ASEAN prezintă un interes deosebit pentru Uniunea Europeană

Conturarea comunităţii economice ASEAN până în 2015 prezintă un interes deosebit pentru Uniunea Europeană, investitori şi factorii de decizie politică deopotrivă, a declarat comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht (foto), la finalul primului Summit de Afaceri ASEAN – EU, desfăşurat, joi, la Jakarta (Indonezia).
Aflat pentru a treia oară în spaţiul ASEAN, în ultimul an, comisarul european a apreciat că asociaţia statelor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) înregistrează o rată de creştere invidiată de miniştrii de finanţe din Europa.
De Gutch a salutat crearea unui Consiliu de Afaceri ASEAN-UE care va oferi posibilitatea de contact şi comunicare pentru dezvoltarea intereselor de afaceri europene în această regiune.
În opinia oficialului european, principalele teme de discuţie între cele două mari entităţi acoperă reducerea tarifelor la produse şi servicii, însă principalele sarcini ale negociatorilor rămând barierele de reglementare. „Aceste bariere stau în calea comerţului, în calea obţinerii accesului la servicii şi investiţii, a deschiderii pieţelor de achiziţii publice”, a spus De Gucht, care a evidenţiat relaţiile de parteneriat în domeniul aviatic şi bio-tehnologic pe care ţări din UE şi ASEAN le derulează în prezent.
Comisarul Karel De Gucht a subliniat trei aspecte importante ale primului Summit de afaceri ASEAN-UE de la Jakarta. Primul vizează „maturizarea în baza duratei consistente a relaţiei de colaborare”, cooperarea între ASEAN şi Uniunea Europeană având în spate mai mult de 30 de ani. Prin dezvoltarea progresivă de acorduri comerciale bilaterale vor fi concepute metode care să dea un impuls economic individual şi colectiv, care să permită întreprinderilor aflate aici să atragă beneficiile. Al doilea aspect, vizează diferenţele existente şi care nu pot fi neglijate. Comisarul a declarat că fiecare parte trebuie să îşi adapteze nevoile, sensibilităţile şi nivelul de dezvoltare ţinând cont de specificităţile partenerilor, în condiţiile în care „scopul nostru final, încheirea unui acord comercial regional UE – ASEAN, rămâne valabil. În fine, al treilea aspect subliniat de Karel De Gucht priveşte imaginea de ansamblu. Acesta a arătat că „normele comerciale mondiale au contribuit la limitarea încercărilor de protejare a pieţelor în timpul actualei crize”, motiv pentru care ar trebui să fie făcuţi paşi pentru „reducerea protecţionismului în cazul în care a avut loc”.
Comisarul european pentru comerţ a mai afirmat că UE îşi menţine angajamentul de a găsi o cale de ieşire din impas după Runda de la Doha, dar pentru aceasta va fi nevoie să ceară sprijinul politic al membrilor europeni. „Doha rămâne un proiect cu beneficii importante pentru dezvoltarea economiilor emergente şi suntem în măsură să spunem că acesta încă poate fi realizat”, a mai subliniat De Gucht.
Sursa: EUROPA.EU

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.