Un magistru al noilor vremuri. Li Keqiang (1955-2023)

Anunțul privind trecerea în eternitate al fostului premier Li Keqiang a oprit timpul la Beijing.

China traversează în alt ritm astfel de momente, în cu totul altă cheie decât agitata, zgomotoasa și insidios-speculativa lume occidentală.

Dacă este să poți face o alăturare între realitatea chineză și realitatea occidentală, citatul din Schiller: „Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece”, poate se apropie de realitate.
Premierul Li Keqiang și-a făcut datoria cu asupra de măsură, fiind unul dintre artizanii Chinei de astăzi, o țară modernă, mândră, puternică. Li Keqiang, un demn continuator al predecesorului Wen Jiabao, va rămâne un onorabil lider de guvern care, vreme de zece ani, a reprezentat un model de integritate, efort și demnitate, fiind un veritabil magistru al noilor vremuri
.

Spre deosebire de lumea occidentală, în Asia, cu precădere în China, fiecare își știe locul, măsura, căderea, pasul … Este motivul pentru care speculațiile nu își au locul. La încheierea celui de-al doilea mandat de premier, regula era cunoscută de cei care au minim contact cu realitățile și cutuma chineze. Poate, abia acum, este înțeleasă retragerea totală din viața politică și publică, decisă în toamna lui 2022, intrată în practică în primăvara acestui an.

Singurii lideri români care au avut întâlniri oficiale cu premierul Li Keqiang au fost Victor Ponta (Beijing, 2014) și Viorica Dăncilă (Sofia, 2018), acestea fiind și ultimele contacte oficiale, la nivel de guverne, România – China.

Originar din provincia Anhui, licențiat în Drept al Universității Peking și Doctor în Economie, Li Keqiang a devenit membru al Partidului Comunist Chinez în 1976, acumulând experiență politică și administrativă în provinciile Henan – unde a fost guvernator și Liaoning – unde a fost Secretar al PCC. În anul 2009, Li a fost ales membru al Comitetului Permanent, al Biroului Politic și Comitetului Central al PCC, fiind numit viceprim-ministru al Guvernului Chinei. Din Martie 2013, până în Martie 2023, a fost prim-ministru, în cele două mandate China marcând salturi economice succesive, devenind a doua cea mai puternică economie a lumii.

În mandatele sale, China a eradicat sărăcia extremă, a atins o rată de urbanizare de peste 65%, și-a consolidat sistemele de sănătate și educație, a dezvoltat în mod impresionant rețelele de infrastructură rutieră (peste 150.000 de kilometri în sistem de autostradă) și feroviară de mare viteză(peste 35.000 de kilometri de rețea cu peste 300 km/h), a finalizat propria stație spațială, a devenit un influent actor diplomatic global. La fel de important, sub mandatele sale, China a acordat o atenție specială serviciilor de îngrijire a persoanelor vârstnice și politicilor de sprijin privind natalitatea.

Li Keqian a fost un veritabil susținător al politicii „o țară, două sisteme”, regiunile Hong Kong, Macao și Taiwan reprezentând priorități naționale.

Nu în ultimul rând, în mandatele de premier deținute de Li Leqiang, China a menținut cheltuielile bugetare anuale pentru educație la peste 4% din PIB, rata de școlarizare în învățământul obligatoriu de nouă ani ajungând la 95,5%.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2023, Asia, China, CHINA-ECE, Sofia 2018, Din arhive, Înţelege China, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la Un magistru al noilor vremuri. Li Keqiang (1955-2023)

