Asia – Europa şi provocările non-tradiţionale

Miniştrii de externe din ţările asiatice şi europene s-au reunit în Ungaria pentru a discuta soluţiile care se impun în faţa provocărilor existente în domeniul securităţii non-tradiţionale. Cea de a 10-ea Reuniune Asia – Europa (ASEM), la care participă miniştrii de externe din peste 40 de ţări, a fost inaugurată cu tema „Abordând împreună provocările de securitate non-tradiţionale”.
Este prima dată când ASEM se concentrează asupra cooperării în domeniul securităţii non-tradiţionale cum sunt dezastrele naturale, terorismul, proliferarea armelor de distrugere în masă, traficului ilegal de arme şi criminalităţii organizate şi migraţiei, pornind de la punctele de criză. Cooperarea UE – Asia este o „chestiune – cheie pentru viitorul lumii”, a declarat primul ministrul maghiar, Viktor Orban, în deschiderea reuniunii.
Orban a declarat că trebuiesc căutate cele mai eficiente mijloace de cooperare economică şi politică cu Asia, fapt care va marca următorii ani. În urma crizei economice globale, cooperare dintre Europa şi Asia poate fi unul dintre punctele de plecare pentru înnoirea lumii, a subliniat Orban.
„Am văzut cum lume nouă apare cu o viteză ameţitoare, ca urmare a concurenţei economice şi financiare mondiale, care necesită o mai mare cooperare. Lupta de unul singur nu mai poate fi de succes”, a mai spus Orban.
La reuniunea ASEM sunt prezente 46 de ţări, cele 27 de membre UE, 19 ţări asiatice, precum şi liderii UE şi ASEAN. Participanţii la reuniunea de la Godollő, din apropierea capitalei Ungariei, reprezintă jumătate din populaţia lumii şi 60% din produsul intern brut al planetei.
„Scopul nostru este acela de a stimula dialogul politic, consolidarea cooperării economice şi de a promova cooperarea culturală între Asia şi Europa”, a afirmat Ashton, comisarul european pentru politică externă.
Sursa: XINHUA

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în ASEAN, Din presa chineză, Europa - Asia. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.