TRAGIC! Cazul primarului Mircia Gutău devoalează aberaţiile sistemului democratic românesc. Viaţa unui om este anulată de incompetenţă şi complicitate!

imageDetaliile prezentate la Antena 3 de primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău (foto), sunt zguduitoare, revoltătoare şi inadmisibile în cadrul unui sistem declarat democratic! Libertatea şi adevărul sunt călcate în picioare de reprezentanţi ai sistemului judecătoresc, de incapacitatea umană a unor lideri de stat (preşedinte, miniştri, lideri ai magistraţilor), confirmând că România a schimbat doar în titlu regimul politic și social, fondul rămânând acelaşi: inuman, degradant, permisiv la abuzuri!

Ce spune Mircia Gutău, reținut, arestat  și condamnat la închisoare fără probe, ar trebui să conducă la o revoluţie cel puţin în sistemul judecătoresc şi penitenciar, dar cine să o facă în condiţiile în care vinovaţii sunt încă decidenţi?

„… în faţă era un poliţist cu umbrela, deţinutul în spate, şi în spate un mascat, şi poliţistul din faţă striga ‘Alo, salonul 3, venim cu un colet!’. Pentru ca nu mai ai nume acolo, ai colet, aşa eşti numit, ‘coletul’, fără nume. ‘Venim cu un colet!’. M-am uitat să văd ce colet. Era un deţinut care avea hainele răvăşite, dar ăn schimb avea pe umăr o husă în care avea un costum. Şi mă uit pe husă, văd ‘Pierre Cardin’. Mă, zic, cine dracu e ăsta de vine la închisoare în Pierre Cardin. Când mă uit, era primarul Solomon. Şi de ce am râs?! Mi-am adus aminte, la alegerile lui Traian Basescu s-a fîcut o mare întâlnire la Craiova – unde îi eu am dus 54 de autobuze cu oameni … cu toţii au fost peste 100.000 de oameni – în care erau toţi liderii politici. Între care şi ministra Justiţiei, doamna Macovei, care avea porthartul ăla, stiţi, avea un porthart pe care dacă îl ridicai se vedea ceva plat aşa, o sticluţă plată. Avea un porthart, stiţi, cum poartă militarii (…) Şi preşedintele Traian Băsescu a vorbit acolo şi a spus ‘Ne mândrim cu oamenii care au făcut ceva în sud’. Eram patru primari ai Partidului Democrat în zone care erau PSD. Şi-i ia pe primarul Gherghe de la Turnu Severin şi pe Vâlcov de la Slatina de mână şi îi duce pe culoar, ca la prezentarea de modî, şi lumea aplauda, după care vine şi mă ia pe mine şi pe Solomon. Şi dupa aceea, dupa trei luni, am zâmbit, dar un zâmbet amar, când am văzut că amândoi eram acolo şi … şi lipsea cineva.”

Cât contează un om în România: Iohannis vs. Omul de rând

„… Am fost la Jilava, am fost la … la Jilava unde mi s-a părut cel mai groaznic, cel mai rău, acolo unde sunt 40-60 într-o cameră şi sunt cei mai mulţi drogaţi, sunt subnutriţi, au o greutate de 40-35 de kilograme şi stau tot timpul cu o seringă … cu seringile în vene şi … în închisoare faci rost de orice … absolut orice. Şi cer tigari, dacă nu, vin cu seringa cu sânge şi spun că dacă nu le dai tigare te înţeapă … deci acolo fiecare trebuie tratat la fel, indiferent că e solid, că e slab, pentru că sunt capabili de orice. Nu ai voie să … adică nu poţi să mergi la toaletă, pentru că, dacă faci greşeala să mergi la toaletă, când te întorci nu mai găseşti nimic în pat, totul dispare.”

