MOSCOVA: Rusia și China au renunțat reciproc la revendicările teritoriale

Renunțarea reciprocă la revendicările teritoriale de către autoritățile de la Moscova și Beijing a fost stabilită oficial la data de 16 Iulie 2001, Tratatul de bună vecinătate, prietenie și cooperare, încheind problemele de frontieră odată pentru totdeauna, prin semnarea Acordului suplimentar privind partea de Est a frontierei Rusia-China la, 14 Octombrie 2004, a afirmat Maria Zakharova (foto), purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, ca reacție la declarațiile din ultimele zile ale liderului de la Taipei (Taiwan).

Potrivit agenției de presă TASS, Maria Zaharova a declarat că „ceea ce cred unii politicieni marginali, obsedați de revansă, poate genera îngrijorare, dar noi nu o vom face”, comentând o remarcă făcută de Lai Ching-te, șeful administrației de la Taipei, potrivit căruia dacă Beijingul revendică Taiwanul, ar trebui să revendice și teritoriile din Orientul Îndepărtat din Rusia.

„Pe scurt, Lai, care este împins spre separatism de către americani, poate spune orice îi place, dar nu va face bine pentru el sau pentru rezidenții taiwanezi”, a adăugat Zakharova.

Aceasta a subliniat că „Rusia a respectat în mod constant principiul unei singure China și consideră guvernul chinez ca fiind singurul guvern legitim al țării. Acestea fiind spuse, șeful administrației taiwaneze nu este în măsură să facă declarații în numele Beijingului, iar Taipeiul ar face bine să nu se supraestimeze atunci când vizează ceva ce aparține altcuiva”.

Zakharova a mai adăugat că Lai Ching-te ar trebui să acorde mai multă atenție problemelor economice ale insulei și să demonstreze o abordare constructivă a propunerii conducerii chineze de reunificare pașnică cu China continentală, Rusia fiind încrezătoare că „prietenii noștri din Beijing împărtășesc aceeași poziție”.

Lai Ching-te a declarat, într-un interviu acordat mass media de la Taipei și preluat de presa americană, că în cazul în care pretențiile Chinei asupra Taiwanului vizează integritatea teritorială, atunci ar trebui să revendice și teritoriile din Rusia, cedate în secolul XIX.

„Dacă este de dragul integrității teritoriale, de ce nu ia înapoi pământurile ocupate de Rusia, care au fost incluse în Tratatul de la Aigun? Rusia este acum la cel mai slab drept?”, a adăugat Lai. „Tratatul de la Aigun semnat în timpul Qing – puteți cere Rusiei (pentru pământ înapoi), dar nu o faceți. deci este evident că nu vor să invadeze Taiwanul din motive teritoriale.”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.