Lavrov: „Strânsa cooperare pe scena internaţională este cel mai important aspect al parteneriatului strategic chinez-rus”

Sergey Lavrov 1În cadrul unui interviu acordat China Daily, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a vorbit despre relaţiile bilaterale ruso-chineze, despre eforturile de combatere a terorismului şi de coordonarea în domeniul relaţiilor la nivel mondial. Aflat pentru o zi (marţi) în China, şeful diplomaţiei ruse, aflat în funcţie de aproape 11 ani, a declarat că este adeptul unei lumi democratice policentrice, bazată pe principiile fundamentale ale dreptului internaţional. Iată cele mai importante pasaje ale interviului acordat de Serghei Lavrov.

China şi Rusia s-au angajat în cooperarea politică, economică şi militară strategic la nivel global. Care este evaluarea dumneavoastră a acestor relaţii în cooperarea dintre China şi Rusia?

În ultimii ani, parteneriatul cuprinzător şi cooperarea strategică între Rusia şi China a atins un nivel fără precedent, ceea ce este benefic pentru dezvoltarea din ţările noastre şi îmbunătăţirea rolului lor internaţional.
S-a ajuns la cel mai mare grad de încredere reciprocă, în primul rând , în sfera politică – fapt atestat de întrevederile regulate confidenţiale la nivel înalt – aceasta fiind o bază solidă pentru progrese în fiecare domeniu.
China este partenerul comercial principal Rusiei. Potrivit cifrelor de anul trecut, în ciuda tendinţelor nefavorabile din economia mondială, a reuşit să menţinem volumul comercial la un nivel ridicat. De fapt, acesta a ajuns la 88,8 miliarde USD. Există, de asemenea, o creştere a investiţiilor reciproce. Suntem pentru consolidarea cooperării noastre energetice şi punerea în aplicare a acordurilor strategice privind creşterea rezervelor de petrol din Rusia, în Republica Populară Chineză. În plus, China sa angajat într-un proiect de producere de gaze pe platoul arctic rusesc.

Consolidarea legăturilor militare, inclusiv exerciţii comune periodice, sunt un alt indiciu remarcabil privind caracterul special al relaţiilor noastre bilaterale. Marina rusă şi chineză cooperează strâns în misiunile de pază a convoaielor care transportă armele chimice din Siria. Strânsa cooperare pe scena internaţională este cel mai important aspect al parteneriatului strategic chinez-rus. Ţările noastre susţin o lume democratică policentrică, bazată pe principiile fundamentale ale dreptului internaţional, cu rol central coordonator aparţinând ONU. Este esenţial ca, în contextul global complex şi imprevizibil de astăzi, să ne înţelegem şi să ne respectăm reciproc interesele şi preocupările. Rusia şi China acordă o mare importanţă cooperării în formate multilaterale, inclusiv ONU, G20, BRICS, SCO şi formatul trilateral Rusia – India – China (RIC), cu prioritate pe eficienţa sporită a răspunsurilor la provocările şi ameninţări globale şi promovarea dezvoltării durabile.

Preşedintele Vladimir Putin intenţionează să viziteze China în luna mai. Ce puteţi spune despre această vizită? Ce aşteptaţi de la întâlnirea preşedintelui Putin cu preşedintele Xi?

Sergey Lavrov 2Contactele frecvente, atât la cele mai înalte niveluri, dau un impuls puternic pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale. În 2013, preşedintele Xi a făcut o vizită de stat în Rusia, liderii celor două ţări s-au întâlnit la Summitul G20 de la Sankt-Petersburg şi la summit-ul APEC de la Bali. În luna februarie, preşedintele Chinei a venit la Soci pentru a lua parte la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.
Noi credem că apropiata vizită a preşedintelui rus va fi un eveniment politic major al acestui an în relaţiile ruso-chineze, iar rezultatul acesteia va fi un pas important spre un parteneriat ruso-chinez mai apropiat.
Cred că este prematur să intru în detalii. Pot spune doar că, împreună cu colegii noştri din China, nu vom precupeţi nici un efort în pregătirea reuniunii liderilor noştri.

