Celebră pentru occidentali grație costumațiilor spectaculoase, Opera tradițională chineză în stil Beijing continuă să fie promovată în restaurantele cu o veche istorie. Zilele trecute, fiind prezent în orașul Baoji din provincia Shaanxi, am fost martorul unui spectacol care a însoțit masa de prânz, o „ceremonie” firească la chinezi.
Ei bine, chiar dacă am pierdut masa, am câștigat o serie de imagini și emoții cu care ai rar șansa de a rezona fiind practic la câțiva pași de interpreții care se exprimă în direct, fără voci din culise. Interpreți care își intră în rol până acolo încât sting machiajul cu lacrimi, topind bucuria culorilor în tristețea personajelor pe care le transpun în fața unui public care de cele mai multe ori își concentrează atenția supra … zecilor de preparate culinare așezate pe mesele rotative.
Opera în stil Beijing are o istorie de peste 200 de ani, fiind născută din combinația mai multor piese muzicale chinezeşti, din diferite zone, în special „huiban” – tip de operă specifică sudului ţării. În 1790, „huiban” a fost prezentată în premieră la curtea imperială din Beijing, cu ocazia zilei de naştere a împăratului. Ulterior, în secolul XIX, stilul operei a fost definitivat căpătând numele actual, „Opera în stil Beijing”, răspândit în întreaga țară. Pe lângă acest stil de operă, mai sunt păstrate stilurile tradiționale de operă Huangmei, Kunju și Yuju.