FOTO | China a lansat un satelit care va orbita în jurul Lunii

China a lansat, în această dimineață, un satelit releu care va orbita în jurul Lunii, urmând să asigure viitoarele expediții spațiale chineze.
Satelitul Queqiao 2 (Podul cârtiței 2) a fost lansat în spațiu de o rachetă purtătoare Marșul cel Lung 8, de la Centrul de lansări spațiale Wenchang, provincia Hainan, din sudul Chinei. După 24 de minute, satelitul a fost decuplat de racheta purtătoare intrând pe o traiectorie de transfer spre Lună, fiind desfășurate sistemele de captare a energiei solare și antenele de comunicații.

În următoarele câteva zile, satelitul spațial va efectua o serie de manevre pentru corecția traiectoriei și de încetinire a vitezei înainte de a intra pe o orbită eliptică în jurul Lunii, devenind al doilea satelit releu care va transmite informații în timp real despre satelitul natural al Pământului, după satelitul Luna 10 lansat de URSS, la 31 Martie 1966.

Dezvoltat de Academia Chineză de Tehnologie Spațială, Queqiao 2 are aproximativ 1,2 tone și două sarcini utile majore: o antenă parabolică de 4,2 metri pentru comunicația cu sondele lunare și o antenă parabolică de 0,6 metri pentru transmiterea de date spre centrul de control de pe Pământ.

Odată ce va intra pe orbita prestabilită, Queqiao 2 va efectua teste de comunicare cu sonda Chang’e 4 care se află pe suprafața lunară și Chang’e 6, care așteaptă lansarea la Centrul Wenchang.
Mai mult, satelitul va sprijini misiunile Chang’e 7 și 8 (Chang’e este denumirea unei zeițe mitologie chineze), care vor reprezenta baza unui plan multinațional ambițios care urmărește construirea unei Stații Internaționale de Cercetare lunară până în 2030.

China a deschis propriul program lunar în 2004. Din 2007 a lansat cinci sonde spre Lună, cea mai recentă misiune, Chang’e 5 aselenizând în Decembrie 2020 de unde a trimis pe Pământ 1,731 kilograme de probe lunare.

Lansarea de azi a marcat a treia misiune a rachelor Marșul cel Lung 8, o rachetă purtătoare de nivel mediu utilizată în premieră într-o misiune lunară.

China a anunțat că, în 2024, va derula peste 100 de lansări spațiale urmând să stabilească un nou record al lansărilor într-un singur an. Aproape 70 dintre misiuni vor include plasarea a peste 290 de sateliți spațiali pe diferite orbite, două zboruri cu echipaj uman și două misiuni de marfă către Stația Spațială a Chinei – Tiangong. De asemenea, este inclusă misiunea Chang’e 6 care vizează prelevarea de probe lunare din partea îndepărtată (nevăzută) a Lunii și lansările inaugurale ale rachetelor purtătoare Marșul cel Lung 6C și Marșul cel Lung 12.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Rusia, Stația Spațială a Chinei, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.