Mark Rutte: Decuplarea de China nu este o opțiune pentru guvernul Olandei

Decuplarea și ruperea lanțurilor logistice nu este o opțiune politică pentru guvernul Olandei, în condițiile în care orice acțiune care afectează interesele de dezvoltare ale Chinei va afecta și pe cei care inițiază aceste acțiuni, a declarat astăzi, la Beijing, premierul Mark Rute, aflat în vizită oficială în China la invitația premierului Li Qiang. Rutte este însoțit la Beijing de o ministrul olandez al Comerțului Exterior, Geoffrey van Leeuwen, și de o delegație de oameni de afaceri.
Premierul Mark Rutte este primul oficial de rang înalt din cadrul țărilor Uniunii Europene care ajunge la Beijing în acest an. 

În cadrul discuțiilor avute cu președintele Xi Jinping, la Marea Sală a Poporului din Beijing, premierul Rute a subliniat că Olanda prețuiește relația de prietenie cu China, dorind să aprofundeze parteneriatul bilateral și să consolideze cooperarea economică-comercială, comunicarea și coordonarea pe teme regionale și internaționale. Pe de altă parte, Rutte a mulțumit Chinei pentru că a oferit acces fără viză, pentru o perioadă de 15 zile, cetățenilor olandezi.

Rememorând prima vizită în China, în calitate de premier, efectuată în 2013, și stabilirea parteneriatului de cooperare cuprinzător deschis și pragmatic China-Olanda, în 2014, alături de președintele Xi Jinping, Mark Rutte a afirmat că relațiile dintre cele două țări au menținut o bună dezvoltare, volumul comerțului s-a dublat, cooperarea bilaterală având un mare potențial.

Președintele Xi Jinping a subliniat că relațiile China-Olanda s-au dezvoltat constant și rapid, în ultimii zece ani, cooperarea dintre cele două țări, în diverse domenii, fiind aprofundată, Olanda devenind o adevărată poartă pentru cooperarea China-UE. În aceste condiții, China este pregătită să consolideze parteneriatul de cooperare cuprinzător deschis și pragmatic bilateral, invitând companiile olandeze să investească în China, sperând ca Olanda să oferi un mediu de afaceri echitabil și transparent pentru întreprinderile chineze.

Potrivit președintelui Xi, globalizarea economică poate întâmpina curente potrivnice, însă tendința generală a istoriei nu poate fi schimbată, neexistând nicio cale de ieșire din „decuplarea și ruperea lanțurilor de aprovizionare”, singura opțiune rațională fiind deschiderea și cooperarea. Mai mult, în opinia președintelui Chinei, ridicarea în mod artificial a barierelor tehnologice și fragmentarea lanțurilor industriale și de aprovizionare nu vor duce decât la divizare și confruntare.

Politica Chinei față de Europa a rămas stabilă, Europa fiind privită ca un partener important într-o lume multipolară, a mai arătat Xi Jinping, exprimând speranța că Olanda va continua să joace un rol activ în promovarea înțelegerii reciproce și în dezvoltarea unor relații constructive China-UE.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ANRPC 2024, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Uniunea Europeană, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.