Liderii țărilor BRICS au cerut, ieri, în cadrul unui summit special de urgență, încetarea imediată a focului în Fâșia Gaza și realizarea unei păci durabile. În cadrul primului eveniment de acest gen din istoria organizației, la invitația președintelui Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, cei 11 lideri BRICS au subliniat momentul critic al conflictului palestiniano-israelian, fiind solicitată încetarea pedepsirii colective a locuitorilor din Gaza, sub forma transfererului forțat, privarea de apă, electricitate și combustibil.
În cadrul summitului special, s-a afirmat că tragedia din Gaza este o consecință a aspirației SUA de a monopoliza rolul de mediere în procesul de soluționare palestiniano – israeliană, o soluție justă și durabilă la conflictul israeliano-palestinian putând fi obținută numai prin mijloace pașnice, mijloace care să conducă la înființarea unui stat suveran, independent al Palestinei.
În cele 45 de zile de bombardamente ale armatei Israelului în Fâșia Gaza, până la data de 21 Noiembrie 2023, au fost înregistrați peste 13.000 de morți, din care peste 5.300 copii, numărul palestinienilor strămutați din Gaza fiind de peste 1,7 milioane, mulți temându-se că nu li se va permite niciodată să se întoarcă acasă. Între victimele din Gaza se regăsesc peste 100 de lucrători ONU, omorâți în urma bombardamentelor israeliene, cea mai mare număr din timpul unui conflict, din istoria de 78 de ani a organizației.
Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, țară care deține președinția rotativă a BRICS, a declarat că forțele Națiunilor Unite ar trebui să fie prezente în Palestina, pentru a monitoriza încetarea ostilităților. Ramaphosa a solicitat încetarea imediată și cuprinzătoare a focului în Fâșia Gaza, deschiderea coridoarelor umanitare și eliberarea tuturor ostaticilor civili.
Potrivit președintelui Chinei, Xi Jinping, în Gaza trebuie să fie asigurate de urgență trei sarcini: sistarea ostilităților și să încetarea a focului, oprirea violențelor împotriva civililor și eliberarea civilii ținuți captive; deschiderea unor coridoare umanitare sigure și neîngrădite, iar pedepsirea colectivă a locuitorilor din Gaza sub forma transfererului forțat sau privarea de apă, electricitate și combustibil trebuie să înceteze; nu în ultimul rând, comunitatea internațională trebuie să prevină răspândirea conflictului și să evite instabilitatea Orientului Mijlociu. Potrivit președintelui Xi, singura modalitate viabilă pentru a rupe ciclul conflictului palestiniano-israelian constă în soluția celor două state, soluție susținută de liderii țărilor BRICS.
Președintele Vladimir Putin a transmis că “miile de morți și expulzarea în masă a civililor, dezastrul umanitar care se desfășoară în zonă, provoacă îngrijorare profundă”. Potrivit liderului rus, “toate acestea se întâmplă, de fapt, ca o consecință a aspirației Statelor Unite de a monopoliza rolul de mediere în procesul de soluționare palestiniano-israeliană și de a bloca activitățile Cvartetului mediatorilor internaționali din Orientul Mijlociu”.
Putin a accentuat că, “din cauza sabotajului deciziilor ONU, care a cerut în mod clar stabilirea și coexistența pașnică a două state independente și suverane, Israel și Palestina, mai mult de o generație de palestinieni a crescut într-o atmosferă de nedreptate, iar israelienii nu pot garanta pe deplin securitatea statului lor”.
În declarația comună emisă în la finalul summitului special, se arată că liderii BRICS condamnă actele ci violență împotriva civililor din Palestina și Israel, fiind solicitate investigații independente asupra evoluțiilor recente din regiune.
„Sunt condamnate actele de violență îndreptate împotriva civililor palestinieni și israelieni, inclusiv crimele de război, atacurile nediscriminatorii și vizarea infrastructurii civile, precum și toate actele de provocare, incitare și distrugere”, se arată în declarația în care se subliniază că „civilii trebuie protejați, în conformitate cu dreptul internațional umanitar și cu dreptul internațional al drepturilor omului”.
Liderii BRICS susțin în cadrul declarației comune că „o soluție justă și durabilă la conflictul israeliano-palestinian poate fi obținută numai prin mijloace pașnice”, o soluție „care să conducă la înființarea unui stat suveran, independent și viabil al Palestinei”.
Invitat să participle la summit special de urgență, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a declarant că se așteaptă ca țările BRICS să joace un rol tot mai important în abordarea problemelor globale, cu atât mai mult în situațiile critice cum este conflictul dintre Palestinina și Israel.
Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, noile țări membre BRICS
În cadrul discuțiilor de ieri, s-a afirmat că din cauza opoziției câtorva țări, Consiliul de Securitate al ONU nu a putut adopta măsuri ferme, devenind un obstacol pe care Consiliul nu îl poate depăși. Unele alte țări occidentale nu au dorința și curajul de a se ridica pentru Justiție, generând un vid în sistemul global de guvernare, s-a afirmat în cadrul discuțiilor.
Potrivit mass media de la Beijing, țările BRICS sunt angajate în promovarea discuțiile pentru pace, în respingerea violențelor și evitarea dezastrelor umanitare, o poziție diferită de cea a unor țări occidentale. În acest sens, a fost exprimată speranța că țările occidentale și țările BRICS vor colabora pentru detensionarea din Fâșia Gaza și a relațiilor palestiniano-israeliene, depunând eforturi concrete pentru pace și dezvoltare.
Pe de altă parte, în cadrul summitului BRICS, a fost anunțată intenția Pakistanului de aderare la grup în 2024, an în care Federația Rusă va prelua președinția rotativă.
De asemenea, a fost prezentată ca necesară clarificarea poziției Argentinei dacă își menține dorința de participare în cadrul BRICS, după ce noul președinte, Javier Milei, ales la data de 19 noiembrie a.c., a afirmat că nu intenționează să dezvolte relații cu Brazilia, China și Rusia. Mai mult, în condițiile în care SUA și Israel sunt considerate aliate prioritare ale Argentinei, Consilierul pentru politică externă al noului președinte, Diana Mondino, a declarat că nu vede niciun rost în participarea țării la BRICS, unde a fost admisă în urma Summitului din luna August a.c.
În urma Summitului BRICS din luna August 2023, organizat la Johannesburg, țărilor membre: Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud s-au alăturat: Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Iran, care vor avea statut deplin de la data de 1 Ianuarie 2024. Conform obiectivelor anunțate în luna August, țările BRICS urmăresc extinderea, dedolarizarea și limitarea hegemoniei americane.