China și Venezuela au stabilit relații de parteneriat strategic

Președintele Chinei, Xi Jinping, și președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, au anunțat miercuri, la Beijing, ridicarea relațiilor bilaterale la nivelul parteneriatului strategic total, parteneriat în care China va sprijini ferm Venezuela în protejarea suveranității naționale, demnității și stabilității sociale, precum și împotriva interferențelor externe.

În declarația comună emisă cu această ocazie, se arată că China și Venezuela țări consideră necesare eforturile pentru susținerea valorilor comune care privesc pacea, dezvoltarea, corectitudinea, justiția, democrația și libertățile întregii umanități, fiind respinse toate formele de hegemonism și politică de putere, toate formele de unilateralism, dar și formării de grupuri exclusive care să vizeze anumite țări.

Potrivi președintelui Xi, stabilirea unui parteneriat strategic bilateral răspunde așteptărilor comune ale celor două popoare, fiind o conformare la tendința generale de dezvoltare istorică.
De partea cealaltă, Venezuela declară sprijin pentru construcția inițiativei „O Centură, un drum”, pentru Inițiativa de Dezvoltare Globală, Inițiativa de Securitate Globală și Inițiativa Civilizației Globale, propuse de Xi.

În cadrul întâlnirii de ieri, de la Beijing, cei doi lideri au asistat la semnarea mai multor acorduri bilaterale de cooperare în economie și comerț, educație, turism, știință și tehnologie, sănătate, aviația civilă și aerospațială.

Alături de decizia Venezuelei de a adera la BRICS, cele două țări au stabilit dezvoltarea relațiilor economice, în domeniul energiei, finanțelor, comerțului, investițiilor, economiei digitale, dar și să deschidă zboruri pe ruta China-Venezuela cât mai curând posibil. Maduro a declarat că Venezuela va deveni un furnizor de energie de încredere, având în vedere marile rezerve de petrol și gaze naturale.

Aflat în vizită de stat de șapte zile în China, la invitația președintelui Xi Jinping, președintele Nicolas Maduro a avut stabilite întâlniri oficiale în orașele Shenzhen, Shanghai și Jinan, ajungând în capitala Beijing cu trenul de mare viteză.

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă Xinhua, Maduro a declarat că lumea se confruntă cu oportunitatea istorică de a ajuta la construirea unei lumi multipolare, în care nicio țară sau grup nu domină. Zeci de națiuni emergente ajută omenirea să își recâștige dreptul la fericire, egalitate, libertate și democrație, a declarat Maduro, apreciind China ca fiind în liderul acestor eforturi.

China și Venezuela vor marca, în 2024, cea de-a 50-a aniversare a relațiilor diplomatice bilaterale. Pe de altă parte, Venezuela este prima țară din America alăturată proiectului Stației Internaționale de Cercetare Lunară inițiat de China.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, BRICS, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.