Rusia și China au stabilit un nou coridor de cereale pentru piața globală

Rusia și China au decis deschiderea unui nou coridor terestru de cereale, administrat de un grup de companii care gestionează dezvoltarea producției de cereale și a infrastructurii în Munții Urali din Rusia, Siberia și Orientul Îndepărtat al Rusiei, care va colabora cu compania China Chengtong International Investment, susținută de stat. Cele două părți au în vedere construirea unui centrul logistic situat între Vladivostok, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, și provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei, conform acordurilor semnate în cadrul Forumului Economic Estic organizat zilele trecute la Vladivostok.

Ca parte a noului coridor terestru de cereale Rusia-China, noul centru logistic marchează un pas înainte în aplicarea programului bilateral de comerț cu cereale, un program cheie în cadrul inițiativei comune a liderilor celor două țări.

Potrivit mass media de la Beijing, decizia dezvoltării noului coridor global de cereale are o strânsă legătură cu necesitate în creștere a Chinei și Rusiei de a continua cooperarea comercială cu cereale, cu asigurarea securității alimentare a Chinei, dar și cu stabilizarea aprovizionării cu alimente și a prețurilor la nivel global.

Într-un moment în care SUA și alte țări occidentale continuă să încerce să limiteze exporturile de cereale ale Rusiei, acțiuni care duc la aprovizionarea globală relativ limitată cu alimente, construirea unui nou coridor terestru pentru cereale este favorabilă strategiei de securitate alimentară a Chinei și stabilizării pieței internaționale a cerealelor, informează Global Times.

Urmare a crizei din Ucraina, a schimbărilor climatice, a creșterii prețurilor la alimente și interdicțiilor privind exporturile de cereale în unele țări, cum ar fi India, preocupările legate de criza alimentară din unele țări în curs de dezvoltare importatoare nete de cereale au persistat în ultimii ani.

Conflictul Rusia-Ucraina a afectat exporturile de cereale din Ucraina, fiind perturbate exporturile de cereale a cei doi mari producători, cu un impact negativ major asupra aprovizionării cu alimente la nivel mondial, în special pentru unele țări în curs de dezvoltare.

Deși China este a doua cea mai populată țară din lume și a reușit să aducă rata de autosuficiență alimentară de bază la peste 100%, iar rata de autosuficiență a cerealelor la peste 95%, țara cu aproximativ o cincime din populația globală sre numai 7% din terenul arabil al lumii.

Noul coridor terestru de cereale este considerat mai rapid, flexibil și fiabil, în comparație cu transportul maritim și aerian tradițional. De asemenea, va mai mai puțin afectat de factori precum situațiile de urgență și vremea extremă.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Rusia și China au stabilit un nou coridor de cereale pentru piața globală

  1. Roxana spune:

    Un articol foarte important. Mulțumim D-lui Tomozei. Daca nu se vor aseza la masa tratativelor de pace, Rusia si Ucraina vor da nastere unei noi ordini alimentare modiale. Hrana sau mai bine zis „papica” cum zice românul, va domina orice forma politica din foarte multe tar, pentru ca asa cum stim, pe stomacul gol nu te voteaza nimeni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.