Serghei Șoigu: Noile focare de conflict sunt escapade geopolitice, neocoloniale, occidentale

„Din păcate, situația politico-militară a lumii nu se îmbunătățește. Apar noi focare de conflict, în timp ce conflictele vechi escaladează. Acesta este produsul escapadelor geopolitice și acțiunilor neocoloniale egoiste ale Occidentului. Dar, spre deosebire de situația generală îngrijorătoare, se dezvoltă un parteneriat cuprinzător ruso-chinez, alături de un angajament strategic bilateral”, a declarat astăzi, la Beijing, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu (foto arhivă), prezent la ce-a de-a zece ediție a Forumului de Securitate Xiangshan (香山/Colina Parfumată).

Potrivi acestuia, conexiunea strategică dintre Moscova și Beijing este construită și consolidată, în contrast cu focarele de ostilitate produse de acțiunile țărilor occidentale. Acesta a subliniat că „relațiile tradiționale de prietenie Rusia-China mențin o dinamică ridicată a dezvoltării și se consolidează în toate domeniile”, contactele dintre liderii celor două țări jucând o semnificație semnificativă în acest sens.

Șoigu a mai arătat că sbordarea occidentală, care vizează o „înfrângere strategică” a Rusiei, elimină posibilitatea uui dialog productiv privind securitatea. „Rusia este deschisă la dialog și pentru rezolvarea oricăror probleme de Securitate, dacă dialogul este corect, egal și bazat pe respectul reciproc între părți. Cu toate acestea, negocierile fructuoase în acest domeniu sunt puțin probabile, dacă Occidentul nu își revizuiește politica distructivă, care implică provocarea unei înfrângeri strategice a Rusiei”, a mai declarat Serghei Șoigu.

Chiar și în aceste condiții, Șoigu a subliniat că Rusia rămâne pregătită pentru discuții, privind soluționarea post-conflict a crizei ucrainene și continuarea coexistenței cu Occidentul. „În cazul în care vor fi create condițiile necesare, rămânem pregătiți pentru discuții politice pe o bază realist. atât cu privire la soluționarea post-conflict a crizei ucrainene, cât și cu privire la continuarea coexistenței cu Occidentul în ansamblu”.

Mesajul de deschidere al forumului a fost prezentat de General de armată Zhang Youxia, vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a PCC și vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale a Republicii Populare Chineze.

La Forum Xiangshan din Beijing, început duminică sub tema „Securitate comună, pace durabilă”, participă delegații din 90 de țări, regiuni și organizații internaționale, între care peste 30 de reprezentanți ministeriali și lideri militari.

Directorului-adjunct al Secretariatului Forumului Xiangshan, Colonel Zhao Xiaozhuo, a declarat pentru Global Times că forumul are stabilite sesiuni axate pe securitatea regională europeană și din Orientul Mijlociu, “deoarece problemele de securitate precum conflictul Rusia-Ucraina și conflictul Israel-Palestina sunt foarte importante pentru securitatea din Europa și Orientul Mijlociu”. Potrivit acestuia, la eveniment participă toate părți implicate, urmărindu-se menținerea discuțiilor pe o cale rațională.

Potrivit Ministerului chinez al Apărării, cele patru sesiuni plenare ale forumului vor aborda responsabilitatea țărilor majore și cooperarea în domeniul securității globale, rolul țărilor în curs de dezvoltare în securitatea globală, arhitectura de securitate Asia-Pacific, precum și securitatea și dezvoltarea regională.

De asemenea, participanții vor aborda teme care privesc tendința de securitate și configurația situației de securitate în Asia de Nord-Est, centralitatea ASEAN în arhitectura cooperării regionale de securitate, noua arhitectură de securitate în Orientul Mijlociu, reconfigurarea păcii în Europa, prevenirea și gestionarea crizelor maritime militare, a riscului nuclear și a securității globale, securitatea inteligenței artificiale, precum și asistența umanitară și ajutorul în caz de dezastre, prin cooperarea militară internațională.

Nu în ultimul rând, pe durata celor trei zile, forumul Xiangshan va promova conceptul chinezi al comunității globale cu viitor comun, baza Inițiativei de Securitate Globală (GSI).

Forumul Xiangshan de la Beijing a fost inițiat ca platformă pentru țările în curs de dezvoltare, în special țările mici și mijlocii, încurajate să își facă auzită vocea și să se alăture dialogului, China, în calitate de cea mai mare țară în curs de dezvoltare fiind alături de Sudul Global și fiind o voce a țărilor în curs de dezvoltare.

În preziua deschiderii oficiale a forumului, organizatorii chinezi au programat  un seminar axat pe „Arta războiului”, a strategului militar antic Sun Tzu, ale cărei principii pot inspira comunitatea internațională să oprească conflictele și să rezolve disputele prin mijloace pașnice.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, Asia - Pacific, China, Din presa chineză, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.