UE rămâne să se spele pe cap cu problema Ucraina!

La nici trei zile de la declanșarea nebuniei din Israel, apar efecte imediate care lovesc în Uniunea Europeană, condusă de executanți ai intereselor americane, nu europene. Concret, Israelul a anunțat oficial că va reduce ajutorul alocat Ucrainei, ca urmare a escaladării conflictului cu Palestina. La rândul lor, SUA au prezentat planul financiar pentru perioada următoare, plan care nu include alocări de fonduri pentru Ucraina. O decizie finală în acest sens va fi luată în a doua parte a lunii Noiembrie a.c., când administraţia Biden va fi obligată să țină cont de pozițiile exprimate de republicani, pentru a evita un blocaj financiar la nivel național.

În aceste condiții, Uniunea Europeană (UE) se vede în fața unei realități care putea fi prevăzută încă de dinaintea datei de 24 Februarie 2022, când Rusia a invadat teritoriul Ucrainei. O realitate în care Comisia Europeană, dar în special Germania, au acceptat să acționeze împotriva intereselor UE, afectând grav nu doar relația și dialogul cu Rusia, ci mai ales economia europeană.

Este posibil să aflăm pe cale oficială, cât de curând, ceea ce se cunoaște la nivel e investigații jurnalistice (vezi Seymour Hersh), legat de distrugerea Nord Stream, legat de tragedia produsă de Ucraina în Donbas (Donețk și Lugansk) până la invazia rusă, legat de interesul direct și nedisimulat al SUA de a distruge economia și stabilitatea Europei, în cadrul mai larg acțiunilor disperate de a prelungi hegemonia planetară.

Pe fondul ciocnirilor din Israel și Palestina, UE se vede în fața unei decizii: continuă de una singură să alimenteze regimul Zelensky, un regim deloc democratic, deloc preocupat de drepturi, libertăți, reguli, transparență etc.?

Prin intermediul mesajului transmis, ieri, de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, pare să înceapă să clarifice realitatea strâmbă în care a intrat Comisia Europeană în mandatul von der Leyen. UE înțelege că SUA și-a încheiat misiunea în spațiul european, dar și că retragerea sprijinului pentru Ucraina nu face decât să crească responsabilitatea UE, deja puternic afectată de un război din care nu a câștigat absolut nimic.

În ciuda angajamentului puternic al administrației Biden, aceasta alimentează incertitudinea cu privire la sprijinul viitor al SUA pentru această țară (Ucraina – n.m.). Pe termen scurt, nu putem compensa lipsa sprijinului SUA și sperăm că prietenii și aliații noștri vor găsi rapid modalități de a ieși din impas. Pentru viitor, această evoluție sporește responsabilitatea UE de a face față provocării lansate de Vladimir Putin, la câțiva kilometri de frontierele noastre, împotriva valorilor noastre democratice fundamentale și a ordinii internaționale bazate pe norme, de care proiectul european a fost întotdeauna strâns legat încă de la început.” (vezi AICI)

Ce a transmis, ieri, domnul Borrell este o completare la declarațiile de săptămâna trecută făcute la Granada (Spania), când a afirmat că UE nu va putea compensa lipsa sprijinului SUA, Bruxellesul așteaptând ca Washingtonul să își reconsidere decizia și să reia sprijinul pentru Kiev.

Dar, în condițiile în care doamna von der Leyen a subliniat, la reuniunea informală a Consiliului European de la Granada, că aderarea se bazează pe merit, fără scurtături și fără aderări automate, orizontul Ucrainei (dar și al Republicii Moldova și Georgiei) devine aproape invizibil.

Procesul de aderare la Uniunea Europeană se bazează pe merite. Acest lucru a fost foarte clar și astăzi în discuția noastră: fără scurtături, fără aderare automată la Uniunea Europeană. Bazat pe merit. Dar nu numai țările candidate trebuie să lucreze la acest proces bazat pe merit.” (vezi AICI)

Odată cu apropierea alegerilor europarlamentare din 2024, nevricoasa von der Leyen își schimbă discursul. Teama de vot pune frână deciziilor arbitrare, personale, adoptate în numele europenilor nicidată întrebați în mod real dacă vor și cum vor să fie cheltuite sute de miliarde de euro din bugetul UE și al țărilor membre.

În final, revenind la situația critică din Israel și Palestina, insist să arăt că tragedia umană de acolo este o consecință a modului în care Occidentul a acționat inclusiv în cazul Ucrainei: cu dublă măsură, dublu limbaj, partizan și inconștient.

O cauză principală a evenimentelor din ultimele zile este oferită de faptul că Occidentul a renunțat la dialog și la procesul de pace din Orientul Mijlociu, care trebuie să ducă la soluția „două state”.
O altă cauză este neaplicarea rezoluțiilor ONU privitoare la Palestina și teritoriile ocupate … de Israel.

Dar … cine mai pune preț pe rezoluțiile ONU sau Consiliului de Securitate, câtă vreme acestea nu sunt în beneficiul Occidentului colectiv condus în haos de SUA?

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Republica Moldova, Rusia, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la UE rămâne să se spele pe cap cu problema Ucraina!

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Un articol perfect argumentat si bine scris.
    Felicitari.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.