China cere SUA să nu mai insiste pe logica hegemonică, SUA anunță că nu renunță

Dialogul China-SUA în plan politic și diplomatic rămâne ireconciliabil pe temele sensibile, întâlnirea ministrului chinez de Externe, Wang Yi, și Secretarului de stat american, Antony Blinken, derulată sâmbătă, în marja reuniunii ministeriale ASEAN de la Vientiane (Laos), reconfirmând blocajul instalat de mai mult de șase ani.

Din perspectivă chineză, relațiile bilaterale China-SUA continuă să se confrunte cu riscuri și provocări acumulate, rămânând într-un moment critic de dezescaladare, fiind necesar ca administrația americană să renunțe la politica și logica hegemonică, dar și la stimularea tensiunilor în Strâmtoarea Taiwan și a forțelor care urmăresc independența Insulei Taiwan.

De partea cealaltă, SUA susțin că vor continua adopte măsurile necesare pentru protejarea intereselor și valorilor proprii, precum și pe cele ale aliaților și partenerilor, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului, fiind subliniată importanța menținerii păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan, odată cu îngrijorarea cu privire la situația din Marea Chinei de Sud.

Urmărind comunicatele oficiale, dialogul de la Vientiane s-a înscris în rutina dialogurilor din ultimii ani, fiind o reafirmare a tatonărilor pe un fond tot mai încordat, lipsit de speranța unor soluționări lipsite de contondențe. China cere respect în limitele granițelor și egalitate în cadrului legal internațional, în timp ce SUA reafirmă dreptul de a interveni oriunde în plan global acolo unde are interese sau parteneriate.

Potrivit Ministerului chinez de Externe, Wang Yi a solicitat stabilizarea relațiilor bilaterale, recalibrarea direcției, gestionarea riscurilor și abordarea în mod corespunzător diferențele, pentru a elimina tulburările și petru a promova cooperarea bilaterală.
Câtă vreme în relația cu SUA China asumă principiile respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig, SUA ar trebui să pună în aplicare angajamentele asumate de președintelui Joe Biden, revenind la o politică rațională și pragmatică în relația cu China, pentru a promova o relație bilaterală stabilă, sănătoasă și durabilă.

Ministrul Wang a subliniat că SUA au o percepție greșită asupra Chinei, reflectată din logica hegemonică americană, în contrast cu politicile chineze care nu caută hegemonie, nu practică o politică de putere, ci impunerea păcii și securității globale.

Fiind angajată pe calea dezvoltării pașnice și a construirii unei comunități cu un viitor comun pentru omenire, prin intermediul ministrului Wang, China a reiterat că Insula Taiwan face parte din China, că nu a fost și nu va fi niciodată o țară. „Independența Taiwanului contravine păcii din strâmtoare, fiecare provocare făcută de forțele pro-independență fiind întâmpinată cu contramăsuri, pentru a reduce spațiul de acțiune, în favoarea obiectivului unificării complete”, se arată în comunicatul MAE chinez, în care este subliniat că SUA sunt ferm angajate să urmeze politica unei singure China.

Pe de altă parte, ministrul Wang a prezentat situația din Reciful Ren’ai Jiao, arătând că autoritățile chineze au ajuns la un acord provizoriu cu autoritățile filipineze privind gestionarea situației, cerând SUA să nu mai instige și provoace probleme, subminând stabilitatea în Marea Chinei de Sud.

În problema Ucrainei, Wang a subliniat că poziția Chinei este una corectă și transparentă, continuând să promoveze discuțiile de pace, fiind necesar ca SUA să nu mai abuzeze de sancțiunile unilaterale și de „jurisdicția cu braț lung”. Mai mult, China respinge acuzațiile false (privind sprijinul militar acordat Rusiei – n.m.) și nu va ceda presiunilor sau șantajului, adoptând măsuri ferme pentru a-și proteja interesele majore și drepturile legitime.

De partea cealaltă, potrivit Departamentului de Stat, dialogul de la Vientiane a fost unul deschis și productiv, Secretarul Antony Blinken subliniind importanța continuării diplomației pentru a gestiona în mod responsabil concurența, pentru a discuta deschis temele care împlică diferențe de opinii.

Arătând necesitatea creșterii comunicării militare, pentru a preveni calculele greșite și conflictele, Blinken a reiterat că SUA vor continua să ia măsurile necesare pentru a-și proteja interesele și valorile, precum și pe cele ale aliaților și partenerilor, inclusiv în ceea ce privește drepturile omului. Mai mult, a subliniat prioritatea cazurilor de „cetățeni americani care sunt reținuți pe nedrept sau supuși interdicțiilor de ieșire din China”.

SUA, împreună cu aliații și partenerii, vor avansa viziunea unui Indo-Pacific liber și deschis, odată cu menținerea păcii și stabilității în Strâmtoarea Taiwan.
Secretarul de stat Blinken a transmis îngrijorarea SUA cu privire la sprijinul pe care China în cordă industriei de apărare a Rusiei, iar dacă Beijingul nu acționează pentru a aborda această amenințare la adresa securității europene, Statele Unite vor continua să ia măsurile adecvate pentru a face acest lucru.

În cadrul discuțiilor, Wang Yi și Antony Blinken au mai abordat situația din peninsula Coreeană, Birmania și necesitatea încetării războiului din Gaza.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, ASEAN, Asia, Asia - Pacific, China, Din arhive, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, Fâșia Gaza, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Război în Gaza, Război în Ucraina, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.