XINHUA – Legumele din România sunt sigure pentru consum

Ministrul agriculturii din România, Valeriu Tabără, a declarat că legumele cultivate în România prezintă condiţii de siguranţă pentru consum, informează agenţia de presă chienză Xinhua.
„Nu este niciun pericol în consumul de legume româneşti, fie ele castraveţi, salată verde sau rosii”, a spus ministrul, exprimându-şi speranţa că „Germania va dezvălui sursa exactă a infecţiei, astfel încât nu mai fie posibile jocuri care să blocheze contractele de export”.
Valeriu Tabără a afirmat că agricultorii români au de pierdut din cauza unui eveniment care nu a avut loc în România. Tabara a subliniat Germania a greşit când a dat vina pe un produs în loc să identifice mediul în care produsul a intrat în contact cu germenii. „Germania şi-a schimbat de mai multe ori poziţia. În primul rând, bacteria a fost legată de castraveţi spanioli, apoi de castraveţii olandezi, în timp ce am aflat că urmau să fie aruncată vina pe embrionii unei specii asiatice de fasole consumaţi ca salată. Aici avem parte de declaraţii false, deoarece infecţia a fost de natură străină, iar ea nu provine din interiorul plantelor”, a declarat Tabara.
Ministrul a solicitat producătorilor locali să depună la Ministerul Agriculturăă din Bucureşti estimările pierderilor, spunând că va solicita Comisiei Europene să îi compenseze toţi agricultorii de castraveţi afectaţi de această criză.
Din datele ministerului reiese că producătorii români au înregistrat pierderi de 100 de mii de euro/zi, din cauza interdicţiei privind comerţul intracomunitar cu castraveţi, iar pe piaţa internă românească vânzările au scăzut cu 70%.

Sursa: Xinhua

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în De departe ... România, Din presa chineză. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.