România reafirmă interesul cooperărilor energetice, alimentare și turistice cu China

Dacian Ciolos, Riga 05.11.2016 3România reafirmă interesul cooperărilor energetice, alimentare și turistice cu China, a declarat sâmbătă, prim-ministrul Dacian Cioloș (foto), participant la cel de-al cincelea Summit China-Europa Centrală și de Est (China-ECE). Înaintea întâlnirii bilaterale cu premierul Chinei, la solicitarea reprezentanților presei românești, Cioloș a prezentat o serie de puncte de vedere cu privire la formatul China-ECE și la zonele de interes pe relația cu China. (Sursa: gov.ro)

În cele ce urmează, redăm integral declarațiile premierului Dacian Cioloș, făcute la Riga:

„În primul rând, în intervențiile de astăzi am subliniat trei aspecte de interes pentru România. În primul rând am amintit faptul că, conform înțelegerilor de la summit-urile precedente, România s-a angajat în urmă cu ceva vreme să deschidă la București un centru de cooperare și dialog în domeniul energiei.

Am informat că acest lucru este operațional, deja acest centru este deschis. Prima acțiune de consistență urmează să aibă loc anul viitor, în primăvară, când urmează să se organizeze la București, în primăvara anului viitor, un târg al energiei pe formatul 16+1. Va fi o oportunitate pentru un schimb de informații între autorități publice din acest domeniu, mediu de afaceri, pe elemente de reglementare ale pieței energetice europene, pe legislația specifică chineză și pe oportunități de investiții de o parte și de alta. Acesta este și sensul acestui centru de cooperare și dialog în domeniul energiei, de altfel.

În al doilea rând, un al doilea punct pe care l-am subliniat în cadrul acestui concept „One Belt, One Road”, sau noile drumuri ale mătăsii, am subliniat rolul pe care poate să-l joace Portul Constanța în legătură cu Strategia Dunării și cu conectarea care se poate realiza prin intermediul Mării Negre între Europa Centrală și de Vest, prin intermediul Dunării, și Asia Centrală, până în China.

Și în acest sens o să subliniez la întâlnirea cu primul ministru chinez importanța pe care o acordăm oportunității de a dezvolta o rută de feribot între Batumi și Constanța, care ar putea face această legătură între partea de Asia Centrală și China a acestui drum al mătăsii și partea europeană.

Și în al treilea rând, am subliniat faptul că suntem interesați să dezvoltăm în continuare schimburile comerciale, pentru aceasta aşteptăm semnale concrete din partea autorităţilor chineze pentru accesul produselor agroalimentare româneşti pe piaţa chineză. Mă gândesc în primul rând la carne şi la produsele din carne. Există deja acces pentru un operator pentru carne de porc, dar ne aşteptăm şi la alţi operatori, dar şi în alte domenii în producţia de carne, precum şi dezvoltarea turismului, pe care ne aşteptăm să o vedem în ambele sensuri, şi turişti chinezi care să vină în România şi turişti români care să poată călători în China.
În acest sens s-au făcut deja paşi pentru a se facilita partea administrativă a obţinerii vizelor pentru turiştii chinezi care vizitează România şi sperăm noi să vedem în perioada următoare că ar exista oportunitatea chiar a unor chartere din China cu destinaţie Bucureşti, destinaţie directă.

Urmează, sigur, să subiliniez faptul că s-a progresat în acest an destul de mult şi pe proiectul de la Rovinari, al Termocentralei de la Rovinari, şi pe cel de la Cernavodă, pe Reactoarele 3 şi 4. Suntem în faze avansate, dar sunt câteva puncte care trebuiesc încă clarificate şi pe care avem nevoie de o poziţie clară şi din partea chineză. Noi trebuie să ţinem cont şi de reglementările europene, de reglementările de piaţă europene, care trebuie să se traducă în elementele de contract care urmează să fie decise.”

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, China, EU Centrală şi de Est, Europa, Europa - Asia, România, România - China. Salvează legătura permanentă.

2 răspunsuri la România reafirmă interesul cooperărilor energetice, alimentare și turistice cu China

  1. Rasvan Roceanu spune:

    Cand Ion Iliescu si Victor Ponta spuneau aceleasi lucruri, erau injurati ca sunt neo-comunisti. Totusi, mai bine mai tarziu decat niciodata.
    Doar sa nu fie prea tarziu pt. Romania.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.