Soarta sturionilor din Dunărea şi Marea Neagră româneşti a stârnit interesul presei chineze. Într-un articol publicat de China Daily, în ediţia de marţi, este prezentată povestea cândva de succes a sturionilor şi realitatea prezentă care conduce tot mai mult spre extinţia celui mai apreciat peşte românesc.
Potrivit cotidianului chinez, dispariţia sturionului din Dunăre şi Marea Neagră reprezinză “o poveste avertisment” la adresa ameninţărilor pe care sturionul mare la adus altor producători de carne şi caviar. Dar, sturionul românesc, consemnează China Daily, este mai mult decât un peşte valoros, el fiind “o creatură vie cu vârsta dinozaurilor, un peşte care poate creşte de dimensiunea unui, are o viaţă mai lungă decât majoritatea bărbaţilor şi adulmecă drumul spre locul de naştere pentru a produce acolo averea numită caviar”.
În anul 2009, o echipă de cercetători români şi norvegieni au ataşat un transmiţător prin satelit de corpul unui sturion botezat Beluga, cu speranţa de a culege informaţiile necesare pentru a stopa scăderea rapidă a numărului de sturioni. Acum, însă, Beluga a dispărut, cercetătorii presupunând că peştele a fost victima braconierilor. După ce au prosperat în Dunăre vreme de peste 200 de milioane de ani, circulând 2000 de kilometrii, între Germania şi Marea Neagră, sturionii ajung să dispară.
Arheologii au descoperit capcane din lemn pentru sturioni în ruinele cetăţilor romane de pe malurile Dunării, împreună cu oase de sturioni, datate secolul III. După ce în anii 1970 şi ‘80 România a construit barajele gigant Portile de Fier, jumătate din sturioni au pierit, pierzând zonele de reproducere.
Publicaţia chineză transmite că, în prezent, ecologiştii se confruntă cu o nouă ameninţare. Un plan al Uniunii Europene care vizează adâncirea canalelor navigabile ale Dunării, acţiuen care ar provoca dezastre în depozitele de ouă sturion. Astfel, peştele ar fi condamnat să dispară şi din ultimul bastion al său din Europa. “Acum chiar este în pragul dispariţiei”, a spus Andreas Beckmann, director al programului “Dunăre – Carpaţi” al Fundaţiei Mondiale pentru Natura – WWF.
Conform planului, constructorii ar bloca parţial mai multe canale de pe malurile Dunării pentru a devia apa şenalului navigabil principal, care să permită pe tot parcursul anului transportul maritim prin blocajele cu app puţină. Oficiali europeni şi români insistă că proiectul nu ar pune în pericol şi mai mult peşte din apele din aval ale Dunării.
“Nu va fi suficientă apă pentru a asigura migraţia sturionului”, a spus Şerban Cucu, un înalt oficial al Ministerului Transporturilor şi negociator român. Cu toate acestea, construcţia a fost amânată pentru un an, pentru a permite monitorizarea mai multor canale. “În cazul în care datele colectate arată că există o oarecare influenţă, vom decide împreună dacă vom opri proiectul”, a mai spus Cucu.
Stuionul, care poate trăi un secol sau mai mult în apă sărată sau dulce, este construit genetic să se poată reproduce numai în arealele în care s-au născut. Ajutat de patru nări, fiecare peşte adulmecă drumul său spre locul de naştere, spune cercetătorul Radu Suciu.
Sursa: China Daily
2 răspunsuri la China Daily – Soarta sturionilor din România, semnal de alarmă