SUA și Marea Britanie, acuzate în Consiliul de Securitate pentru atacurile din Irak și Siria

Reprezentanții Consiliului de Securitate al ONU a fost din nou divizați, ieri, între SUA-Mare Britanie și reprezentanții Irakului, Siriei, Iranului, Rusiei și Chinei, cele din urmă condamnând atacurile derulate de americani și britanici în Irak, Siria și Iordania. Reuniți în sesiune de urgență, la cererea Rusiei, participanții au abordat ultimele evenimente din Fâșia Gaza și tensiunile în extindere din Orientul Mijlociu, cu consecințe potențial dramatice pentru pacea și securitatea regională. Subsecretar-General pentru Afaceri Politice și de consolidare a păci din cadrul ONU, Rosemary DiCarlo, a cerut membrilor Consiliului să sprijine eforturile pentru evitarea de noi ciocniri și pentru atenuarea tensiunilor din regiune.

Subliniez modul în care s-a poziționat fiecare parte, în urma ultimelor incidente: Siria și Irak acuză SUA de afectarea integrității și suveranității, SUA susținute de Marea Britanie au fost “devastate” de moartea a trei militari aflați în Iordania, în timp ce China și Rusia condamnă atacurile SUA-Marea Britanie care acutizează situația din Orientul Mijlociu, ca efect al situației din Fâșia Gaza.

Totodată trebuie avut în vedere modul în care SUA interpretează și aplică Articolul 51 din Carta ONU, în sensul exercitării dreptului la autoapărare, implicându-se în evenimente la mii de kilometri distanță de granițele proprii, pe teritoriul altor țări.

Subsecretarul-General pentru Afaceri Politice și de consolidare a păci din cadrul ONU, Rosemary DiCarlo a declarat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate incidente aproape zilnic incidente în regiune, între care și “aproximativ 165 de atacuri asupra unor facilități americane din Siria și Irak, ceea ce a determinat atacuri americane în cele două țări”, în condițiile în care atât Siria, cât și Irakul au condamnat atacurile care au produs morți și răniți în rândul civililor.

DiCarlo a mai evidențiat situația tensionată din regiune, inclusiv între forțele de apărare israeliene și Hezbollah peste linia albastră care separă forțele armate ale Israelului și Libanului. De asemenea, au fost lansate rachete deasupra Înălțimilor Golan ocupate de Israel și milițiile Iraniene, dar și atacuri aeriene atribuite Israelului, în mai multe zone din Siria. Nu în ultimul rând, oficialul ONU a evidențiat atacurile cu drone și rachete lansate de grupările Houthi împotriva navelor din Marea Roșie, precum și atacurile de represalii lansate de SUA și Marea Britanie.

Iranul acuză SUA pentru atacul ilegal și nejustificat

În cadrul reuniunii Consiliului de Securitate, Ambasadorul Iranului, Amir Saeid Iravani, a condamnat atacurile derulate SUA împotriva teritoriilor irakiene și siriene. “Acțiunile militare ale SUA sunt ilegale, nejustificate și încalcă în mod flagrant normele și principiile de bază ale dreptului internațional și Carta ONU”, a declarat Iravani, care a denunțat și atacurile SUA-Marea Britanie împotriva Yemenului.
“Aceste acțiuni ilegale care au vizat civili și infrastructuri vitale, au pus în pericol pacea și securitatea regională, reprezentând o problemă la adresa păcii și securității internaționale”.
În opinia ambasadorului Iranian, SUA și Marea Britanie fac „încercări disperate” pentru a “distrage atenția” de la cauza principală a situației actuale din Orientul Mijlociu. Iravani a acuzat SUA că joacă un rol destabilizator în regiune, sprijinind grupările separatiste din Siria, dar și pentru faptul că trupele americane continuă “activitățile ilegale” și prezența sub pretextul combaterii terorismului. “SUA și NATO trebuie să respecte decizia guvernului irakian de a-și înceta prezența militară acolo și de a-și retrage forțele din țară”.
“Este evident pentru toată lumea că cauzele profunde din regiune sunt ocupația, agresiunea și genocidul continuu și atrocitățile oribile comise de regimul israelian și susținute pe deplin de SUA împotriva palestinienilor nevinovați din Fâșia Gaza și Cisiordania”, a mai arătat Ambasadorului Iranului.

