China Daily – România într-o analiză comparativă în care SUA acordă preferenţial statutul de economie de piaţă

Sub titlul „Eliminarea discriminării comerciale„, cotidianul chinez de limbă engleză China Daily, publică, vineri, o analiză în care se arată că „SUA şi UE ar trebui să recunoască statutul Chinei de economie de piaţă şi să oprească restricţiile impuse produselor sale”. Autorul analizei, Pan Rui, profesor la Centrul de Studii Americane al Universităţii Fudan susţine că deşi relaţiile economice şi comerciale chino-americane nu reprezintă în mod automat şi bunele relaţii politice, ele servesc drept tampon al conflictelor grave dintre cele două ţări.
În acest context, România apare, alături de Bulgaria, ca exemplu de acţiune a SUA care „a folosit statutul de economie de piaţă ca un standard flexibil în trecut”. Pan Rui arată că „majoritatea ţărilor din Europa de Est au fost scoase din lista economiilor de piaţă în 1990” şi că România şi Bulgaria au reprimit acest statut, în anul 2003, „pentru că au susţinut războiul din Irak”. Autorul leagă, aşadar, „bunăvoinţa SUA” (n.m.) de disponibilitatea necondiţionată a României şi Bulgariei de a susţine acţiunile şi proiectele militare americane.
Autorul citează o declaraţie a Ministerului chinez al Comerţului potrivit căreia „barierele comerciale discriminatorii împotriva Chinei există în relaţiile sale cu parteneri comerciali importanţi, cum ar fi Statele Unite şi Uniunea Europeană”. Aflată în etapa finală a negocierilor de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), China se confruntă cu alianţa SUA – UE care îi refuză recunoaşterea statutului de economie de piaţă.
„China este singura ţară supusă unor dispoziţii discriminatorii. Toţi ceilalţi membri ai OMC pot invoca aleatoriu restricţii discriminatorii asupra importurilor din China. În consecinţă, statutul de economie de piaţă a devenit o scuză pentru acţiuni în justiţie anti-dumping împotriva Chinei”, susţine autorul.
Rui Pan susţine că statutul Chinei de non-economie de piaţă este doar la suprafaţă o problemă economică, pentru că aceasta s-a transformat într-o problemă politică. „SUA vorbeşte de criteriile pe care China trebuie să le îndeplinească pentru a primi statutul de economie de piaţă, criterii care se potrivesc propriilor interese ale SUA”, enumerând convertibilitatea monedei chineze şi nivelul salarial stabilit prin negocieri libere. Atâta timp cât China va respecta aceste cerinţe, SUA i-ar putea acorda statutul de economie de piaţă.
Acest lucru înseamnă că „statutul de economie de piaţă depinde de concesiile strategice pe care China le va face pentru a se potrivi condiţiilor SUA, care a decis să folosească statutul de economie ca monedă de negociere pentru a face faţă dezvoltării Chinei”, a mai apreciat profesorul Rui Pan.
Analiza apare în contextul în care luna aceasta, la Washington este programată cea de-a treia rundă a dialogului strategic şi economic chino-american.
Sursa: China Daily

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.