Președintele Xi Jinping îi cere lui Donald Trump o cooperare corectă

Președintele Chinei, Xi Jinping, a avut astăzi un dialog cu Donald Trump pe care l-a felicitat pentru realegerea în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii (SUA), cerând totodată să găsească modalitatea corectă pentru a se înțelege în noua eră, astfel încât atât ambele țări, cât și întreaga lume, să aibă de câștigat.

Potrivit Ministerului chinez de Externe, în cadrul dialogului telefonic inițiat de Beijing, președintele Xi a transmis că istoria a arătat că China și SUA au de câștigat din cooperare, dar și că au de pierdut din confruntare, o relație stabilă, solidă și durabilă China-SUA servind intereselor comune ale celor două țări, fiind totodată un răspuns așteptat de comunitatea internațională.

Nu în ultimul rând, Xi a exprimat speranța ca ambele părți vor susține principiul respectului reciproc, coexistenței pașnice și cooperării câștig-câștig, consolidând dialogul și comunicarea, odată cu gestionarea în mod corespunzător a diferențele.

Președinții Xi Jinping și Donald Trump s-au întâlnit în cadrul unor vizite oficiale de stat în luna Aprilie 2017 (în Florida/FOTO) și Noiembrie 2017 (la Beijing/FOTO JOS). În ciuda acordurilor bilaterale semnate, în valoare de peste 250 de miliarde USD, în luna Iunie 2018, administrația Trump a decis să declanșeze războiul comercial cu China, pentru ca în luna August a aceluiaș an Beijingul să răspundă. (vezi AICI)

Ulterior, tensiunile economice și diplomatice s-au acutizat, atingând maximul în madantul președintelui Biden, odată cu vizita în Taiwan efectuată la începutul lunii August 2022 de președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi. Tensiunile au escaladat până la sistarea dialogului militar și anularea Convorbirilor de coordonare a politicilor de apărare. (vezi AICI)

Dialogul China – SUA a fost reluat treptat după întâlnirea Joe Biden – Xi Jinping din luna Noiembrie 2023, din San Francisco (vezi AICI), unde a fost reiterat că problema Taiwan reprezintă o linie roșie în cadrul relațiilor bilaterale, administrația americană fiind solicitată să sisteze înarmarea insulei chineze și stimularea acțiunilor separatiste.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, Din arhive, Înţelege China, Multilateralism ... în doi, Problema Taiwan, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.