Preşedintele Xi lansat iniţiativa Centura economică a Drumului Mătăsii care să acopere teritoriul de la Marea Baltică, până la Oceanul Pacific. Unele ţări au răspuns activ la această propunere. Ce crede Rusia despre acest proiect?

Rusia acordă o atenţie deosebită tuturor iniţiativelor lansate de aliatul său strategic şi bun prieten. În măsura în care am înţeles, principala sarcină a Centurii economice a Drumului Mătăsii este de a promova dezvoltarea colectivă a unui teritoriu imens, inclusiv un număr de regiuni – din provinciile de Nord-Vest din China, Asia Centrală – pentru Caucaz şi Europa Centrală şi de Est.
Proiectul ar trebui să promoveze creşterea economică cuprinzătoare, crearea de infrastructură, grupuri logice, consolidarea legăturilor comerciale şi de investiţii, şi de extindere a cooperării umanitare. Deci, sarcinile sunt destul de ambiţioase. Este evident că punerea în aplicare a acestora va necesita eforturi comune ale tuturor statelor în cauză, pe baza intereselor reciproce.
În acest sens, am remarcat disponibilitatea partenerilor chinezi de a respecta interesele ruseşti, precum şi gradul de pregătire a Beijingului de a interacţiona cu Rusia, în scopul de a dezvolta o agendă de fond pentru acest proiect. Această problemă a fost discutată în detaliu în cadrul întrevederii preşedintelui Vladimir Putin cu preşedintele Xi, în februarie, la Soci. Ei au fost de acord să stimuleze cooperarea, inclusiv în cadrul agenţiilor economice şi de transport, în scopul de a implementa proiecte comuneş, printre altele, prin posibila alinierea la „Centura economică a Drumului Mătăsii”, cu procesele de integrare Eurasia şi proiectele de modernizare a cării ferate Trans-siberian şi Baikal – Amur Mainline.
Un dialog al experiţilor ruso-chinezi pe această temă va fi lansat ca o continuare a acordurilor încheiate de către liderii noştri .

Două acţiuni de terorism au fost comise în Volgograd, în decembrie. China a suferit un atac terorist în luna martie. Vor continua Rusia şi China cooperarea împotriva terorismului? Există planuri de a întreprinde anumite acţiuni speciale, cum ar fi exerciţii de combatere a terorismului, în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai?

Atacurile teroriste atroce, care au provocat pierderea de vieţi omeneşti în ţările noastre, nu pot fi justificate în baza niciunui motiv.
Lucrăm împreună cu partenerii noştri chinezi pentru îmbunătăţirea generală a cooperării internaţionale împotriva terorismului, cu rolul de coordonare centrală a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Desigur, vom promova o colaborare bilaterală în acest domeniu.
Astăzi, dialogul de securitate ruso-chinez reprezintă un mecanism pe mai multe niveluri. Grupul de lucru pentu combaterea terorismului co- prezidat de către şefii departamentelor relevante ale ministerelor de Externe din celor două ţări este un element cheie al acestui dialog. Agenda grupului include aspecte legate de combaterea terorismului, producţia ilicită şi traficul de stupefiante, criminalitatea transnaţională organizată şi spălarea banilor, şi asigurarea securităţii informaţiilor internaţionale. Grupul se întruneşte cel puţin o dată pe an, cu implicarea mai multor ministere şi agenţii specializate. Următoarea reuniune va avea loc în a doua parte a acestui an, în China.
Acordăm o mare importanţă activităţii comune în acest domeniu, în cadrul forurilor internaţionale, de exemplu, în cadrul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (SCO). Cooperarea în cadrul SCO are mai multe dimensiuni. Cu toate acestea, securitatea regională este o prioritate absolută a statelor membre SCO. Astăzi , SCO se dovedeşte a fi cel mai bun forum de interacţiune pe pista afgană. Ne unim eforturile cu prietenii noştri chinezi pentru a transforma structura regională SCO de combatere a terorismului într-un nou mecanism multifuncţional, pentru contracararea cuprinzătoare a ameninţărilor de securitate şi provocările cu care se confruntă statele membre SCO. Astfel de ameninţări sunt de aşteptat să crească, în special ca urmare a retragerii viitoare, din Afganistan, a celor mai multe forţelor internaţionale.
SCO a adoptat Programul de Cooperare împotriva terorismului, separatismului şi extremismului pentru perioada 2013-2015, care prevede, printre altele, exerciţii comune de combatere a terorismului, de aplicare a legii şi agenţii speciale. Acum o lună, un astfel de exerciţiu intitulat „Vostok – Antiterror 2014” a avut loc în Uzbekistan.
În plus, exerciţiile efectuate de ministerele noastre de Apărare au ca scop îmbunătăţirea coordonării ca răspuns la faptul că terorismul reprezintă o ameninţare la suveranitatea, pacea şi stabilitatea din statele membre SCO. În acest an, exerciţiul „Misiunea Păcii 2014” va fi derulat în China.

