 10 milioane de tone de cereale pe piața mondială.

Președintele Putin a vorbit, de asemenea, de cele două proiecte logistice majore pe termen lung promovate de Rusia: Ruta Mării Nordului (NSR) și Coridorul Internațional de Transport Nord-Sud (INSTC), care ar putea nu doar să îmbunătățească conectivitatea continentului eurasiatic, ci și să revigoreze legăturile Africa-Eurasia.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, BRICS, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.