BRICS Plus – Un nou pas spre extinderea globală

Una dintre principalele decizii adoptate în cadrul celui de-al nouălea summit BRICS desfășurat în aceste zile în China, la Xiamen, vizează trecerea la formatul BRICS Plus, prin atragerea în organizaţie a cât mai multor ţări cu economii emergente, în curs de dezvoltare. Anul acesta, liderii din Egipt, Guineea, Mexic, Tadjikistan și Thailanda s-au alăturat țărilor BRICS. (Xinhua, Radio China Internaţional, China Daily)

Alături de extinderea la BRICS Plus, o altă direcție de abordare vizează modul în care, în viitor, țările membre și partenere vor realiza investiții străine. Discuția are ca linie de start cele 197 miliarde USD investite de cele cinci țări membre, în 2016, din care numai 5,7% au fost înregistrate între membrele BRICS.

În această realitate statistică, China, prin vocea președintelui Xi Jinping, susține necesitatea ca țările BRICS să promoveze cooperarea economică practică, pentru a “dezlănțui” potențialul în domeniul comercial, al investițiilor, serviciilor monetare și financiare, conectivității, dezvoltării durabile, inovării și cooperării industriale.

Mai mult, președintele Xi a cerut liderilor BRICS să realizeze o conectare a strategiilor naționale de dezvoltare, pentru a stimula potențialul de creștere al fiecărui membru. Cele cinci țări ar trebui să identifice domeniile de convergenţă politică și prioritățile lor de dezvoltare, pentru construirea unei piețe comerciale și de investiții. Pentru aceasta, China va aloca 500 de milioane yuani (aproximativ 76 milioane USD) pentru cooperarea economică, tehnologică și pentru schimburile dintre țările BRICS.

Banca de Dezvoltare BRICS a fost lansată la Shanghai

Apoi, BRICS Plus trebuie promovat pentru a construi o rețea deschisă și diversificată de parteneri de dezvoltare pentru membrii organizaţiei, cât timp China a făcut „alegerea corectă” în ceea ce privește aprofundarea reformei, și va continua pe această direcţie.

Propunerea BRICS Plus a fost prefațată de președintele Xi Jinping cu un proverb chinez care spune că „este ușor să rupi o săgeată, dar este greu să rupi zece săgeți legate împreună„. Sensul dat de liderul de la Beijing urmărește construirea unei rețele deschise și diversificate de parteneri de dezvoltare. Mai mult, modelul BRICS Plus poate transforma mecanismul BRICS într-o platformă mai largă și mai cuprinzătoare, prin intermediul căreia mai multe economii emergente să participe la dialog și cooperare.

De la constituirea BRICS, în urmă cu zece ani, valoarea economiei chineze a crescut cu 239%, China contribuind tot mai mult la dezvoltarea economiei regionale și globale. Mai mult, volumul total al exporturilor și importurilor de mărfuri a crescut cu 73%. China a devenit cea de-a doua mare economie a lumii, contribuind tot mai mult la dezvoltarea economică regională și globală.

Ţările BRICS atacă o poziţie mai importantă la nivel mondial

China susține că inițiativa “O centură, un drum” nu trebuie privită ca un instrument de impunere a unei agende geopolitice, ci ca o platformă de cooperare practică. Inițiativa nu este o schemă de ajutorare externă, ci una care susține dezvoltarea interconectată, printr-o largă consultare, asigurând la o contribuție comună, beneficii comune.
De aceea, țările BRICS ar trebui să susțină o globalizare economică deschisă, inclusivă, echilibrată și benefică pentru toți.

Necesitatea apropierii intereselor țărilor emergente și în curs de dezvoltare a fost una dintre temele subliniate în cadrul summitului de la Xiamen, țări care ar trebui să contribuie la construirea unei economii mondiale deschise, să sprijine mecanismele comerciale multilaterale și să se opună protecționismului. China susține că guvernarea economică globală ar trebui reformată pentru a crește reprezentarea și vocea acestui grup de țări, pentru a da un nou impuls în reducerea decalajului de dezvoltare Nord-Sud și pentru stimularea creșterii economice mondiale.

BRICS – O altă variantă de a conduce lumea

Datele statistice prezentate în cadrul evenimentului arată că, în ultimii zece ani, ponderea celor cinci țări BRICS în economia globală sa dublat, acestea contribuind cu mai mult de jumătate la creșterea globală.

PIB-ul țărilor BRICS a crescut cu 179%, comerțul cu 94%, iar populația urbană cu 28%. Toate acestea au contribuit în mod semnificativ la stabilizarea economiei globale și la readucerea acesteia la creștere, oferind beneficii evidente celor peste trei miliarde de locuitori ai celor cinci țări.

Cu acest argument, președintele Xi Jinping a susținut că piețele emergente și țările în curs de dezvoltare ar trebui să fie mult mai implicate pe plan mondial, deoarece BRICS, ca platformă cu influență globală, vizează mai mult decât cele cinci țări membre.

Despre Dan Tomozei

gazetar din România
Acest articol a fost publicat în Analize - Comentarii, BRICS, China, Din presa chineză, Înţelege China, Veşti din China. Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.