China a lansat cu succes, misiunea spațială Shenzhou-19. În această dimineața, la ora 4:27 ora Beijing, nava spațială la bordul căreia se află trei taikonauți a fost lansată cu ajutorul rachetei purtătoare Marșul cel Lung-2F, de la centrul de lansare a sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei.
La aproximativ zece minute după lansare, nava spațială s-a separat de racheta purtătoare, întrând pe orbita prestabilită.
Conform programului, după aproximativ șase ore și jumătate de zbor și coordonare cu Stația Spațială Tiangong, nava spațială va andoca la modulul de bază Tianhe, al stației.
Cei trei taikonauți care asigură misiunea Shanzhou-19: Cai Xuzhe – comandant, Song Lingdong și Wang Haoze (foto medalion), se vor întâlni cu cei trei colegi ai misiuni Shenzhou-18, urmând să facă rotația pe orbita terestră și să asigure activitatea în spațiu pentru următoarele șase luni: teste științifice, activități extravehiculare, instalarea de dispozitive de protecție împotriva deșeurilor spațiale, proiecte de educație științifică.
Cai Xuzhe, Song Lingdong și Wang Haoze vor derula în total 86 de experimente tehnologice și de cercetare în domeniul științelor spațiale, care acoperă viața în spațiu, fizica de bază în condiții de microgravitație, știința materialelor spațiale, medicina spațială și noile tehnologii spațiale.
Misiunea Shenzhou-19 este a patra misiune cu echipaj uman de la activarea Stației Spațiale Tiangong și cea de-a 33-a misiune a programului spațial cu echipaj uman al Chinei.
* * *
Membrii misiunii spațiale Shenzhou-18: Ye Guangfu, Li Cong și Li Guangsu, au derulat timp de șase luni diferite experimente științifice în domeniul științei materialelor spațiale, fizica fluidelor în condiții de microgravitație și știința combustiei, dar și primul studiu din lume cu celule stem pe orbita terestră..
De asemenea, au realizat primul proiect chinez de cercetare ecologică acvatică pe orbita terestră, care a implicat creșterea și cercetarea peștilor zebră în spațiu, fiind observate comportamente anormale în microgravitație cum ar fi înotul cu burta în sus, rostogolirea și rotirea.
În urma acestor exeperimente, cercetătorii chinezi vor analiza probele de apă, ouăle de pește și alte probe aduse de pe stația Tiangong, pentru a înțelege efectele mediului spațial asupra creșterii, dezvoltării și comportamentului vertebratelor.
* * *
Alături de proiectelor în cadrul spației spațiale, China va continua pregătirile pentru trimiterea pe lună a unui echipaj uman până în anul 2030, dar și construirea unei baze lunare permanente.