UE – CHINA | Restricțiile chineze privind pământurile rare încalcă normele OMC

Pamanturi rare, litigiu China - UE, SUA, JaponiaOrganizația Mondială a Comerțului (OMC) a decis, joi, în favoarea Uniunii Europene, confirmând constatările din luna martie 2014, potrivit cărora restricțiile la export de pământuri rare impuse de China, precum tungsten și molibden, încalcă normele OMC, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În urma reclamațiilor formulate înaintea UE și de SUA și Japonia, OMC a constatat că taxele de export ale Chinei și cotele nu au fost justificate de protecția sau de politica de conservare a mediului.

Comisarul UE pentru Comerț, Karel de Gucht, a calificat decizia drept „o altă piatră de hotar în eforturile UE de a asigura un acces echitabil la materiile prime atât de necesare pentru industriile sale”.

„Aceasta decizie transmite un semnal clar că restricțiile la export nu pot fi folosite pentru a proteja sau pentru a promova industriile interne în detrimentul concurenților străini. Aștept cu nerăbdare ca China să aducă rapid regimul de export în conformitate cu normele internaționale, așa cum a făcut-o cu alte materii prime, în cadrul hotărârilor anterioare ale OMC „, a declarat comisarul.

De partea cealaltă, Ministerul chinez al Comerțului (MOC) a informat că regretă decizia Organizației Mondiale a Comerțului, de susținere a deciziei anterioare împotriva modului de organizare chineză a exporturilor de pământuri rare. China regretă decizia finala a OMC privind taxele de export, cotele și administrarea de pământuri rare: tungsten și molibden, impuse de China, care au fost în contradicție cu normele OMC și protocolului de aderare a Chinei, a declarat un oficial al MOC. (Xinhua)

În 2012, China a pierdut un alt caz la OMC, promovat în comun de UE, SUA și Mexic, cu privire la restricțiile la exportul de materii prime. China a ridicat, ulterior, restricțiile. Cu toate acestea, nu a aplicat măsuri similare cotelor de export și taxelor care se aplică altor materii prime, cum ar fi tungsten, molibden și pământurile rare.

China a susținut că restricțiile la exportul de pământuri rare sunt parte a politicii sale de conservare. Totuși, poziția OMC este clară: restricțiile la export nu pot fi impuse prin conservarea resurselor naturale epuizabile, în cazul în care producția internă sau consumul de aceleași materii prime nu este restricționat în același timp, în același scop.

OMC a clarificat faptul că dreptul suveran al unei țări asupra resurselor sale naturale nu permite dreptul de a controla piețele internaționale sau distribuirea la nivel mondial de materii prime. Un membru al OMC poate decide cu privire la nivelul său ritmul în care utilizează resursele sale, dar odată ce materiile prime au fost extrase, acestea sunt supuse regulilor OMC. Țara de extracție nu pot impune restricții numai utilizatorilor străini.

Materiile prime implică în acest caz mai multe tipuri de pământuri rare precum tungsten și molibden. Acestea au o gamă largă de utilizare în industria hi-tech și bunurile ecologice, fabricarea de autovehicule și utilaje, produse chimice, oțel și industria metalelor neferoase.
Restricțiile la export din China au fost aplicate, în principal, prin taxe de export sau cote de export, precum prin cerințe și proceduri suplimentare pentru exportatori. Acestea au creeat dezavantaje consistente industriilor străine, prin creșterea artificială a prețurilor de export ale Chinei și a condus la creșterea prețurilor la nivel mondial. Astfel de restricții, de asemenea, au redus în mod artificial prețurile interne ale Chinei pentru materii prime, pe măsură ce a crescut livrarea internă. Acest lucru oferă industriilor locale din China un avantaj competitiv și pune presiune asupra producătorilor străini pentru a muta operațiunile și tehnologiile în China.

UE, împreună cu SUA și Japonia, au deschis un caz de soluționare a litigiilor în cadrul OMC în luna martie 2012, consultările inițiale cu China ne conducând la o soluție pe cale amiabilă. Ca urmare, OMC a constituit un grup de lucru în luna iunie 2012, Raportul grupului fiind emis la data de 26 martie 2014, confirmând câștigul co-reclamanților și UE.
China a atacat Raportul la data de 25 aprilie 2014. Rapoartele sunt adoptate de Organul de soluționare a litigiilor din cadrul OMC în termen de 30 de zile, China trebuind să se conformeze hotărârii imediat sau într-un termen rezonabil de timp.

REFERINȚE >>>
OMC respinge politica exporturilor chineze de pământuri rare
UE – CHINA | Uniunea Europeană a reclamat China la OMC privind taxele impuse la importurile de ţevi fără sudură din oţel

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în China, Europa, Europa - Asia, Înţelege China, Uniunea Europeană. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.