Irakul cere protejarea integrității teritoriale

Toate crizele din Orientul Mijlociu au legătură între ele, atacurile americane pe teritoriul Irakului fiind derule pe baza unor “pretexte inutile și ilogice”, a declarant Abbas Kadhom Obaid Al-Fatlawi, Reprezentantul Permanent Adjunct al Irakului la ONU. Acesta a subliniat că atacuri împotriva bazelor militare irakiene reprezintă o încălcare a suveranității și securității naționale, Consiliul de Securitate trebuind să protejeze integritatea teritorială a tuturor statelor.

Siria acuză SUA pentru situația din Orientul Mijlociu

Argumentele prezentate de SUA pentru a lansa atacuri militare în Siria sunt “aceleași pretexte fragile și afirmații înșelătoare pe care administrația americană le promovează pentru a justifica atacurile repetate”, a declarat Ambasadorul Republicii Arabe Siriene, Koussay Aldahhak. Mai mult, diplomatul sirian a acuzat SUA de “interpretări distorsionate și greșite” a prevederilor Cartei ONU, cauzele profunde ale conflictelor, suferinței și instabilității din Orientului Mijlociu fiind “politicile greșite și distructive ale SUA”.
Ambasadorul sirian a vizat sprijinul “orb și nelimitat” dat de Washington pentru ocupația israeliană și atrocitățile pe care Israelul le comite împotriva poporului palestinian, arătând că administrațiile americane, succesiv, au abuzat de calitatea de membru permanent al Consiliului de Securitate și au intervenit în afacerile interne ale altor țări, inclusiv în Siria.
Afirmând că SUA au format coaliții militare în afara umbrelei ONU și legitimității internaționale, comițând acte de agresiune și ocupație la nivel global, Ambasadorul Koussay Aldahhak a respins toate “pretextele și minciunile” pe care administrația americană încearcă să le folosească pentru a-și justifica agresiunea care are ca scop protejarea agenților săi din regiune. De asemenea, Siria respinge categoric faptul că teritoriile statelor membre au devenit o platformă pentru campaniile electorale americane și pentru afișarea unei forțe brute care subminează principiile securității colective pe care a fost fondată ONU.
Nu în ultimul rând, oficialul sirian a acuzat SUA că interpretează și aplică în mod abuziv Articolul 51 din Carta ONU privind autoapărarea, pentru a derula conflicte la mii de kilometri de granița proprie.

Articolul 51, Carta Națiunilor Unite
“Nimic din prezenta cartă nu va afecta dreptul inerent la autoapărare individuală sau colectivă în cazul în care are loc un atac armat împotriva unui membru al Organizației Națiunilor Unite, până când Consiliul de Securitate nu va lua măsurile necesare pentru menținerea păcii și securității internaționale. Măsurile luate de membri în exercitarea acestui drept de autoapărare vor fi raportate imediat Consiliului de securitate și nu vor afecta în niciun fel autoritatea și responsabilitatea Consiliului de Securitate în temeiul prezentei carte, de a lua în orice moment măsurile pe care le consideră necesare pentru menținerea sau restabilirea păcii și securității internaționale.”

SUA sunt devastate de moartea a trei militari

De partea cealaltă, Reprezentantul permanent-adjunct al SUA pe lângâ ONU, Robert A. Wood, a declarat că acțiunile “necesare și proporționale” din  2 Februarie, derulate în Irak și Siria au fost întreprinse în exercitarea dreptului SUA la autoapărare, potrivit Articolul 51 din Carta ONU.
Pierderea a trei militari americani, la data de 28 Ianuarie a.c., alături de alte zeci de răniți, a fost “devastatoare”, a declarat Wood care a subiniat că acțiunile derulate de forțele americane în Irak și Siria au fost necesare și proporționale, în conformitate cu dreptul internațional și în exercitarea dreptului la autoapărare. Mai mult, oficialul american a avertizat că “SUA vor lua măsuri suplimentare pentru a răspunde atacurilor viitoare sau amenințărilor de atacuri împotriva cetățenilor americani sau a personalului și facilităților americane”.
Pe de altă parte, Wood a precizat că “SUA nu doresc mai multe conflicte în regiune, atunci când lucrăm activ pentru a conține și deescala conflictul din Gaza și nu căutăm un conflict direct cu Iranul”.

