Filarmonica „Oltenia” Craiova a sedus dragonul chinezesc

Peste câteva zeci de ore când vor reveni în țară, membrii Filarmonicii „Oltenia” Craiova ar trebui să fie așteptați la scara avionului ca pe o comoară neprețuită întoarsă la matcă, după mai bine de trei săptămâni în care a reprezentat România în cel mai onorant mod cu putință, în China. Prin intermediul Filarmonicii „Oltenia” Craiova, România a reajuns în China așa cum este cunoscută aici: puternică, vibrantă, plină de inspirație și talent.

În această seară de 8 Ianuarie 2024, la Beijing, în Sala de Concerte a Bibliotecii Naționale a Chinei, a fost pus punctul final în turneul premieră pentru o filarmonică din România, după 1990. Uriașa familie de muzicieni reuniți la Craiova din întreaga țară a fost, pentru aproape două ore, o pasională și uimitoare demonstrație de forță, de unică respirație în care se topesc toate problemele, suferințele, așteptările și dorurile … fie ale românilor aflația la margine de lume, fie ale publicului chinez tot mai dornic să descopere cultura altor popoare.

Sub bagheta reputatului dirijor chinez Fan Tao, un magician care conectează și sudează o spectaculoasă relație între orchestră și public, muzicienii din inima Olteniei au „păcătuit” doar prin faptul că nu pot fi transplantați în China, pentru a contribui suplimentar și în mod vital, ca un ultimatum, la bunele relații bilaterale.

Vreme de trei săptămâni, Filarmonica „Oltenia” Craiova a realizat o ascensiune, de la Sud, la Nord, răsplătită din plin de publicul chinez, începând din multiculturalul Shanghai, traversând coasta de Est a Chinei, urcând spre Nord până în capitala Beijing, acolo unde sunt primite și strălucesc numai cele mai respectate și valoroase talente, acolo unde sunt primiți ca acasă prietenii veniți de departe. Iar fii risipitori de sunete, de frumos și har, după ce au stăbătut 14 orașe, în care au susținut 18 concerte, au încântat și stimulat publicul din Beijing să ceară biss după biss.

Românii din inima Olteniei se vor întoarce acasă ca adevărați gladiatori ai păcii care au îmblânzit și sedus prin artă dragonul chinezesc.

Stimulați cu explicații și repetiții ad-hoc de dirijorul Fan Tao, spectatorii chinezi au cântat și au ținut ritmul lucrărilor interpretate de Filarmonica „Oltenia” Craiova, în cadrul unui repertoriu de înaltă ținută: Otto Nicholas, von Supe, Bela Bartok, Piotr Ilitch Ceaikovski, Jacques Offenbach, Johann Strauss Jr. Totul până când … la un nou biss, sala realmente a erupt de la primele note ale lucrării „Uvertura Festivalului de Primăvară” (春节序曲/chūn jié xù qǔ), compusă de Li Huanzhi, în anii ’50 ai secolului trecut, nelipsită din concertele de Anul Nou chinezesc care se apropie. Prin intermediul piesei, Li Huanzhi a transmis starea emoțională, dorința de armonie și prietenie, bucuria fericirii în familie și pace, la baza acesteia aflându-se ritmurile cântecelor și dansurilor populare chineze.

Vreme de două ore, pe aceeași scenă pe care în urmă cu aproape zece ani a concertat Corul Madrigal condus de Anna Ungureanu, Filarmonica „Oltenia” Craiova a recalibrat nivelul relației bilaterale, considerată în mod tradițional de prietenie, evenimentul fiind onorat de Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în China, E.S. Dan-Horia Maxim, de Directorul Institului Cultural Român din Beijing, Dr. Liviu Țăranu, și de Atașatul Cultural al Ambasadei, Claudiu Florian.

Din Beijing, mai spun doar atât: nu căutați prea departe ceea ce avem încă acasă. Prețuiți, protejați și promovați oamenii deosebiți, așa cum sunt profesioniștii Filarmonicii „Oltenia” Craiova, oameni despre care știm foarte puțin la nivel individual, dar care, împreună, sunt o superbă și spectaculoasă carte de vizită a României.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, De departe ... România, Din arhive, Înţelege China, Români în China, România, România - China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.