Rusia şi China sunt învingătoare în al doilea război mondial şi sunt membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU. Unele ţări au ridicat glasurile pentru o revizuire a rezultatelor celui de-al Doilea Război Mondial, de negare a ordinii mondiale postbelice. Ce crede guvernul rus cu privire la aceasta?

Sergey Lavrov 3Prietenia obţinută în război şi ajutorul reciproc al popoarelor din Rusia şi China, în al Doilea Război Mondial, unde am fost aliaţi, a pus o bază solidă pentru relaţiile de astăzi ruso-chinez, de parteneriat strategic.
Imediat după invazia militaristă a Japoniei în China, Uniunea Sovietică a acordat asistenţă la vecinul său. Piloţii din ambele ţări s-au luptat umăr la umăr. După victoria asupra Germaniei fasciste, ţara noastră a avut un rol activ în înfrângerea armatei Kwantung şi în eliberarea nord-estului Chinei. Popoarele din ţările noastre au suferit pierderi grele în război. Cu această ocazie, aş dori să-mi exprim recunoştinţa pentru îngrijirea memoriei luptătorilor sovietici, a monumentelor şi mormintelor din China.
Rusia şi China vor susţine aceleaşi abordări în ceea ce priveşte evaluarea rezultatelor din al Doilea Război Mondial. Acestea pot fi găsite, în special, în Declaraţia comună a Preşedintelui Federaţiei Ruse şi Preşedintelui Republicii Populare Chineze privind aniversarea a 65 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, prezentat la Beijing, la 27 septembrie 2010. Solidaritatea dintre ţările noastre este de o importanţă deosebită, în contextul încercărilor constante de a falsifica istoria, de a nega faptele soldaţilor – eliberatori şi de a „albi” fascismul german şi militarismul japonez.
Credem că recunoaşterea deplină a rezultatelor celui de-al Doilea Razboi Mondial, care sunt consemnate în Carta ONU şi în alte documente internaţionale, este imperativă pentru toate statele. Mai întâi de toate, vorbim de inviolabilitatea tuturor deciziilor luate de către puterile învingătoare, consacrată în articolul 107 din Carta Naţiunilor Unite. Nicio acţiune sau declaraţienu trebuie să conteste acest principiu fundamental, care stă la baza ordinii mondiale de astăzi. Numai o astfel de abordare poate permite consolidarea securităţii şi stabilităţii la nivel global şi regional, precum şi dezvoltarea cooperării reciproc avantajoase în beneficiul tuturor ţărilor şi popoarelor.
Având în vedere importanţa celei de a 70-a aniversări a Victoriei, am ajuns la un acord cu partea chineză de a organiza o serie de evenimente comune, bilaterale, precum şi în cadrul SCO, care sunt menite să sublinieze contribuţiile aduse de Rusia şi China la victorie, pentru a contracara încercările de denaturare a adevărului istoric.

REFERINŢE >>>
China nu dorește instabilitate în Europa de Est
COMENTARIU | China respinge și referendumul din Crimeea, și sancțiunile SUA-UE împotriva Rusiei
COMENTARIU | China mizează pe Rusia în evenimentele din Ucraina
COMENTARIU | Ucraina, vechea tragedie a trădării occidentului

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în APEC, Asia, China, Din presa chineză, Europa, Interviuri, Rusia, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.