C.P.-TĂRICEANU – “Destui judecători se simt timorați, amenințați și se vorbește din ce în ce mai des despre România ca despre o republică a procurorilor… Simpli cetățeni sunt pur și simplu călcați în picioare de sistem”

„Dar cel mai urât lucru este această cursă, transferul de o ânchisoare la alta. Este ceva greu de imaginat. Mergi cu maşinile cele vechi, care sunt din 1970, în care sunt 16 locuri, dar sunt 40 de detinuţi. Dacă nu te documentezi, vara, la 45 de grade, când erau temperaturile respective, de la Jilava pâna la Severin faci două zile … Cum? Pentru că eşti adus cu cursa la Colibaşi, la Colibaşi dormi pe tranzit, unde este o mizerie de nedescris – la orice închisoare pe tranzit este o mizerie de nedescris – şi nu ai posibilitatea să mergi după tine cu lenjeria, dupa aceea te duce la Craiova, la Craiova stai 8 ore la închisoarea de minori unde este o cuşcă, efectiv o cuşcă în curtea închisorii şi în care toti sunt băgaţi în acea cuşcă indiferent că plouă, indiferent că bate soarele la 50 de grade. Deci e o închidere, aşa, de 10 pe 10, cu plasă şi sus, cuşcă, efectiv, în care eşti băgat acolo, coletele sunt bagate acolo, şi se fac schimburile, vin toate maşinile din acele unităţi, şi cei care vin de la Jilava şi pleacă la Severin, cursele se întorc înapoi de la Craiova şi te urci în altă cursă care venise de la Severin până la Craiova. Şi schimbul asta de colete durează. Durează, şi după aceea ajungi la destinaţie. Sunt niste stâlpi de fier cu plasă. Plasa groasă legată. Din care nu poţi ieşi. Şi acolo stai: dacă plouă, te plouă în cap, dacă ninge, te ninge, dacă îngheaţă, îngheţi, dacă sunt 50 de grade, stai acolo în 50 de grade. Depinde cum se organizează ei, 7 ore, 9 ore… până procesează coletele. (Dacă ai nevoie sa te duci la toaletă,) trebuie să aştepţi, pentru că te iau câte doi, te iau doi poliţişti, te duc unde este un veceu d-ăsta mai pe camp, mai în lateral, te păzesc doi ca să-ţi faci nevoile. Vă daţi seama, dacă eram acolo 50 de inşi, trebuie să te înscrii acum ca să mergi peste o oră la veceu. Aşa-i şi cu medicamentele, dacă te doare capul, trebuie să faci referat, trebuie să-ţi aprobe şeful de grupă, trebuie să-ţi aprobe şeful de secţie, trebuie să-ţi aprobe directorul şi … trec 7 zile până-ţi vine medicamentul. Ţi-a trecut…”.

DNA România, marketizarea regională a modelului american

„… să vă spun despre un judecîtor care m-a impresionat fantastic. L-am văzut pentru prima dată la arestul preventiv când m-am judecat la tribunal la Bucureăti: Rog Mihaela (Lucia Tatiana Rog – n.r.), acum este judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi aş vrea să-i transmit toate felicitările. Pentru arestul preventiv, când am venit pentru arestul preventiv, procurorii în faţa mea s-au dus …, eu eram cu cătuşele la mâini, şi au spus în felul urmator: ‘Vă rog arestaţi-l că deja am raportat’. În faţa mea. Eram stupefiat! Că deja a raportat, nu ştiu cui şi unde a raportat … Şi ştiţi ce a spus judecătoarea? A spus: ‘Va rog eliberaţi sala, am nevoie de o jumatate de oră să văd dosarul’. Am eliberat sala, după o jumătate de ora a venit şi s-a pronunţat, a venit hotărârea, în care spune: inculpatul Dicu – arestat preventiv, viceprimarul, primarul Gutău – nu există probă, nici macar indiciu să fie arestat.” / Sursa: luju.ro / Integral AICI

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, De departe ... România, Din arhive, România. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.