FOCAC 2024: China a construit 160 de centrale electrice, în 27 de țări din Africa

În ultimii 24 de ani, companiile chineze au construit și reabilitat pe continentul african peste 10.000 de kilometri de cale ferată, aproape 100.000 de kilometri de autostradă, 1.000 de poduri și 100 de porturi. De asemenea, China a contribuit la construirea a zeci de mii de stații de internet wireles, de care beneficiară peste 900 de milioane de africani și a furnizat ajutor financiar pentru aplicarea unor proiecte agricole, de alimentare cu apă, medicale, de îngrijire a copiilor și în domeniul educației. Începând din anul 2007, China a contribuit la construirea a 160 de centrale electrice, în 27 de țări din Africa, alte 14 centrale fiind în construcție.

Datele au fost prezentate în marja Forumului privind Cooperarea China-Africa (FOCAC) 2024 deschis oficial astăzi, la Marea Sală a Poporului din Beijing, în prezența președintelui Xi Jiping și a 53 de președinți și premieri din țările Africii, însosiți câteva mii de delegați.

Potrivit datelor prezentate de partea chineză, în 2023, a fost înregistrată o valoare de 4,47 miliarde yuani în exportul utilajelor de construcții către Africa (+15,6%), în timp ce exporturile de autovehicule pe noi tipuri de energie cu crescut cu 291%, cele de baterii Li-ion cu 109%, iar produse fotovoltaice cu 57%.

În ultimii zece ani, valoarea contractelor încheiate între companiile din China și Africa a ajuns la peste 700 de miliarde USD, cifra de afaceri depășind 400 de miliarde USD, aducând Africii peste 1,1 milioane de locuri de muncă, doar în ultimii trei ani.
Pe de altă parte, astăzi președintele Xi a anunțat investiții și alocări bugetare de aproape 100 de miliarde USD pentru stimultarea și dezvoltarea cooperărilor China-Africa în multiple domenii, inclusiv în domeniul militar.

Pe fondul schimbărilor globale, China și țările Africane trebuie să îți apere în comun, cu fermitate, drepturile și interesele legitime, motiv pentru care autoritățile de la Beijing au propus ridicarea relațiilor bilaterale ale Chinei cu toate țările africane care au legături diplomatice, la nivelul relațiilor strategice și ridicarea poziționării generale a relațiilor China-Africa la o nivelul comunității China-Africa cu un viitor comun în noua eră, a anunțat astăzi președintele Chinei, Xi Jinping, în cadrul ceremoniei de deschidere a Summitului de la Beijing al Forumului privind cooperarea China-Africa (FOCAC) 2024.

În condițiile în care Africa „experimentează o nouă trezire către obiectivele de modernizare prezentate în Agenda 2063 ale Uniunii Africane”, China este gata să consolideze schimbul de experiență în guvernare cu Africa, sprijinind toate țările africane să exploreze o cale de modernizare adecvată propriilor condiții naționale, asigurând drepturi și oportunități egale pentru toate țările.

„Modernizarea este un drept inalienabil al tuturor țărilor din lume. Procesul de modernizare din Occident a adus mari suferințe unui număr mare de țări în curs de dezvoltare. După sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, țările din lumea a treia, reprezentate de China și Africa, au obținut independența și dezvoltarea una după alta și au corectat constant nedreptățile istorice în procesul de modernizare”, a declarat președintele Xi.

Președintele Xi Jinping a prezentat „Zece acțiuni de parteneriat” și acțiune comună China-Africa care vor fi derulate în cadrul Inițiativei Civilizației Globale, pentru care în următorii trei ani vor fi alocate 360 de miliarde yuani (aproximativ 50 de miliarde USD), inclusiv 210 miliarde yuani (aproximativ 30 miliarde USD) linii de credit și 80 de miliarde yuani (aproximativ 11 miliarde USD) pentru diferite tipuri de asistență.

Nu în ultimul rând, guvernul de la Beijing va stimula companiile chineze să investească cel puțin 70 de miliarde yuani (aproximativ 10 miliarde USD) în Africa, odată cu emiterea de „Obligațiuni Panda” de către Africa în China, pentru cooperarea practică în diverse domenii.

China va susține înființarea unei rețele de 25 de centre de cercetare China-Africa, va acorda un tratament tarifar zero pentru 100% din produsele tuturor țărilor cel mai puțin dezvoltate, inclusiv 33 de țări africane care au stabilite relații diplomatice cu China. De asemenea, a fost anunțată construirea unei zone pilot pentru cooperarea economică și comercială aprofundată China-Africa și a 20 de centre demonstrative digitale, pentru o nouă rundă a revoluției științifice, tehnologice și transformare industrială.

Pe de altă parte, președintele Xi a anunțat că China este gata să dezvolte 30 de proiecte de conectivitate a infrastructurii în Africa, pentru construirea unei rețele coordonate China-Africa cu legături terestre-maritime.
Totodată, China este gata să dezvolte alianța medicală cu Africa, în cadrul căreia au fost derulate 20 de proiecte medicale și anti-malarie, odată cu sprijinirea înființării Centrului Africa pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Apoi, China va oferi un miliard de yuani (aproximativ 125 milioane euro) în ajutor alimentar de urgență pentru Africa, va amenaje 100.000 de hectare de zone demonstrative pentru standardizarea agricolă și va construi Alianța China-Africa pentru Inovare în Știința și Tehnologiile Agricole, în cadrul a 500 de proiecte de bunăstare publică urmând să fie create un milion de locuri de muncă în Africa.

Nu în ultimul rând, președintele Xi a anunțat că China este gata să stabilească un parteneriat cu Africa pentru aplicarea Inițiativei de Securitate Globală, oferind asistență militară gratuită în valoare de un miliard de yuani, pregătire pentru 6.000 de militari și 1.000 de polițiști, alții 500 de tineri ofițeri militari africani urmând să fie invitați în programe de studii în China. De asemenea, vor fi continuate exercițiile militare comune, de instruire comună și patrule comune.

În mesajul transmis, Xi Jinping a cerut unirea forței celor peste 2,8 miliarde de chinezi și africani, pentru a susține modernizarea, iar prin modernizarea China-Africa să fie susținută modernizarea Sudului Global, pentru a „desena o nouă imagine în istoria dezvoltării umane, pentru a promova împreună lumea către un viitor luminos de pace, securitate, prosperitate și progres”.

Pe de alt parte, în cadrul celei de-a noua Conferință ministeriale a Forumului pentru Cooperarea China-Africa (FOCAC), organizată marți, la Beijing, la care au participat miniștrii de Externe și Economiei din 53 de țări africane și reprezentanții Uniunii Africane (UE), ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat că ascensiunea Sudului Global reprezentat de China și Africa influențează tot mai profund dezvoltarea societății umane.
În aceste condiții, actuala ediție FOCAC va stabili o nouă etapă pentru ca Sudul Global să avanseze împreună spre modernizare și conectivitate, China fiind cel mai mare partener comercial al Africii în ultimii 15 ani consecutivi.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Africa, Analize - Comentarii, Asia, China, Din arhive, Din presa chineză, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.