Marea Britanie susțin pe deplin dreptul SUA
la autoapărare

Marea Britanie “susține pe deplin dreptul SUA la autoapărare și dreptul lor de a răspunde la atacurile asupra trupelor și bazelor sale”, alături de toate eforturile de menținere și consolidare a păcii și securității internaționale, inclusiv în Irak și Siria, a declarat Barbara Woodward, Ambasador și Reprezentant Permanent al Marii Britanii la ONU. În opinia acesteia, gruparea Daesh a contină să reprezinte “o amenințare gravă pentru aceste țări și pentru regiunea mai largă”, având capacitatea de a “direcționa, permite și inspira atacuri”, ceea ce continuă să reprezinte una dintre cele mai semnificative amenințări teroriste globale. În aceste condiții, “singurul obiectiv” al coaliției globale împotriva terorismului este “contracararea amenințărilor Daesh și prevenirea reapariției lor”.
Acuzând Iranul pentru sprijinul politic, financiar și militar acordat grupărilor din regiune, Barbara Woodward a cerut Teheranului să acționeze pentru a “preveni noi atacuri din partea reprezentanților și partenerilor săi din Irak, Siria și Yemen”.

China – Forța militară nu este o rezolvare

Istoria a arătat că folosirea mijloacelor militare nu oferă soluții la problemele care tulbură Orientul Mijlociu, acțiunile SUA nefăcând decât să exacerbeze și să creeze noi tulburări în regiune, a declarat Zhang Jun, Ambasadorul Chinei la ONU. Diplomatul chinez a arătat că motivul fundamental al situației actuale din regiune este eșecul de a pune în aplicare o încetare a focului în Gaza.

Rusia acuză atacurile ilegale și iresponsabile ale SUA

Acțiunile SUA din Orientul Mijlociu sunt doar cele mai recente dintr-o serie de atacuri ilegale și iresponsabile, pe fondul unei escaladări fără precedent a violenței, atacurile aeriene masive demonstrând natura agresivă a politicilor americane și ignorarea completă de către Washington a dreptul internațional, a declarat Vasily Nebenzia, Ambasadorul Federației Ruse la ONU.
Acesta a subliniat că participarea Marii Britanii alături de SUA nu ar trebui să creeze iluzia unei “coaliții internațională”, câtă vrme Londra nu a răspuns pentru zelul de a sprijini acțiunile pur provocatoare ale “ fratelui său mai mare” de la Washington. Potrivit diplomatului rus, SUA încearcă în mod deliberat să atragă principalele țări din Orientul Mijlociu, inclusiv Iranul, într-un conflict regional.
Condamnând cu fermitate agresiunea SUA împotriva națiunilor suverane, Vasily Nebenzia a arătat că acestea au crescut nivelul de instabilitate din regiunea aflată deja “în flăcări”. Pentru aceasta, Rusia a cerut comunității internaționale să “condamne necondiționat acțiunile nesăbuite ale Washingtonului și ale aliaților săi din Orientul Mijlociu, care au încălcat suveranitatea atât a Siriei, cât și a Irakului”.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Fâșia Gaza, Multilateralism ... în doi, Război în Gaza, Rusia. Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la SUA și Marea Britanie, acuzate în Consiliul de Securitate pentru atacurile din Irak și Siria

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Pai, avand in vedere ca SUA au baze militare peste tot in lume, rezulta ca Washingtonul isi poate exercita „dreptul la autoaparare” pe absolut tot globul pamantesc.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.