  1. VELA GHEORGHE spune:

    Li Keqiang este PRIMUL Premier Chinez și Om de Stat din Lume care în 2013 a fost OVAȚIONAT de cel putin 20 de Ori, în Parlamentul României, atunci când l-a vizitat pe omologul său Român, Ex-Premierul Victor Ponta și pe vremea când Președintele uneia dintre Camerele Parlamentului era și Crin Antonescu.
    În acea zi în care a venit în România, eu eram într-un AUTOCAR și veneam de la Craiova către Timișoara. Vremea era cam mohorâtă, ba chiar cețoasă, iar Șoferul Autocarului a PRINS în direct la Radio, ALOCUȚIUNEA pe care Li Keqiang a ținut-o în Parlamentul României și a prins discursul său, taman după ce trecusem de Drobeta Turnu-Severin și eram aproape de Porțile de Fier 1 și am auzit DISCURSUL acestui Mare Om al Chinei, în direct la radio…!
    Când am ajuns acasă, către seară, am căutat pe internet să văd și VIDEO alocuțiunea… din Parlamentul Românilor.
    În presa chineză apăruse un TITLU într-un ziar (nu i-am reținut numele, dar știrea a fost preluată de pressa din România) în care unul dintre Reprezentanții chinezi care-l însoțea atunci pe acest Fost Premier Chinez în România, a spus (atunci când s-a Ridicat în picioare ADUNAREA Parlamentarilor Români de 20 de ori, ca să-l ovaționeze pe acest MARE OM DE STAT AL CHINEI pentru FRUMOASELE Cuvinte pe care le rostea atât despre România, cât și despre PRIETENIA Româno-Chineză care a existat în trecut în Românai și China): „Niciunde în lume nu m-am simțit mai mândru că sunt CHINEZ, decât în acest Parlament al României”!
    Dar tot în acea seară am văzut că „PRESS-TUȚIA” din România, aservită intereselor străine și controlată de străini, NU era deloc încântată de vizita acestui MARE Om Politic Chinez pe care el o făcea în România. Ba mai mult de-atât, fiindcă LI Keqiang a AMINTIT despre AJUTORUL pe care România l-a dat cu UTILAJE industriale și cu resurse și alte aporturi, CHINEI, care era după al doilea război mondial într-o situație dificilă, economică, o fătucă jurnalistă de la un Post Tv din România a spus: „Acestea lucruri (legate de PRIETENIA Româno-Chineză) și-au avut rostul lor în perioada comunistă…”insinuând viclean că acum o astfel de „prietenie” nu își mai are rostul din moment ce România a intrat în „structurile euro-atlantice”…(Nu îmi amintesc bine cuvintele ei, dar îi reproduc cu aproximație ideea…).
    Și când a plecat din România, la Aeroport, Li Keqiang i-a spus lui Victor Ponta un LUCRU MARE, de fapt un SFAT prețios, preluat dintr-un PROVERB CHINEZ ANTIC, dar acesta, adică Victor Ponta NU a făcut nimic ca să-l PREȚUIASCĂ. Și-anume, Li Keqiang i-a spus lui Victor Ponta așa: „În China există un Proverb care spune: CÂND AI UN PRIETEN BUN, chiar la capătul pământului de ar fi, TREBUIE și MERITĂ să-l păstrezi ca Prieten…”, însă Victor Ponta fie nu a înțeles MESAJUL pe care i l-a transmis LI KEQIANG ca România SĂ-ȘI PĂSTREZE PRIETENIA cu China, fie l-a înțeles, dar NU a făcut absolut nimic ca să-l valorifice cumva…!
    Pe atunci era Președintele USA, maleficul Barack Hussein OBAMA, iar VicePreședintele USA era actualul Președinte Joe Biden.
    Și la foarte scurt timp după vizita lui LI Keqiang a venit, tot la București și tot în Parlamentul României Vicepreședintele USA, J. Biden, care a vorbit și el în Parlament, numai că el NU a fost NICI ovaționat și NICI prețuit și CINSTIT și ONORAT așa cum a fost acest Mare și Minunat PRIETEN al României care a fost LI Keqiang!
    Și iarăși este interesant un lucru, și-anume faptul că la foarte scurt timp, după ce Li Keqiang a fost RRIMIT cu ONORURI cum NU a mai fost primit NICI un alt Om de stat după 1989, și Crin Antonescu și Victor Ponta NU au mai rămas la conducerea României…!
    Poporul Român și Românii de bine NU îl vor uita NICIODATĂ pe acest Mare Om al Chinei și Prieten Sincer al României, care a fost Li Keqiang care a PREȚUIT România și care a ÎNCERCAT să PĂSTREZE România într-o SFERĂ de Relații SPECIALE și PREFERENȚIALE cu China, DATĂ FIIND PRIETENIA care fusese CÂNDVA clădită și frumoasă și VIE, între Popoarele noastre!
    Eu, personal, în viața mea NU am fost interesat să aud discursurile altor Oameni Politici Străini, pe care ei le-au ținut în Țara noastră, decât atunci când a venit acest LI Keqiand în România în 2013 și V. Putin la Sumitul NATO în 2007 sau 2008…Atât…! Alții nu mi-au captat și surescitat intereseul…!
    VEȘNICĂ să-i fie pomenirea acestui PRIETEN AL ROMÂNILOR, care a fost LI KEQIANG, în MEMORIA și ISTORIA Românilor și Hristos Dumnezeul nostru să aibă milă și de sufletului lui! Amin!

  2. bloju spune:

    O imensa pierdere , o stea care a stralucit si a ars in plina glorie, si personala si nationala…
    Un facator de bine, cu daruire si competenta ! O figura placuta si empatica
    Ce pacat …

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.